Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam. Bede stawial obore 40djp wolnostanowiskowa i chcialem zwpytac ile placiliscie za sam projekt obory i dodatkowe rzeczy . Bo mi wycenili projekt 10tys plus dodatkowe rzeczy potrzebne do pozwolenia prawie kolejne 10tys. Co wy na to?

Opublikowano
@master20002- osobiscie projektowałeś? Co do kosztów projektu-jak widzę te gotowe projekty w necie za 2.5tys to zastanawiam sie jak oni to robią. Tzn mniej wiecej sie.orientuję-bo to jest suchy projekt, za rysunki pzt pewnie doliczają koleje 3tys, za zbiorniki czy plyty gnojowe kolejny hajs i tak sie uzbiera kupka. Co do ceny "papierow" to dobrze jak nie musisz robic karty informacyjnej lub niedaj Bóg oceny oddzialywania na środowisko- proces trwa minimum rok ( relanie ponad 2 lata) i kosztuje pomiędzy 12-20tys- to jest dopiero bzdura ktora oprócz zaspokojenia urzednika nie daje nic. Z projektu.przynajmniej wynika jak ten budynek postawic itp.
jakby co, polecam jak najtańsze budowanie- nie musisz budowac za miliony zeby dobrze doic :)
Opublikowano
ale jesli mnie moja wiedza nie myli,ostatecznie liczy sie cala obsada gospodarstwa- tzn tak mi to ktos wytlumaczyl i tak tez to rozumiem jak sie wczytalem w przepisy. Czyli nalezaloby uwzglednic takze mlodziez ktora juz masz. Inaczej mozna by co roku budowac kolejną obore na 40djp jedna od drugiej odsunieta o 4m.
Opublikowano (edytowane)

Cena zależy od projektu. Czy płytka, czy ruszta. Co oprócz obory, socjal itp.

Ostatnio zrobiłem dla kogoś znajomego projekt na opasy na głębokiej ściółce za 3 tys (architektura+konstrukcja, pzt, woda i prąd). Ale to po znajomości. Pozwolenie już dostał :)

Urząd też ma znaczenie, bo nie jeden będzie męczył o jakieś pierdoły, a nie jeden patrzy czy się zgadza i klepie. 

Na ceny gotowych projektów nie ma co patrzeć, bo jest on kalkulowany na sprzedaż kilkudziesięciu takich samych egzemplarzy. Zapytaj takiego biura o indywidualny to się zdziwisz.

Chyba nawet jestem z twoich okolic ChiquitaB. Bo Ty chyba z okolic Grudziądza?

29 minut temu, ppp napisał:

ale jesli mnie moja wiedza nie myli,ostatecznie liczy sie cala obsada gospodarstwa- tzn tak mi to ktos wytlumaczyl i tak tez to rozumiem jak sie wczytalem w przepisy. Czyli nalezaloby uwzglednic takze mlodziez ktora juz masz. Inaczej mozna by co roku budowac kolejną obore na 40djp jedna od drugiej odsunieta o 4m.

Z tą obsadą to osobiście nie wiem. Też myślałem jak Ty, ale u nas zwiększaliśmy stan ze 110 na jakieś 135DJP i nic nie było problem przy wniosku o WZ. Wcześniej też nigdy nie robiliśmy Karty Informacyjnej, a tym bardziej raportu. Najlepiej zapytać w gminie o interpretację. To ona w końcu wydaje WZ i tworzy MPZP.

Edytowane przez ogorek_kiszony
Opublikowano

Tak z okoloc grudziadza. Obora na rusztach. Projekt juz z projektem instalacji itp. w tym jakies tam odwierty i latanie po urzędach. Tak liczy sie ogolem ale mozna zalozyc ze wszystkie przechodza do nowej

Opublikowano
samo podanie powierzchni mówi niewiele
@ ogórek_kiszony- bo ooś jest obligatoryjne dopiero powyzej 210djp. Co do karty to powyzej 60djp jesli inwestycja nie lezy na terenie chronionym i w promieniu 100m nie ma zabudowy mieszkaniowej to tez zdaje sie nie ma takiej koniecznosci.
Opublikowano (edytowane)

Właśnie nie tak dawno rozmawiałem z osobą od nas z gminy co wydaje decyzje. Twierdzi ona ze liczy sie z całego gospodarstwa,i do tego ze te 100metry to nie liczy sie obora od budynków tylko obora 100metry od działki na której sa budynki. Głupie ale tak mi powiedziała i nie stety trzeba starać sie o kartę i zobaczymy. U mnie projekt 10k decyzja 5k tak mi powiedział projektant. 

Edytowane przez karolr2
Opublikowano

Ładnie liczą. Ja 4 lata temu dobudówka 8*42 ze stropem 32 stanowiska, płyta 180m2 i zbiornik 120 bodajże, płytka ściółka i dach 750m2 wszystkie instalacje. u zwykłego projektanta 2200+ 1000 kierownik i  2k geodeta. 

Z oddziaływaniem na środowisko było tak, że licza całość po rozbudowie z tym co masz. do 39djp nie trzeba, u mnie wtedy już było cos kolo tego, dzwoniła facetka z Wawy jak to faktycznie będzie, jeśli nie przekrocze 65djp to za czyjąś tam zgodą nie trzeba będzie robić i tak zadeklarowałem i się udało. Ale za nic nie pamiętam skąd dzwonili i kto o tym decydował, papier na pewno mam, ale trzeba by przewalić dwa grubsze segregatory...

@chiquita spróbuj u zwykłego projektanta bo zapewne poszedłeś do 'profesjonalnej"firmy. Chociaż jak na mgr to nie ma wyjścia

Ładnie liczą. Ja 4 lata temu dobudówka 8*42 ze stropem 32 stanowiska, płyta 180m2 i zbiornik 120 bodajże, płytka ściółka i dach 750m2 wszystkie instalacje. u zwykłego projektanta 2200+ 1000 kierownik i  2k geodeta. 

Z oddziaływaniem na środowisko było tak, że licza całość po rozbudowie z tym co masz. do 39djp nie trzeba, u mnie wtedy już było cos kolo tego, dzwoniła facetka z Wawy jak to faktycznie będzie, jeśli nie przekrocze 65djp to za czyjąś tam zgodą nie trzeba będzie robić i tak zadeklarowałem i się udało. Ale za nic nie pamiętam skąd dzwonili i kto o tym decydował, papier na pewno mam, ale trzeba by przewalić dwa grubsze segregatory...

@chiquita spróbuj u zwykłego projektanta bo zapewne poszedłeś do 'profesjonalnej"firmy. Chociaż jak na mgr to nie ma wyjścia

Opublikowano (edytowane)

Ja chce na rusztach wiec pewnie projektant ktory robi domki to za wiele nie pomoze a mam wycene z firmy ktora tylko inwentarskie jedzie. Co do odleglosci to u nas w gminie sprawdzal odleglosc od budynku mieszkalnego sasiada bo wlasnego sie nie liczy i zbraklo 30metrow. No u mnie sam projekt tez 10k. W poniedzialek jade do innego projektanta i soboe porownam. Bede mial jakies wyjscie do negocjacji. Tu plus ze firma tez buduje to moze cps zjada z ceny jak pozniejsza wycena mi podejdzie calosci.

Uwieziowka latwiejsza jest w zaprojektowaniu wedlug mnie. A ta ilosc djp to liczona ogolem w gosp. Ale mowil ze po budowie juz sie nikt nie interesuje kto ile i gdzie trzyma

Edytowane przez ChiquitaB
Opublikowano
@ChiqiuitaB- zgadza, się na moment skladania papierów wszystko z djp ma sie zgadzac- potem nikt tego nie kontroluje, tzn lepiej nie dopuszczac do tego ze masz teoretycznie 39djp a w gosp faktycznie jest 200djp- bo to juz podejzane z daleka ;) Co do cen- projekt musi kosztować bo jest to naprawde bardzo duzo.pracy, i samego projektanta i konstruktora+ urzedy. Te wszystkie srodowiskowe papiery to jest mega bzdura i to za naprawde duzy hajs