Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

A ja przedwschodowo śmigłem Afalonem i czyściutko.A dla 100% zabezpieczenia jak co roku śmigne jeszcze Titusem z Mistralem.Ale to tak za tydzień jak ziemniak będzie w okolicy 15 cm. :rolleyes:

Opublikowano

A jeżeli pryskam na chwasty to ile dni przed wschodami powinno się opryskać ??? lub ile dni po posadzeniu bo może prościej będzie termin ustalić??

A jeżeli opryskam to moge potem po wschodach jeszcze obsypnikiem redliny potraktować??

raczej nie-zależy też czym pryskasz-ale to generalnie bez sensu

ja tak robiłem w zeszłym roku i nie jestem zadowolony.może dlatego że na piachu.w tym roku titusem po wschodach zrobię a przed roundupem

titus kamosy nie pyknie

a ja poleciałem titusem i vinetę przypaliłem ;[. Pozostałym 6 odmianom nic nie jest. A pryskane wszystko razem.

titus chyba vinety nie przypalił-chyba że mieszałeś z jakimś środkiem gdzie sub aktywna-to metrybuzyna

Opublikowano (edytowane)

titus kamosy nie pyknie

titus chyba vinety nie przypalił-chyba że mieszałeś z jakimś środkiem gdzie sub aktywna-to metrybuzyna

90% siądzie na pewno. Była w fazie 1 pary liści :lol:A jak grykę wygina :D

przypalił i może to zrobić. Nie robiłem mieszanki powschodowo. Metrybuzyna poszłą doglebowo. Titusa nie zalecają stosować jeżeli doglebowo były używane śor fosforoorganiczne np dursban. Zwłaszcza jak w końskiej dawce :P .

Titus najlepiej działa jeżeli parę godzin po oprysku pada lub idzie deszczownia. Amerykański odpowiednik titusa- matrix. tylko u nas tego nie mówią bo nie mogą

Edytowane przez saszeta
Opublikowano (edytowane)

Przemol87 a po co ci moje koszty produkcji ziemniaka?mam ci wszystko wyliczyć od A do Z ? Chłopie musiał bym z godzine poświęcić na kalkulowanie , począwszy od zakupu ziemniaka z nasiennictwa ( oczywiście mała część )poprzez koszty produkcji , ochrona itd. Pawelec obiecał że przyjedzie do mnie to bym mu wszystko pokazał i wymienilibysmy tematy , to nie wiem czy się wystraszył czy chciał mnie nabrać ,myśląc że mam coś do ukrycia .Ale jak tak bardzo chcesz to tak w skrócie napisze......ale jak znajde chwilkę <_<

Edytowane przez zonk28
Opublikowano

zonk, nie przekrecaj. Nigdzie nie obiecywalem ze przyjade. Napisalem tylko ze bede w weekend w krk i ze moze bysmy sie spotkali. Niestety nie bylem w kraku, nagla zmiana planów.

Opublikowano

Taaaaaaaaaa .Powiedz lepiej że chciałeś mnie podpuścić że nie spotkam się z Tobą , bo myślałeś że kłame i że nie jest tak jak pisze.Niestety tu się grubo pomyliłeś.Moja propozycja jest ciągle aktualna.Jak będziesz w Krakowie to się odezwij wcześniej , to się umówimy i pokarze ci moje ziemniaki i gosp.

Opublikowano

jaką dawkę senkoru w mieszaninie z titusem stosujecie na vinecie oczywiście powschodowo ja daje zazwyczaj 38g titusa+80g senkoru zastanawiam sie do ilu bezpiecznie można podnieść dawkę senkoru

Opublikowano

Sencoru możesz dać do 250g + 40-60g titusa - tak robiłem w zeszłym roku w Lordzie, Owacji, Tajfunie i Satinie. Ja dałem 0.6l Agilu 23.05 i wczoraj byłem to perz ładnie żółknie, za kilka dni pójdzie druga dawka 0.6l. A wczoraj na dwuliścienne dawałem Mistral w dawce 0.5kg/ha w Jelly i Owacji.

Opublikowano

W poniedziałek opryskałem ziemniaki TITUSEM z niewielkim dodatkiem CHWASTOX EXTRA ok 0,5 litra na zbiornik 300l,dzisiaj patrzę a cała plantacja ziemniaków jest przywiędnięta.mam wrażenie że wszystko przez ten chwastox,posłuchałem jednego z forumowiczów że niewielka ilość chwastoxu extra załatwi chwasty dwuliścienne w zestawie z TITUSEM,koledzy pomóżcie co teraz robić,jakaś odżywka na ziemniaki pomoże czy coś ,szkoda byłoby stracić plon 1,5ha ziemniaków.Z góry dziękuję za poradę.

Opublikowano

No to nie zazdroszczę. Każdy eksperyment niesie ze sobą ryzyko, a w przypadku takiej mieszaniny, zastosowanej, gdy rośliny są osłabione w wyniku suszy, można było się tego spodziewać.

Proponuję zacząć od deszczowania, później jakaś odżywka (sugerowałbym nie stosować mocznika, czy siarczanu magnezu - przy zbyt wysokiej temp i nasłonecznieniu może pogorszyć stan ziemniaków). Ale czy to pomoże? - Niestety nie wiem.