-
Podobna zawartość
-
Przez mantas
Mam na myśli kupowanie młodych byczków, odchowywanie i sprzedawanie, jest to opłacalne czy nie?
Jak ktoś coś wie to proszę pisać, i proszę o pomoc w rozpoczęciu takiej hodowli
-
Przez mateusz1999
Witam wszystkich mam 18 lat i stoję przed dylematem. Moi rodzice prowadzą gospodarstwo o powierzchni 60 ha i 30 krów mlecznych jako że ja kończę niedługo szkołę chciałem przejąć gospodarstwo bo kochać być rolnikiem na razie pomagałem tylko rodzicom a teraz sam bym mógł je prowadzić marzyłem o tym od dziecka. Jednak jest jedno ale a są nimi pieniądze. Mimo że uprawiamy opłacalne uprawy takie jak zboże z którego średnia wydajność z lat to 7-8 t, rzepak 3-3,5 t średnio i burak cukrowy 55-60 t ha wydajność krów nie jest też na złym poziomie bo około 6 tyś l na krowę. Oszczędzamy w granicach rozsądku na nawozach paliwach paszach itd. to czysty zysk nie jest za duży w sumie to wystarczy tylko na naprawy maszyn modernizacje to opłaty jedzenie i takie podstawowe sprawy dodam że jestem ryczałtowcem. Moi rodzice mówią żebym rolnictwo zostawił sobie jako hobby ale ja to kocham. Pytanie do was czy macie też tak że jak weźmiecie wszystko obliczycie to wychodzi że pracowaliście za darmo ??
-
Przez happygreenpl
Witam wszystkich. Chciałbym usłyszeć waszą opinie na temat opłacalności mojego gospodarstwa rolnego. Posiadam nieco ponad 10ha gruntów w tym łąki i pola uprawne, 2 ciągniki marki ursus, to jest: C-330 i C-360, podstawowe maszyny oraz kombajn. Hodujemy głównie świnie (oddajemy około 12 do roku) oraz krowy mięsne (2-3 do roku). Czy według was gdybym zwiększył areał do 20ha i ukierunkował sie na produkcje bydła mięsnego byłbym w stanie czerpać z tego jakiekolwiek zyski bez konieczności dopłacania z innego niż rolnictwo źródła?
-
Przez Cichows06
Witam,
Zamierzam wybudować chlewnie na 175 macior w cyklu otwartym. 25 macior w cyklu, czyli 300 warchlaków co 3 tygodnie. Genetyka duńska.
Zastanawia mnie jak organizować sprzedaż warchlaków, jak znaleźć odbiorców.
Czy jest możliwość sprzedaży warchlaków po przez firmy paszowe, zakłady mięsne albo dostawców loszek?
Czy partie po 300 sztuk są na tyle chodliwe ze nie będzie problemy ze zbytem.
Prosze o wskazówki.
-