Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co do Euralisa miałem odmianę Inagua (240) super ulistniona ciemna zielen i kolba rewelacja i wilgotnosc 25%z hakiem.siana 25 kwietnia a zbiór okolo15 pazdziernika .W tym roku również zamierzam postawić na Inague i dorzucę Albatrosa ale narazie nie mogę nigdzie ich dostać.

Opublikowano

Zalecenia firm nasiennych dotyczące obsady podawane są dla obsady przed zbiorem .Dlatego jeśli sieję na ziarno i zalecają ok 80 000-85 000 ziaren to sieję o około 5 000 więcej.

Kolego gospodarz92 możesz powiedzieć czy odmiany firmy Caussade będziesz siał pierwszy raz czy masz już może jakieś doświadczenia z tą firmą ?

Opublikowano

Mi na niezmeliorowanym polu świetnie wychodzi sumaris,wcześniej siałem grom, blask, san i przy mokrej wiośnie wychodziła kiszka.Kukurydza nie lubi zbyt mokrych stanowisk ale spróbuj z sumaris.

Opublikowano

W tym roku u mnie na kiszonkę rosły odmiany ES Archimedes- stanowczo najlepsza na dobrym stanowisku duze kolby często podwójne, bardzo dobra odmiana na kiszonkę, minusem jest że ma ją tylko chemir*l. LG 32.16 co roku sieję od 3 lat, zawsze dobry plon, był w tym roku Casillas z KWS z ktorego równierz byłem zadowolony.

Opublikowano (edytowane)

Przepraszam, że tak późno, ale postaram się odpowiedzieć na każde pytania. Także po kolei.

kissmy..., DKC 3790 równa IVa, gleba w bardzo dobrej kulturze. LG 22.44, IIIb po buraku, ale z powodzeniem możesz ją zasiać na słabszych, nawet na dobrej V. LG 32.32 to była totalna mozaika, zaczynała się na II i przechodziła do V kończąc się z powrotem na II, górką było widać, że była mniejsza, ale kolba była bardzo dobrze wypełniona i duża. Jeśli chodzi o mozaikę to jednak postawiłbym na 22.44 - ziarno.

Ułana możesz z powodzeniem zasiać na słabszych, jednakże wilgotniejszych. DKC 3399 to odmiana, którą polecałbym na gleby średnie, czyli do IVb włącznie i też na gleby zimne. DKC 3409 to odmiana na gleby słabe i tam się w zeszłym roku sprawdziła rewelacyjnie, ale jak wcześniej wspomniałem jest niedostępna- kiszonka.

Kolego zuber, osobiście jej nie siałem, ale znajomy mieszkający kilometr ode mnie miał jej ponad 20ha i Asteri cs plonował mu od 11 do 15 ton, a wilgotność zeszła mu prawie do 20% na ok. 15 października.

Jankes123 na mokre gleby na kiszonkę zasiej DKC 3399 a na ziarno z tego co słysze z pewnych źródeł to wybierz coś z Maisadoura.

Tak dla informacji ja nasiona już dziś zamówiłem LG 32.58 po 286,30 zł. Mas 22R 323,20 zł. Ułan 173,50 zł. LG 30.306 291,57 zł. Wszystkie ceny to ceny brutto. Reszta nasion będzie dopiero zamawiana. :)

I tak zupełnie od siebie to na słabe gleby tylko agregat podorywkowy i po 3 latach głębokawa zimowa orka. I moim zdaniem czasami lepiej dać o 100 kg mniej nawozu, a posypać wapnem. Polecam także Fosforan lub Polidap wymieszany z Kizerytem do podsiewacza, reszta NPK w rozsiewacz.

Edytowane przez gospodarz92
Opublikowano

a co byście polecili mi na ziarno? miała byc na kiszonkę ale plony w zeszłych dwóch sezonach były tak duże ze mam zapas i decyduje sie na ziarno. Pole to 8 ha klasy IIIb-IVa: przedplon; ładny rzepak-słoma pocięta, na wiosne będzie duża dawka obornika i orka wiosenna. Zależy mi na tym zeby nadawała sie do zbioru około 10-12 pażdziernika ponieważ po qq sieje jeszcze pszenicę. stanowisko jest dobre wiec szukam odmiany ktora to wykorzysta. zastanawiałem sie nad DKC3717...

Opublikowano (edytowane)

Odnośnie braku nasion niektórych odmian, to zajmuję się sprzedażą nasion firm Monsanto(w tym takżę DKC379) i Pionier(mam także wciąż w ofercie odmiany P8000, P8400, PR38A79, Clarica oraz PR39F58). Jeżeli ktoś jest zainteresowany to proszę o kontakt na forum.

Edytowane przez bartek345
Opublikowano

ja dziś już zamówiłem Silvano, Friedrixx, Sigmę oraz na próbę Mas 24V a z Pioneera P8000 i P8589 ale to tylko na próbę po 2ha żeby sprawdzić jak na moich ziemiach to się udaje. Więc sezon na zakupy pod QQ ogłaszam u mnie za zamknięty. Nasiona tak jak podałem, polifoska 6 (300kg/ha), mocznik (250kg/ha), Microstart. Ph różne od 5,80 do 7,40 Pozdrawiam

Opublikowano

Odnośnie braku nasion niektórych odmian, to zajmuję się sprzedażą nasion firm Monsanto(w tym takżę DKC379) i Pionier(mam także wciąż w ofercie odmiany P8000, P8400, PR38A79, Clarica oraz PR39F58). Jeżeli ktoś jest zainteresowany to proszę o kontakt na forum.

Jak sprzedajesz monsanto to powiedz czemu nie mozna zamówić 3420?

Opublikowano

Panowie może mi ktoś powiedzieć jak czytać (rozumieć) sumę temperatur efektywnych jaką podają niektóre firmy .

Czy można się sugerować tym parametrem przy dobieraniu wczesności odmiany .Różnice dla tego samego fao to nawet 70-80 stopni co w przeliczeniu na średnią dzienną wychodzi około 10 dni .

Michal71096 LUIGI CS -FAO 250 ale suma temperatur efektywnych to 1610 czyli jedna z najniższych , jeśli wierzyć temu co piszą.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

czy ktoś wie w jakiej cenie jest odmiana SL Silvano