Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja kiedyś takie miałem z okolicznej CN kupione na wiosnę dopatrzyliśmy się przy siewie i co się okazało były słabe wschody takie 3/4 wzeszło i ogólnie to był ostatni zakup polskich odmian oczywiście pani z sklepu się wypiela...

A tak to ogólnie nasiona z ubiegłego roku wschodzą normalnie zwykle ale płacić taki gruby hajs i dostać stare to według mnie nie normalne.

Opublikowano
1 godzinę temu, MalyRolnik18 napisał:

Pany zamówiłem jednostkę kukurydzy bo mi będzie brakować i przyszły mi nasiona pakowane 02 2022. Myślicie że będzie coś nie tak ?

Ktoś ze sklepu poinformował ciebie o tym? Kukurydza normalnie kiełkuje nawet z zeszłego sezonu, jeśli była w suchym miejscu składowana, zawsze możesz zrobić w doniczce próbę kiełkowania.

Opublikowano

A skąd poinformował. Kupiłem przez internet i patrze na datę a tam 2022. Nie wiem czy to jakieś niedopatrzenie  czy jak. Ale zapakowana szczelnie może będzie dobrze. Słyszałem ludzie trzymają w otwartych workach jak im zostaje z siewu i rośnie niby normalnie...

Opublikowano
6 godzin temu, MalyRolnik18 napisał:

Pany zamówiłem jednostkę kukurydzy bo mi będzie brakować i przyszły mi nasiona pakowane 02 2022. Myślicie że będzie coś nie tak ?

Nasiona przechowywane w odpowiednich warunkach zachowują pełną zdolność kiełkowania do dwóch lat. 

Problem może pojawić się jeśli kupiłeś zaprawiane koritem, po tak długim czasie efektywność zaprawy jest znikoma.

Opublikowano
6 godzin temu, MalyRolnik18 napisał:

Albo pisz reklamację albo proś o świadectwo  na bieżący sezon -sprzedający bez aktualnego  świadectwa  nie może wprowadzać do obrotu .Zgłaszając do Inspekcji może mieć ciepło (sprzedający) Inna strona niejednokrotnie w latach ekstremalnej pogody (a taka była) nasiona 2letnie lepiej wschodzą niż świeże . Jak otworzysz paczkę to już po zawodach 

22 godziny temu, czaro napisał:

Co polecacie na ziarno na V-VI klasę o FAO 240-250 ze średniej półki?

Nie ma odmiany na VI klasę jest natomiast zbieg pogody dający plon na VI klasie .Ogólnie zastosuj obornik (jak jest) i zasiej odmianę o tolerancji na lekkie gleby -dent poza tym V- VI klasa obsada 55-65tyś /ha a nawet mniej .Wyższa obsada to same badyle przy lekkiej suszy i 1 tona syfu plonu I oczywięćie ph gleby bez tego nawet nie siej  

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, v11 napisał:

Albo pisz reklamację albo proś o świadectwo  na bieżący sezon -sprzedający bez aktualnego  świadectwa  nie może wprowadzać do obrotu

Ale czego się czepiasz, świadectwo ważne do 02-2023, więc sprzedawca sprzedał z ważnym świadectwem ;) 

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano

Jestem myślami 15 kwietnia kiedy sieję  tak masz rację "ave cezar "

https://www.agrofoto.pl/produkcja-roslinna/zboza/jak-plonowala-kukurydza-ktore-odmiany-plonowaly-najwyzej-jaka-ziarno-mialo-wilgotnosc-to-wszystko 

Ile odmian tyle wielbicieli tylko gdzie te plony po 14-16 ton . różnice to 10-14% plonu a nie 5 ton -na poszczególnych polach o różnych klasach owszem są różnice ale na podobnych polach i warunkach kosmicznych różnic nie widzę (nie liczę oczywiście krajowych i końcówki listy wyników czy starych odmian 

Opublikowano
22 godziny temu, MalyRolnik18 napisał:

jeżeli nabyłeś przed lutym 2023 to sprzedawca pełnoprawnie sprzedał, świadectwo jest ważne jeden rok, a jeżeli chciałby sprzedać po lutym 2023 to muszą miec nasiona tzw ocenę okresową i to powinno być przeetykietowane z informacją że np. ocena okresowa: 02.2023

• Thanks 1
Opublikowano
59 minut temu, proxy8441 napisał:

jeżeli nabyłeś przed lutym 2023 to sprzedawca pełnoprawnie sprzedał, świadectwo jest ważne jeden rok, a jeżeli chciałby sprzedać po lutym 2023 to muszą miec nasiona tzw ocenę okresową i to powinno być przeetykietowane z informacją że np. ocena okresowa: 02.2023

No ale tak czy siak na jakość nasion bardzo to wpływa ? 

Opublikowano

Witam. Pierwszy raz mam zamiar zasiać kukurydzę po burakach ziemia 3a ciężka.  Region dolnośląskie powiat Jaworski. Czytam czytam i dalej nie mam pojęcia jaką odmianę wybrać. Może ktoś poleci coś wczesnego 

Opublikowano

Kukurydza nie lubi przedplonu buraków cukrowych  Kiedyś miałem pół kawałka kuk po kuk a druga połowa po burakach - po burakach 3 t niższy plon nie wiem czemu

Opublikowano
10 godzin temu, v11 napisał:

Kukurydza nie lubi przedplonu buraków cukrowych  Kiedyś miałem pół kawałka kuk po kuk a druga połowa po burakach - po burakach 3 t niższy plon nie wiem czemu

Obstawiam suszę albo duże dawki Venzaru.

Opublikowano

dziwne, stare nasiona jak macie to po prostu warto sobie dla własnego spokoju zrobić próbę kiełkowania niz być później rozczarowanym osobiście też siałem w 2020r mieszankę worek z kilku lat wstecz zbieranina (dekalby, euralis, farmsat) i powschodziła super ale nie warto ryzykować...