Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Chodzi mi po głowie Kultywator Podorywkowy ROLMAKO U453.

-6 zębów

-szerokość robocza 2,6

-talerze doprawiajace

-tylny wał rurowy

CO O TYM MYŚLICIE ???

Może macie jakieś ciekawsze propozycje w podobnych pieniądzach...

Pozdrawiam.

Opublikowano

Witam ! Ja swoja renowka 100KM  ciagam talerzowkę 2,7 m, ale dała by radę 3m , sieje rzepak i zboźa i uwazam ze to lepszy rodzaj uprawy poźniwnej niź kultywatory podorywkowe czy scierniskowe! Do niej mam wał rurowy! Moze pomyśl nad agregatem taleźowym z hydropakiem?

Opublikowano

u mnie od agregatow podorywkowych sie odchodzi. maja tylko ci co ziemniaka sadza, a tak to wszyscy przesiedli sie na talerzowki, ja rowniez. po qq agregatem nic nie zrobisz, mozna sie tylko bawic po qq na kiszonke. ja mam 100km 6cyl 3m talerzowka, ziemia 2-4klasa miejscami glina. daje spokojnie rade

Opublikowano
Według mnie lepszy będzie gruber Mandam. Mam taki i jestem bardzo zadowolony. Jest naprawdę solidny i ma elementy jak w lemken. Ponadto Mandam produkuje i wysyła elementy dla Lemken więc o czymś to chyba świadczy. Z tym że talerzowka jest lepsza od grubera do ścierniska się nie zgodzę. Po uprawie ścierniska gruberem ziemia o wiele lepiej chłonie wilgoć. Takie mam spostrzeżenia bo w tamtym sezonie część pól talerzowalem a część gruberowalem i według mnie lepszy gruber.
A co do wielkości grubera a mocy to jeżeli masz słabe gleby to 2,6 jest ok, ale na cięższe to weź sobie 2,2. Pojedziesz szybciej i zaoszczędzisz paliwo bo ciągnik będzie miał lżej,a czasowo wyjdzie to samo. Nawet efekt będzie lepszy bo w gruberowalem prędkość robocza ma znaczenie
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, ENDRIUROL napisał:

u mnie od agregatow podorywkowych sie odchodzi. maja tylko ci co ziemniaka sadza, a tak to wszyscy przesiedli sie na talerzowki, ja rowniez. po qq agregatem nic nie zrobisz, mozna sie tylko bawic po qq na kiszonke. ja mam 100km 6cyl 3m talerzowka, ziemia 2-4klasa miejscami glina. daje spokojnie rade

Daje rade jak jest mokro. Poza tym koszt wymiany elementow roboczych w talerzówce .....

Edytowane przez Majkelo
Opublikowano
A co do wielkości grubera to jeżeli masz lekkie ziemię to 2,6 będzie ok, ale jeżeli masz ciężkie to weź gruber 2,2. Ciągnik będzie miał lżej więc mniej spali, szybciej pojedziesz więc czasowo wyjdzie podobnie jak w 2,6. Ponadto w gruberowalem ważna jest prędkość jazdy.
Opublikowano
Bartek kiedyś gdzieś czytałem jakiś artykuł i tam była wzmianka o tym. Wydaje mi się że jest to możliwe ponieważ kształt i wygląd np. dłut w Mandam jest taka sama jak w Lemken.
Opublikowano
też jestem takiego zdania jak kolega wyżej. ja mam Renault Ares 620 RZ o mocy 110 koni opracuje gruberowalem 2,2m. ciągnik ma lekko, szybciej jadę, oszczędność paliwa, czas podobny jak większym narzędziem i lepszy efekt z większą prędkością. ziemię mam różne. od ciężkiej rędziny do 5 klasy
Opublikowano
13 godzin temu, kamilekw1221 napisał:

ja mam Aresa 95 km 4cyl i radzi sobie z mandamem 3m (7 rap, talerze i strunowy )

tylko jak sobie radzi, skrobanie na 2-3cm z prędkością 6-8km/h dla mnie bez sensu

ryłem 113 z 2.6m na jakieś 10-15cm i jest co pociągnąć, porównywalnie do głębokiej orki

Cytat

Bartek kiedyś gdzieś czytałem jakiś artykuł i tam była wzmianka o tym. Wydaje mi się że jest to możliwe ponieważ kształt i wygląd np. dłut w Mandam jest taka sama jak w Lemken.

elementy roboczą są lemkena i tyle, większość producentów ma w swojej ofercie oba typy, czyli V&N i lemken

Opublikowano

Rolmako się sprawdzi, uprawę robię takim 8 lat na 80 ha. Dobrze miesza, sprzęt mało awaryjny, poza elementami zużywającymi się jak lemiesze wymieniałem jedynie piasty na nowego typu z lepszym uszczelnieniem dwa lata temu. Od nowości na ramę dostałem 3 lata gwarancji, polecam sprzęt naprawdę solidnie wykonany. 3 metry agregat ciągnę Fergusonem 120 KM. 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez kot003
      Witam, kupiłem ostatnio używany agregat i chciałbym wymienić przy nim wałki strunowe które idą na końcu.. Ale nigdzie nie moge znaleśćsamych wałków bez ram/koszyków... a nie ma sensu kupić razem z ramami/koszami skoro moje są w niezłym stanie, możecie polecić jakąś firme/prywaciarza który sie tym zajmuje? jestem z okolic sochaczewa
    • Przez damianos95
      Witam wszystkich serdecznie
      Niestety nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie dlatego zakładam nowy temat
      Jestem nowym urzytkownikiem i jako ze poszukuje ciągnika w kwocie 50do max 60 tys im mniej tym lepiej
      Ciagnik na około 18ha jako głowny ciagnik do orki współpracy z turem oraz agregat uprawowo siewny i ciezkich prac do pomocy sa 2 T-25
      Czego wymagam moc min 85KM max lekko ponad 100KM
      mało awaryjny silnik dobra hydraulik i najlepiej jakby mało palił
      chciałbym zminimalizowac elektronike ale zalezałoby mi na rewersie elektrochydraulicznym oraz na podnośniku i mozliwosci sterowania  z błotników fajnie gdyby była klima oraz radia dało sie słuchać w czasie pracy
      Czytajac ogłoszenia czesto pojawia sie rewes elektrochydrauliczny i mechaniczny mógłby ktoś wyjaśnic róznice i jak to sie odbywa czy trzeba wciskać sprzegło itp ?
      No i teraz dylemat jaki ciagnik kupic by sprostał tym wymaganiom fajnie tez gdyby był od 2000r w zwyz ?
      Najcześciej pojawiaja sie w tej kwocie Renaulty i Pronary móglby ktoś podac w miare sensowny model i co najwazniejsze zeby podzielił sie wrazeniami spalaniem awaryjności dostepnościa cześci i cenami ich
      Prosze o odpowiedzi i pozdrawiam
    • Przez Adrian_URSUS_1999
      Witam! Założyłem ten temat po to, aby dowiedzieć się jakie są oczekiwania użytkowników forum Agrofoto wobec ciężkiej serii ciągników marki URSUS.

(Ciągniki w przedziale mocy 100 – 160 KM)

Pytania:

1.      Jakiej marki silniki powinny być montowane w tej serii? Czy marka DEUTZ to dobry wybór?
      2.      Czy transmisja Vigus Power 160 spełnia wasze oczekiwania?
      3.      Jaki udźwig tylnego TUZ powinny mieć ciągniki tej serii?
      4.      Co oczekujecie w wyposażeniu standardowym, a co w opcjonalnym?
      5.      Jakich modeli oczekujecie?
      6.      Wygląd i komfort.

Moje odpowiedzi na zadane pytania:

1.      Uważam, że marka DEUTZ to dobry wybór.
      2.      Moim zdaniem transmisja Vigus bardzo dobrze się zanosi, jest potężnej konstrukcji i ma dużo opcji.
      3.      Ciągniki do 140 KM powinny mieć udźwig tylnego podnośnika ok. 7000kg, a powyżej 140 KM ok. 8000kg.
      4.      To co jest zapowiedziane mnie zadowala.
      5.      Modele czterocylindrowe:
      U-4100, U-4110, U-4120, U-4130, U-4140
      Modele sześciocylindrowe:
      U-6130, U-6140, U-6150, U-6160
      6.      Maska taka jak w modelu 18014A z Kielc pasowała by moim zdaniem do tej serii, kabina powinna mieć więcej świateł roboczych na dachu i koniecznie ma być czterosłupkowa.

Bardzo proszę o nie usuwanie tego tematu, ponieważ że dzięki niemu będziemy mogli wymieniać swoje spostrzeżenia dotyczące tej serii, jak i również podsunąć kilka pomysłów producentowi z Lublina.

Dziękuje i pozdrawiam.
    • Przez corrado
      Tak jak w tytule bądź coś podobnego o podobnych gabarytach,  najlepiej gdyby posiadał podwójne wałki.
    • Przez bartal
      Witam wszystkich. 
      Jestem nowy na tym forum i nie mogę znaleźć odpowiedzi na moje pytanie. 
      Szukam traktora 95-120KM 
      Traktor będzie wykorzystywany głównie przy orce i przy pracy z turem
      Zastanawiam się jaki ciągnik wybrać czy coś zachodniego używanego za 50 000 zł znajdę (i długo nim pojeżdżę, ma to być ciągnik na lata)
      Za używanego nie dam więcej, nie ma mowy o tym. 
      Wiadomo, żęo chodzi o to by to był traktor w miarę bezawaryjny. 
      Nie ukrywam ze mile widziany rewers, do pracy z turem wg mnie to podstawa. 
      A mam Pronara 82SA i w nim skrzynia jest porażką...

Czy może warto jednak kupić coś nowego z marek - Zetor, Pronar Farmtrac itp? wiadomo w tym przypadku liczę się z tym że to będzie ponad 120 tyś. Proszę o pomoc. 

• Dodaj nową pozycję...
v