Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, dysydent napisał(a):

nie doczekam się - widzę - opinii na temat tego chlapadła

Może to nowy środek i nikt jeszcze nie stosował, a do końca sezonu daleko.

Opis dość interesujący.

Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, witejus napisał(a):

Opis dość interesujący.

prawda?

fluazynam znamy to na pewno podziała a czy to drugie coś warte to czy ono przypadkiem nie z tej samej grupy co cymoksanil?

42 minuty temu, witejus napisał(a):

Może to nowy środek

fluazynam żadną nowością nie jest a walifenalat bywał już oferowany w miksie z mankozebem
https://dlaroslin.pl/Fungicydy/40547-Emendo-M-WG-10KG.html

Belchim w ub r promował jakiś Areli
https://www.topagrar.pl/articles/ziemniaki/nowy-fungicyd-przeciwko-zarazie-ziemniaka-od-certisbelchim-2514516

i to z kolei miast Altimy ma w składzie Ranman-a.
Trudno obecnie o nowości i jedyne co wydumują producenci to najprzeróżniejsze "fikołki" tych jeszcze kilku niewycofanych substancji czynnych jakie pozostały.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
4 godziny temu, dysydent napisał(a):

fluazynam żadną nowością nie jest a walifenalat bywał już oferowany w miksie z mankozebem

Nie znam zbyt się na tym by coś zawyrokować.

Opublikowano

no
widzę że  nie Ty jeden skoro nie doczekałem się odpowiedzi czy kto ten wynalazek stosował i czy warto zamiast generyków Altimy czy jej samej zamiast.
Z resztą skoro pytam to ja też z tego samego klubu :D

Opublikowano
2 godziny temu, dysydent napisał(a):

widzę że  nie Ty jeden skoro nie doczekałem się odpowiedzi

Może w przyszłym roku doczekasz się odpowiedzi, jak mi się uda kupić to zamelduję co i jak, na koniec sezonu oczywiście😜

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

łee
na przyszły rok to sam będę wiedział wszak ja już mam w domu kupiony i tylko weź zgadnij czy ten pomógł czy inne w rotacji stosowane bo i Infinito już mam a i mandipropamid jeszcze rozważam dokupić na sam koniec wegetacji
tylko sprawdzę to co tam @ORZMO wyszukał bo jeśli jest tak jak pisze to muszę podumać czy by jednak czym innym nie zdywersyfikować z tego

3 godziny temu, ORZMO napisał(a):

kodu FRAC 40

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
Roki212 napisał:

Cymoksanil na pierwszy 🤔 to bardzej interwencyjne działanie na późniejszy strzał gdy silna już presja

ja cymoksanil stosuje bardziej zapobiegawczo, bo też ma takie działanie. ja zaraza się pojawi to raczej ciężko z nią wygrać.

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Lisek66 napisał(a):

Witam, Mam fungicyd Revyona na alternarioze, co mogę do niego dodać na zarazę aby za jednym przejazdem wykonać jedno i drugie?

W tamtym sezonie Revyone mieszałem z Infinito jak i Fluazinovą.

W tym zapewne pójdzie podobnie za jakis czas. Na pierwszy zabieg teraz dałem pozostałości z tamtego sezonu bo jeszcze miałem na jeden zabieg cabrio do tego pół dawki difenokonazol i coragen

4 godziny temu, PAN88 napisał(a):

Czy zarazę/alte można łączyć z coragenem 🤔 sorry że pytam ale zawsze ojciec ogarniał opryski a ja zielony jestem 

Edytowane przez Roki212
Opublikowano (edytowane)

Czy zarazę/alte można łączyć z coragenem 🤔 sorry że pytam ale zawsze ojciec ogarniał opryski a ja zielony jestem 

ja wczoraj pomieszałem Infinito bo wyjechałem na zarazę a stonkę zobaczyłem dopiero jak rozkładałem lance opryskiwacza
i to chyba najlepsza szkoła - konieczność
stonka zdechła a z zarazą się zobaczy; chociaż dlaczego miało by i to Infinito nie podziałać? deszczu nie było od zabiegu to gdzie by się podziało?
Zaś to czy jakieś reakcje między substancjami zachodzą to skoro sam producent nie pisze ani zaleceń mieszania ani przeciwwskazań to On sam nie wie i jeśli ktoś twierdzi że wie to bodaj niech poda na jakiej podstawie, bodaj własnego doświadczenia z akurat taką mieszaniną

a tak - jak to pisałem to @Roki212 już podał

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
17 minut temu, dysydent napisał(a):

bodaj własnego doświadczenia z akurat taką mieszaniną

Ja od lat mieszam, ostatnio infinito z coragenem.

można

• Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, Fugeo napisał(a):

ja cymoksanil stosuje bardziej zapobiegawczo, bo też ma takie działanie. ja zaraza się pojawi to raczej ciężko z nią wygrać.

Cymoksanil ma właściwości zasuszające 

Opublikowano

Czyli w związku z tym nie powinno się go stosować na t1 jako zabezpieczenie czy co? Jak od kilku lat stosuje tę są mieszankę na t1, t2, t3 i problemu z zarazą nie mam. Nie ma co się chwalić kto czym, jak i kiedy walczy z zaraza lub jej zapobiega bo i tak według kogoś będzie to źle zrobione choćby sprawdzało się jak należy :D

Opublikowano

Nikt nie napisał że źle zrobione pryskaj sobie czym chcesz i jak chcesz tyle że cymoksanil najbardziej sprawdza się gdy jest większa presja zarazy bo działa głównie interwencyjnie (ma działanie wgłębne) a w mniejszym stopniu ochronnie i tak jak kolega wcześniej napisał zasusza temu też cymoksanil najlepiej stosować w mieszaninie z fungicydem o działaniu powierzchniowym kontaktowym który ma działanie zapobiegawcze. Uważasz że ci działa na t1 to pryskaj ja akurat mam inne zdanie, wchodzę z cymoksanilem gdy zauważę pierwsze jakieś objawy bo wtedy jego działanie najbardziej mogę wykorzystać 

Opublikowano

ale ja się z tego śmieje, bo szczególnie to widać jak się wejdzie na różne grupy producentów ziemniaka i tam zazwyczaj każdy każdego krytykuje jeśli chodzi o ochronę fungi

Opublikowano

Niech każdy da swoja strategie i zaobserwowane z tym wady zalety, bo ziemniak dla mnie to kosmos - wszystko nowe, myślałem dac carial flex z tego co znalazlem w necie. 

• Like 1
Opublikowano

Ja tam robiłem w czwartek  drugi zabieg na zaraze i alter... I se myśle a niby stonki nima ale dodam asekuracyjnie coragen zajezdzam na pole włączyłem mieszadło czekam az sie przemiesza i tak chodze po polu kurna stonki od pierona 🤣 ale na 3 zabieg myśle ze już ze  stonką bedzie spokój