Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A ja bym była pewnie dumna gdybym miała kupić od okolicznego i jeszcze z ,, listkiem" tak kupuję borówki am od znajomych- długo walczyli o ten certyfikat bo pare lat z tego co wiem, ale jakie dobre😵

11 minut temu, dysydent napisał:

w tym roku przyznaję że ta bez tylko dwuletnia i choć żółta już to i tak drożej a i tak się kończy (w zasadzie to pozamawiana i skończyla sie już dawno).

coś się zmienia myślenie społeczne, ale czy rzeczywiście🤔

Opublikowano (edytowane)

organizacje certyfikujące też muszą z czegoś żyć i też podlegają selekcji wiarygodności.
Profesjonalny producent pierwej musi sam zadbać o profesjonalizm to na pewno się do niego zgłoszą sami o ile będzie miał ugruntowaną pozycję rynkową.
tak - to się właśnie tworzy i można ... warto certyfikować produkt ale nie za każdą cenę bo może się okazać że najlepiej wyszedł na tym nie klient nie producent a certyfikujący.
dużo by jeszcze ale generalizując to musi być niezależne finansowanie owych certyfikatorów i od klienta i od producenta a i tak korupcja jest nieuchronna.
Dana firma - wiem że ma dobre produkty a inna nie a to czy która sobie certyfikat załatwiła to dla mnie drugorzędne bo i tak się nie dowiem - jak.
Rynek i ludzie na nim nigdy nie będą do końca anonimowi "certyfikowani" czy nie
był taki film... - "czlowiek się liczy"- nie certyfikaty
najlepszym certyfikatem jest gdy kto nie boi się działać jawnie czyli z pełną namierzalnością i odpowiedzialnością za błędy (żeby nie nazywać - przekręty) najlepszy certyfikator mnie nie upilnuje jeśli zechcę...
ups - teraz to ja już na pewno nie na temat :ph34r:

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
2 godziny temu, dysydent napisał:

sadzeniak - powiadasz

no ten eko (ale tak na prawdę eko) to on jest głównie takiej wielkości tylko trudniej aby był zdrowy no ale jeśli by "po centrali"...
chm.

panie ja nie mam sadzeniaka bo nie wolno go sprzedawać. ja mam ziemniak jadalny wielkości zbliżonej do niego

Opublikowano (edytowane)

a czy ja nazywam sadzeniakiem ekologiczny badziew? to ziemniak - powiedzmy - jadalny drobny a i tak na clavibacter musi być certyfikowany ;) :P

zdaje się - jeszcze nie ma nakazu sadzenia tylko kwalifikatem stricte na sadzeniaka?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

ja ci mogę sprzedać ziemniaka wielkości sadzeniaka a co Ty z tym zrobisz to już nie moja sprawa

Możesz nawet i teściowej pole nim obsadzić 😁

Opublikowano

kartofle to nie maliny 😁

takiego czegoś ci nikt nie kupi

literówkę owszem się obowiązkowo wali

😂😁

Opublikowano
4 minuty temu, cinek1808 napisał:

U mnie najlepiej idą średniaki bo taniej. Więc sprzedałbym każda ilość

Są tacy, że lubią nawet takie malutkie... Twierdzą, że duży ziemniak jest nie smaczny i mają być takie jak małe sadzeniaki dla nich.

Opublikowano (edytowane)

nie wiem czy to prawda co znajomy opowiadał, ale jeszcze w czasach odmiany Bronka i rozpadu sovietskiego sajuza jak urodziły Mu się takie po pół kilo to Ukraińcy mówili że dwuletnich nie chcą

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

jak detaluje młodego przez lato to mały sadzneiaczek się sprzedaje bo jest o połowę tańszy i się skrobie.

kończy się lato ziemniak normalny jest tańszy i drobny już się nie sprzedaje

normalny tanieje i cała ta filozofia jak to niby lubią drobnego upada sama.

Okrągłego dużego najlepiej lubią

Opublikowano (edytowane)

Co to jest przyczyna taki dziur? Czy to choroba czy szkodnik? W środku jeszcze większe  dziury z tych na zdjęciu  to połowa odpadnie

C1C1A583-714B-4D5C-93B6-C3FC028006D3.jpeg

Edytowane przez lebek5
Opublikowano (edytowane)

za mało danych tzn jaki rozkład tych uszkodzeń w środku bo jeśli po obwodzie (pierścieniem) to może to być i bakterioza pierścieniowa bo tu na pierwszy rzut oka to skojarzyło mi się - drutowce a dopiero po przeczytaniu opisu że raczej nie, no ale i niedobory czy to magnezu czy boru czy nie wiem czego jeszcze? czy jakie inne niekwarantannowe zgnilizny. ??W necie można wyszukać "choroby bulw ziemniaka" i co dopasować do ...

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, dysydent napisał:

za mało danych tzn jaki rozkład tych uszkodzeń w środku bo jeśli po obwodzie (pierścieniem) to może to być i bakterioza pierścieniowa bo tu na pierwszy rzut oka to skojarzyło mi się - drutowce a dopiero po przeczytaniu opisu że raczej nie, no ale i niedobory czy to magnezu czy boru czy nie wiem czego jeszcze? czy jakie inne niekwarantannowe zgnilizny. ??W necie można wyszukać "choroby bulw ziemniaka" i co dopasować do ...

Jak czytałem to tez mi to podawało na drutowce, i myśle napisze tutaj bo mnie żona napiepsza   ze nie ma co ugotować bo pół idzie do wyrzucenia. Ziemniaków nie mam duzo tylko na własne i rodziny potrzeby i nigdy się z czym takim nie spotkałem najwiecej Jest na odmianie belaroza a odmianie lord jest nie duzo uszkodzeń 

Magnez i fosfor potas na bardzo wysokim poziomie, Może Azotu za dużo bo przez pomyłkę w przeliczeniu na czysty składnik poszło ponad 220N ha

DDC0CB00-C7CD-49DD-A097-395E54F73C54.jpeg

D572CBD8-8233-4034-AE9F-C99D706C4185.jpeg

Edytowane przez lebek5
Opublikowano

ziemniak tani w tym  roku to sobie kup nowego sadzeniaka a to wyrzuć albo daj zwierzętom

Opublikowano

nie no 220kg N to za dużo jednak

A ile lat tego sadzeniaka sadzisz od kwalifikatu ?

Opublikowano
5 minut temu, racyl napisał:

ziemniak tani w tym  roku to sobie kup nowego sadzeniaka a to wyrzuć albo daj zwierzętom

Tak właśnie robię bo nie ma co z tym zrobić a świnki zadowolone.

Nie, ziemia klasy pierwsze ciężkie ziemi trzymającej wilgoć.

4 minuty temu, racyl napisał:

nie no 220kg N to za dużo jednak

A ile lat tego sadzeniaka sadzisz od kwalifikatu ?

ooo  nie wiem z 5 lat temu od kogoś kupione a ten ktoś pewnie koleinę 5 lat

5 minut temu, rodman napisał:

a miałeś na tym polu wcześniej łąkę?

mi to wygląda na drutowce

Opublikowano
Dnia 28.02.2021 o 13:29, lebek5 napisał:

Magnez i fosfor potas na bardzo wysokim poziomie, Może Azotu za dużo bo przez pomyłkę w przeliczeniu na czysty składnik poszło ponad 220N ha

w minionym roku spotkałem się z podobnymi objawami co prawda sporadycznie ale na kilku plantacjach u różnych rolników i rzeczywiście punktem wspólnym jest dobre nawożenie
czyli albo taki rok albo antagonizmy np potasu do boru czy coś w tym guście
nie wiem ale może coś w tym kierunku
http://ziemniak-bonin.pl/katalogi/choroby/pustowatosc-bulw/

i podobne z hashtaga #pustowatość bulw ziemniaka

Opublikowano
silver105 napisał:

Czym zaprawiacie ziemniaki? Myślałem nad Moncutem, jest coś lepszego lub bardziej ekonomicznego? 

Przez 5 lat zaprawialem prestige forte. A ostatnie dwa lata zaprawialem monceren pro 258 fs. W tym roku już nie zaprawiam. Prestige forte był najlepszy.

Opublikowano

I nie obawiasz się rizoktoniozy? Też bym wolał zaprawiać Prestige ale w obecnej sytuacji nie chce żałować pozornej oszczędności 300 zł na hektar a potem mieć problem z jakością towaru

Opublikowano

Wątpię, ja nie mam dostępu, chyba już za długo od wycofania aby liczyć na jakieś zapasy. Ale może się ktoś jeszcze wypowie na temat zaprawiania, warto? Czy może lepszą gwarancją jest zakup kwalifikatu?