Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 30.11.2021 o 13:19, danielhaker napisał:

Tak, wziąłem P8834 na ziarno i P9241 na kiszonkę. Dzięki za linka

Zadzwoniłem w międzyczasie w poniedziałek o 8 rano do lokalnego dystrybutora Pioneera czy będzie miał 8834 (odszedłby koszt wysyłki) i zaznaczyłem że temat dość pilny, odparł że za godzinę da mi odpowiedź. Zadzwoniłem o 15:30 przypomnieć się- powiedział że pamięta, ale jeszcze mu nie odpisali (dla mnie jak temat jest pilny to się dzwoni, a nie maile pisze). Zadzwonił dopiero w czwartek po południu, że nie będzie miał, bo już wyprzedana :P

Za rok odezwij się do mnie, wszystkie odmiany z pioniera w większości dostępne i wiele innych

7 godzin temu, MFrolnik26 napisał:

Jaka odmianę kukurydzy na ziarno polecacie, 4-5 klasa ziemi. Lubelskie

Rgt Halifax, Kws Amavit, Kws kidemos

• Thanks 1
Opublikowano

Zastanawiałem się jaką odmianę wybrać na kolejny sezon a ważniejsze to zaprawa od ptaków a przede wszystkim od drutowca. Znacie jakieś sklepy wysyłkowe co zaprawiają i koritem i force z bogatą ofertą? Z góry dzięki za info

Opublikowano

Mama propozycje na  kukurydzę z roku 2021pakowane w styczniu, w starej cenie. Tylko zastanawiam się czy to s kiełkuje.  Sialiscie już takimi nasionami? Czy dać sobie spokój i brać z  nowego sezonu ? 

Opublikowano
1 godzinę temu, strumian napisał:

Mama propozycje na  kukurydzę z roku 2021pakowane w styczniu, w starej cenie. Tylko zastanawiam się czy to s kiełkuje.  Sialiscie już takimi nasionami? Czy dać sobie spokój i brać z  nowego sezonu ? 

W drugim sezonie nawet lepiej kiełkuje, tylko musi być odpowiednio przechowywana

Opublikowano
Dnia 1.12.2021 o 21:17, Troker1979 napisał:

Zastanawiałem się jaką odmianę wybrać na kolejny sezon a ważniejsze to zaprawa od ptaków a przede wszystkim od drutowca. Znacie jakieś sklepy wysyłkowe co zaprawiają i koritem i force z bogatą ofertą? Z góry dzięki za info

powiem szczerze że miałem specjalnie pare jednostek na Force w tym roku i drutowiec jak żerował tak żerował a wiedziałem że na tej działce będzie problem więc wziałem na Force dla sprawdzenia...

• Thanks 1
Opublikowano

Na razie z force i koritem mogę mieć tylko maximaize z syngenty i to już resztki. To mieszanka trzech odmian na kiszonkę. Jakieś opinie? Może Ktoś coś wie, słyszał?

Polećcie sklep gdzie dostanę odmiany z force i koritem bo w tym roku na kawałku po łące to ze 40 procent wypadło. Miejscami to 100 %.

Opublikowano

Widziałem ta mieszankę maximaize w szepietowie dziwnie to wyglądało trochę ale nie jakoś źle jeśli Ci zależy na force to bierz co jest dostępne nawet najgorsza odmiana w dobrej obsadzie będzie lepsza od najlepszej odmiany bez obsady a to maximaize ma być wielkim hitem niby więc nie czekaj i zamawiaj tylko haczyk pamiętaj o głębokości siewu dla force poniżej 4 cm a dla kukurydzy powyżej 4 i tu są jaja.

• Thanks 1
Opublikowano
7 godzin temu, Troker1979 napisał:

Na razie z force i koritem mogę mieć tylko maximaize z syngenty i to już resztki. To mieszanka trzech odmian na kiszonkę. Jakieś opinie? Może Ktoś coś wie, słyszał?

Polećcie sklep gdzie dostanę odmiany z force i koritem bo w tym roku na kawałku po łące to ze 40 procent wypadło. Miejscami to 100 %.

Miałem w tym roku na czesci dzialki  po lace wsiane  pioneera jedna porcje, zaprawiona force i korit chyba, a na drugą część opryskana od robaka, to na tej pierwszej robak nie ruszał, a na drugiej to ze 20-30 % opierdzielil. W tym roku tylko zaprawiana gotowa biorę, chyba ze 100 za porcje drożej bylo.

• Thanks 1
Opublikowano

Zasiałem na próbę w tym roku Rosomaka na ziarno, ale dał o 20% niższy plon niż Pionieer. Nasiona niby tańsze o 200 zł/ha a 2 tony mniej czyli 1200 zł mniej przychodzu z ha. Dobrze żę tylko jedną jednostkę kupiłem. 

• Like 2
Opublikowano

Każdy i prawie w każdym rejonie powinien szukać odmian dopasowanych wręcz do danego gospodarstwa-dlaczego .O tym że odmiany różnie reagują na lokalizację i rodzaj gleby  już wiemy ale cała reszta jak wpływ danego przedplonu częstotliwość nawożenia organicznego poziom nawożenia sztucznego zasobności gleby  to ma wpływ a nikt tego nie bada a różnice są i to istotne .Jeżeli ktoś robi usługi i sieje przez miedzę to widzi te różnice