Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

A MOŻECIE COŚ O ROSOMAKU ZE SMOLIC NAPISAĆ? miał ją ktoś na słabych glebach?

odmiana ok miałem ja w tym roku na 5 działkach i na każdym polu wygladała inaczej . Najgorsza była po kuku na ziarno oddała 9,5 tony 26% a najlepsza była na nalepszym kawałku tam akurat było dużo wilgoci i pole na jesieni głeboszowane to była z metr większa od jaguara 820 a kolby to miała jak ręka dorosłego faceta

Opublikowano (edytowane)

Wez Falkone fao 230 lub multitopa 240. Jak nie masz w poblizu dzików to p8400, a jak nie ma nasilenia omacnicy to ricardinho. Ta odmiana plonuje bardzo wysoko nawet przy duzym nasileniu omacnicy, ale wtedy musi byc siana na lepszych ziemiach. Ja spróbuję w tym roku coś z euralisa. Myślę nad cirriusem, ale ma trochę za niskie fao jak na moje ziemie. 

Ile ten Rosomak kosztuje? W doświadczeniach coboru wygląda obiecująco, więc może warto zaryzykować? 

Edytowane przez JozB
Opublikowano

te dośw.coboru można sobie wsadzić, w 2014 miałem herkuli CS i dała średnio ok.11 t przy wilg.24-28%, znajomy miał dkc kilka odmian późniejszych i wyszło mu 11 na sucho.wg coboru herkuli najwyższy plon z 2014 roku.

Opublikowano

Najwyższy plon jaki miałem to dała mi Susann pomieszna trochę z Terada ok.25 %- wyszło 12,2 na sucho  z tym że było to w sezonie 2011 a wtedy w okolicy zdarzały się plony 2 tony wyższe.Dostała 220 kg w podsiewacz polifoski 8 stanowisko po rzepaku 2 kl magnez wysoki ph >7 ,300kg saletrosanu 26 przed agregat i 200 kg saletrzaku w fazie 6 liści, żadnych mikroelementów dolistnych tylko jeden oprysk tydzień po siewie Guardianem przed deszczykiem. Wyrosła taka że ledwo rekord wystawał ponad wiechy i było to po wiosennej orce.

Opublikowano

Ja w tym roku chyba upoluję Susann. W zeszłym miałem ją kupić, ale nie zaprawiali Mesurolem. Ja jednak na kiszonkę potrzebuję.

Opublikowano (edytowane)

Kukurydza lubi głęboko napowietrzoną ziemie na betonie nie urośnie Ta wiosenna orka pod kukurydze ma swe zalety cześc zawsze sieje na wiosennej orce a plony są może nawet deko wyższe Ale gliny na zimę

czy ktoś cos może powiedzieś o odmianach DKC 3203 i DKC 3790 bo w rym roku mam zamiar je posiać w celu sprawdzenia oczywiście na kilku ha bo na pozostałych to Pionier i na zimniejszych glebach LG 3215

Edytowane przez icek1
Opublikowano

Miałem Rosomaka wydał mi 4 t mokrej (30%) z ha. Sąsiedzi mieli maksymalnie 3 tony mokrej. A ogólnie moim zdaniem nie ma uniwersalnej odmiany kukurydzy by w rok w rok przynosiła wysokie plony.  Każda odmiana reaguję na warunki stresowe w poszczególnych  fazach rozwojowych. Przymrozek, chłodna mokra wiosna duże nasłonecznienie wysoka temperatura wpływa na roślinę która programuje plon. Do tego należy doliczyc czynniki agrotechniczne, nawożenie czy ochrona chemiczna roślin co powoduje że w kolejnych latach ta sama odmiana może mieć różne plony. 

Opublikowano

powiem Ci 3203 co wiem z poletek mojej firmy jeden z suchszych dentów przy omłocie jak ją ogladałem wydawała mi się bardzo wysoka  posiana była na 3a więc siałby6m ją raczej na glebach lepszych

zamiast 3790 proponuje ci znaleźć DKC 3623 możesz ją na różnych glebach siać jak dla mnie rewelacyjna odmiana mimo że ma fao 260 czyli niby późniejsza od 3790 koszona była suchsza

Opublikowano (edytowane)

Czy masz jakieś porównanie do P 8400 i P8137 bo ja takie siałem oczywiście w warunkach polowych myśle że DKC nie będą gorsze

Edytowane przez icek1
Opublikowano

guardiana brałem w kazgodzie tylko było to w 2011 roku jak jest napisane.

dkc 3623 akurat mi się nie podoba, ma wysoko kolby i jedną z najmniejszych gęstości ziarna ze wszystkich odmian, na konkretnej przyczepie 1 t mniej,sam nie miałem ale znajomi mieli.Jak ktoś jest z I rejonu uprawy to śmiało można siać fao 300 albo i nawet większe. 3790 dobra i sucha.

Opublikowano

co to znaczy na przyczepie na hektarze w plonowaniu  u nas ani razu nie było mniej jak przy 3790, ale ok każdy ma swoje zdanie 

wg mnie 3623 ma duży potencjał

poza tym 3790 mniej mobilna jeśli chodzi o gleby

ale oczywiście jest to też bardzo dobra odmiana ale napewno nie lepsza niż 3623

Opublikowano

Ja w tym roku chyba upoluję Susann. W zeszłym miałem ją kupić, ale nie zaprawiali Mesurolem. Ja jednak na kiszonkę potrzebuję.

Ja miałem susaane i rosomaka siane na jednym polu co 2 rzędy i mogę powiedzieć że miały podobne kolby bardzo duże a czym się różniły to susaana miała lepszy  stey green

Opublikowano

O Susann czytałem dobre opinie na tym forum. To Rosomak dorównywał Susann kolbą? Masz jakieś zdjęcia kolb, bo ja mam Rosomaka. Porównasz i dasz znać czy miałeś lepsze?