-
Podobna zawartość
-
Przez 4porucznik01
witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma śruta swoja z mieszanki owsa jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06 może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć
-
Przez pala92
Witam. Czy istnieje mozliwosc zmiany obrotów wom na 540E/750 w Forterze 125 z 2008 roku? Co trzeba wymienic i z jakimi to się wiąże kosztami?
-
Przez Rolnik551
Otóż jak nie podoje krowy na następny dzień mają zapalenie a mam tego za dużo ręce opadają w oborze jest gdzieś około 27 czasem w południe 29 stopni są dwa wiatraki mieszające powietrze jak sprawdzam mleko u niektórych jest przypadek że z rana jest źle na wieczór już dobre albo na odwrót w zimę mam ten sam problem tylko że mniej krów tak ma.
Much nie jest za wiele jest pryskane wiadomo że całkiem nie wyginą
Może coś da sypanie wapnem pod wymie czy lepiej nie ryzykować?
Doradzicie coś.
-
Przez Piszczu
Czy są osoby na tym forum którzy chowaja bydło opsowe bez mamek,tylko kupuja cielaki i tylko to jest jedyne źródło utrzymania? Jest cos takiego opłacalne,jeżeli tak to od jakiej skali? -
Przez Rafal1994
Witam mam myśli aby zmienić ciągnik i chciał bym abyście mi doradzili Na obecną chwilę posiadam ciągnik zetor major 80 z turem już 5 lat (1 właściciel) i już trzeci raz wymieniam przy nim rozdzielacz , koszt wymiany to około 4500zl, w tym roku mi się popsuł i w zeszłym też to samo, i myślę nad tym aby ten ciągnik sprzedać i kupić coś większego używanego typu deutz fahr AgroFarm 420, chciał bym się was dopytać czy warto zmieniać.?
-

Rekomendowane odpowiedzi
Sadzarka remprodex - zmiana szerokości redlin
Wiosenny zachód słońca