Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

I znowu te znawcy od opadów

Deszczomierz koło domu a pole 6km dalej xD

42 minuty temu, saszeta napisał:

a u mnie jutro deszczownia będzie chodzić. 6 mm we wtorek i śladu po tym nie ma. W prognozach koniec opadów

Ludzie już kopią i sprzedają a ten dopiero deszczuje a potem za grosze sprzeda xD

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)
Dnia 13.07.2018 o 19:02, saszeta napisał:

Już pisałem że ja robię ziemniaka na obieranie. Więc sprzedaje tylko obrane. Całe pola w koło gospodarstwa a deszczomierze na polach

to ile zagarniasz za kilo ?

Edytowane przez Gość
Opublikowano
Dnia 13.07.2018 o 08:19, tobago napisał:

@mikad

@Daro44

A moje w tym roku chyba w ogóle nie kwitły. Na polu jestem przynajmniej raz w tygodniu i ani razu nie trafiłem w czas kiedy pole było w pełni kwitnienia. Myślałem że to przez pogodę i roślina szybko zrzuciła kwiaty ale patrząc na plantacje pod Biesiekierzem moja teoria się nie potwierdza bo tam pięknie kolorowe pola od kwiatów :|

Na dniach jadę z kolejnym zabiegiem. Chciałem konsultacji ;)

1. pyton 2. ridomil 3 cabrio (wszystko w górnych dawkach)

Teraz chciałem mankozeb + azoksystrobina.

Plantacja ma się dobrze na ten moment.

Kiedy chcesz pryskać ? W wtorek ma niby u nas lać, trochę solidniej przed zarazą teraz trzeba, dorzuć jeszcze cymoksanil. Ja teraz na t4 i t5 dałem plexusa - fluazynam+cymoksanil, a na t2 w najpóźniej sadzonych mankozeb+pyton

Dnia 13.07.2018 o 13:19, mateo2662 napisał:

Panowie co na t3 odmiana liliy?

t1 ridomil 

t2 python

Kiedy padało ? Mokro czy sucho ? Faza wzrostu ? Jakieś choroby?

Możesz dać Curzate lub jakiś zamiennik  w pełnej dawce.

Opublikowano
15 minut temu, pawelol111 napisał:

Irga - 90 dni od posadzenia, obecnie dostała 40l wody ale odczuła upały, powoli ją rozkłada miejscami. Revus czy Curzate? Był Ekonom wp72 Carial i Cabrio Duo.

Już powinno się ją sprzedawać taką jak piszesz 90 od sadzenia.

środki dokładnie jak u mnie + armetil.

Ja dawałem na końcu banjo forte ale jakoś to mało hamowało. revus sam to chyba za słabe

Opublikowano

Panowie co zastosować na prawdopodobnie ostatni zabieg w ziemniakach przy dużej presji altenariozy. Odmiany to vineta i belaroza. Ziemniaki przekwitly jakiś miesiąc temu. T1 pyton ,T2 carial star, T3 infiniti, T4 carbio duo. Teraz pytanko, czy pyton + revus to dobre rozwiązanie? Proszę  o szybką odpowiedź.

Opublikowano
5 godzin temu, pawelol111 napisał:

Irga - 90 dni od posadzenia, obecnie dostała 40l wody ale odczuła upały, powoli ją rozkłada miejscami. Revus czy Curzate? Był Ekonom wp72 Carial i Cabrio Duo.

Chronił  bym bulwy bardziej. Fluazynam sam wystarczy jak objawów  zarazy  nie ma. Jak sa objawy dorzucuc cymoksanil 

1 godzinę temu, szzone napisał:

Panowie co zastosować na prawdopodobnie ostatni zabieg w ziemniakach przy dużej presji altenariozy. Odmiany to vineta i belaroza. Ziemniaki przekwitly jakiś miesiąc temu. T1 pyton ,T2 carial star, T3 infiniti, T4 carbio duo. Teraz pytanko, czy pyton + revus to dobre rozwiązanie? Proszę  o szybką odpowiedź.

Bez tego pytona i revusa. Fluazynam 0,4  + difenokonazol 0,5 . Zrobisz  ochronę  bulw i zniszczysz alternarie i wyjdzie dwa razy taniej 

Opublikowano (edytowane)

no tyle co na etykietach

Fluazynam

500g/l - 0,4l/ha  np banjo

200g/l- 0,8/ha   np banjo forte

Edytowane przez Gość
Opublikowano

masz go w sklepie ?

do ochrony bulw to lepiej żeby tego flumazynamu było jednak więcej niż tyle to jest w kunshi

Kunshi 625 WG 0,5kg/ha

Zawartość substancji czynnych:
fluazynam (związek z grupy pochodnych aniliny) – 375 g/kg (37,5%),
cymoksanil (związek z grupy iminoacetylomoczników) – 250 g/kg (25,0%).

Opublikowano
6 minut temu, pawelol111 napisał:

Różnica 12gram na ha to nie jest duzo.

Jak tak patrzeć to nawet jest po środku między banjo forte a banjo

Opublikowano (edytowane)

Plexusa nie ma a to jest to samo tylko że w płynnej koncentracji i od cheminovy. Mi plexus wyszedł 80 zł /ha.

Tak wogóle to macie coś takiego bo zawsze są pytania o to:

Sencor liquid 0,2 l/ ha + Rimel 35 g/ha:    jak widać ziemniakom nic się nie stało ( odmiana kuras na pow. 3 ha - średniowraźliwa na metrybuzynę, zabieg tuz przed kwitnieniem) a komose popiepszyło zdrowo ( miała tak 10 -15 cm). Warto zaznaczyć że było bardzo sucho. moim zdaniem można smiało dać 0,3-0,35 l sencora i nic sie ziemniakom nie stanie a lepiej położy komosę.

Z reszty chwastów chwastnica tez dostała ładnie, jedynie słabo zadziałało na rdest plamisty.

Robiłem to 3 tyg temu a zdjęcie tydzień po zabiegu jakoś, teraz byłem to te większe komoski jeszcze walczą a te mniejsze tak do 10 cm padły całkiem, chwastnica padła ale tez miesjcami odbija coś, jednak zabieg miał sens bo teraz by była już tam dżungla

20180709_092636.jpg

Edytowane przez Daro44
Opublikowano

Chciałbym się doradziić nt. ostatniego zabiegu. Odmiana vineta. Jak do tej pory dawałem Pencozeb, Pyyton, Infinito, a Ostatni zabieg tydzień temu to Cabrio Duo.  To miałbyć mój ostatni zabieg ale teraz intensywnie zaczęło padać,  od soboty deszcze aż do czwartku i chciałem jeszcze coś dorzucić po deszczach. Co byście polecili ?? Wieksza presja chyba altelnaria niż zaraza ? 

Opublikowano
15 godzin temu, Daro44 napisał:

Plexusa nie ma a to jest to samo tylko że w płynnej koncentracji i od cheminovy. Mi plexus wyszedł 80 zł /ha.

Tak wogóle to macie coś takiego bo zawsze są pytania o to:

Sencor liquid 0,2 l/ ha + Rimel 35 g/ha:    jak widać ziemniakom nic się nie stało ( odmiana kuras na pow. 3 ha - średniowraźliwa na metrybuzynę, zabieg tuz przed kwitnieniem) a komose popiepszyło zdrowo ( miała tak 10 -15 cm). Warto zaznaczyć że było bardzo sucho. moim zdaniem można smiało dać 0,3-0,35 l sencora i nic sie ziemniakom nie stanie a lepiej położy komosę.

Z reszty chwastów chwastnica tez dostała ładnie, jedynie słabo zadziałało na rdest plamisty.

Robiłem to 3 tyg temu a zdjęcie tydzień po zabiegu jakoś, teraz byłem to te większe komoski jeszcze walczą a te mniejsze tak do 10 cm padły całkiem, chwastnica padła ale tez miesjcami odbija coś, jednak zabieg miał sens bo teraz by była już tam dżungla

20180709_092636.jpg

Robiles pas kontrolny żeby zobaczyć roznice w rozwoju krzaka? Nie bylo przebarwien na młodych lisciach?

Opublikowano
7 godzin temu, przemol87 napisał:

Robiles pas kontrolny żeby zobaczyć roznice w rozwoju krzaka? Nie bylo przebarwien na młodych lisciach?

Tak. Połowa pola jest opryskana bo na drugiej połowie uznałem że nie ma konieczności zabiegu, różnic w krzaku nie widać.

8 godzin temu, mausik1234 napisał:

Chciałbym się doradziić nt. ostatniego zabiegu. Odmiana vineta. Jak do tej pory dawałem Pencozeb, Pyyton, Infinito, a Ostatni zabieg tydzień temu to Cabrio Duo.  To miałbyć mój ostatni zabieg ale teraz intensywnie zaczęło padać,  od soboty deszcze aż do czwartku i chciałem jeszcze coś dorzucić po deszczach. Co byście polecili ?? Wieksza presja chyba altelnaria niż zaraza ? 

Fluazynam

Opublikowano

Desykujecie juz ziemniaki przeznaczone do sadzenia na przyszly rok? Ja sie przymierzam w najblizszych dniach do tego. Czy po zreglonowaniu ziemniaki jeczsze troche rosna czy nie? bo zdania sa podzielone...

Kuj pom ostatni tydzien ok 55 mm deszczu z czego 25 dzisiaj

Opublikowano
2 godziny temu, pala92 napisał:

Czy po zreglonowaniu ziemniaki jeczsze troche rosna czy nie? bo zdania sa podzielone...

Bulwy przyrastają jeszcze ok 3-4 dni od zabiegu, w zależności od warunków oraz tempa wzrostu danej odmiany mogą z optymalnego wskoczyć nawet w górny kalibraż sadzeniaka, bellarosa potrafi zrobić taki numer.

2 godziny temu, Daro44 napisał:

Ja desykuje za 10 dni Gale nasienną. Rosną coraz wolniej dopóki całkiem nie padną.

37278559_1038951609599349_2589679092655718400_n.jpg

Sześć łodyg z matecznej czyli jej wielkość ok 50 to młode pewnie 35-45, wyrównanie bardzo dobre, widać fajna odmiana na produkcję nasienną ale przy tej ilości bulw kiepska na typowego jadalnego raczej na paczkę.

Opublikowano

Tak dokładnie sadzone z 50-60. No odmiana rewelacyjna do uprawy na sadzeniaka. Sprzedaje to własnie tam gdzie robią ją do mycia i pakowania, najlepiej ponoć wychodzi na nawadnianiu, często można znaleźć ją w marketach