Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Popieram Damiana, odmiane wybiera się raz. Nawozu można dosypać itp. ale odmiany już rosnącej się nie zmieni. Inwestycja w dobre nasiona szybko się zwraca i z dużą nawiązką

A tak wg. czemu w nazwie tematu słowo: kukurydzy, jest tak oznaczone?

Opublikowano
10 godzin temu, damianlozki napisał:

Dziękuję bardzo za doradzenie . W taki razie zastosuje mocznik w ilości 250 kg / ha i rozsieje go tuż przed siewem pod agregat. Soli dam 200  kg. Wielkie dzięki 😆

Człowieku po co 250 kg mocznika jednorazowo przedsiewnie kukurydza i tak nie przyswoi wiecej jak 100 kg na 1 rzut, lepiej sobie rozbij to w czasie i laduj w dawce właśnie 100 kg, ja np daje tylko 100 kg soli przedsiewnie do tego szambo i zero mocznika, do siewnika idzie 250 kg polidapu

Opublikowano

suchy330 napisał:

10 godzin temu, damianlozki napisał:

Dziękuję bardzo za doradzenie . W taki razie zastosuje mocznik w ilości 250 kg / ha i rozsieje go tuż przed siewem pod agregat. Soli dam 200  kg. Wielkie dzięki 😆

Człowieku po co 250 kg mocznika jednorazowo przedsiewnie kukurydza i tak nie przyswoi wiecej jak 100 kg na 1 rzut, lepiej sobie rozbij to w czasie i laduj w dawce właśnie 100 kg, ja np daje tylko 100 kg soli przedsiewnie do tego szambo i zero mocznika, do siewnika idzie 250 kg polidapu

a wiesz co to jest forma amidowa azotu?

Opublikowano

Czy przyswoi to zalezy od ph gleby oraz tego jak dlugo fosfor stosowany byl na danym polu, z kazdym kolejnym rokiem przyswajalnosc wzrasta 

Opublikowano
10 godzin temu, robi57362 napisał:

a wiesz co to jest forma amidowa azotu?

Przekształcenie formy amidowej do amonowej trwa średnio od 1 dnia ( przy wilgotnej glebie i wysokiej temperaturze gleby) do jednego tygodnia(niskie temperatury gleby i brak dostępności wody) więc mimo wszystko roślina w tak niskim stadium rozwoju nie jest w stanie pobrać tak duzej ilosci azotu i jej wykorzystać. 

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, robi57362 napisał:

ja słyszałem że ten proces terwa do miesiąca. wedlug twojej teori micznik mozna śmiało stosować na 3 dawke w zbozach a kto stosuje ?

Stosują ludzie mocznik na 3 dawkę ale w okolicach 15 maja ,żeby miał czas przejść z formy amidowej w amonowa 

Edytowane przez lonoh
Opublikowano

Widzisz slyszales a trzeba rozumiec proces. Po przejsciu formy amidowej do amonowej mocznik musi przejsc nitryfikacje do formy azotanowej (przyswajalnej przez rosliny) wiec dlatego caly proces trwa ok 3 tyg. Kukurydza wschodzi ok 1 tyg. Wiec wyobraz sobie kiedy dzialanie mocznika stosowanego przedsiewnie sie konczy. Dajesz go napewno z 1 badz 2 dniowym wyprzedzeniem siewu i w zaleznosci od  temperatury bo gleba na wiosne zawsze jest wilgotna prices przeksztalcania tych form bedzie zachodzil niemal natychmiastowo

Opublikowano

Czyli 250 kg przedsiewnie mocznika nie bardzo wpłynie korzystnie? . Nie chciałbym poglownie siać, bo dysponuje tylko lejkiem,   rozsiewajac nim mogę dużo zniszczyć i zjezdzic kukurydzy.  

Opublikowano

Taka ilosc prsedsiewnie to zdecydowanue za duzo strata pieniedzy a nawozy ceny maja kosmiczne, daj polowe przedsiewnie  i postaraj sie druga dawke rozsiac poglownie nawet i lejkiem gdy kukurydza ma od 4 do 6 liści

Opublikowano
4 godziny temu, suchy330 napisał:

Taka ilosc prsedsiewnie to zdecydowanue za duzo strata pieniedzy a nawozy ceny maja kosmiczne, daj polowe przedsiewnie  i postaraj sie druga dawke rozsiac poglownie nawet i lejkiem gdy kukurydza ma od 4 do 6 liści

trochę nie prawdziwe fakty przedstawiasz,jeśli spodziewamy się suszy po siewie kukurydzy lepiej całą dawkę azotu dać przedsiewnie u mnie jak dzieliliśmy przedłużaliśmy wegetacje rośliny a plon niczym się nie różnił od całego azotu zastosowanego przedsiewnie

Opublikowano

Fakty to podaje wlasnie ja a Ty " gdybasz". Suszy nie zycze nikomu mowie jak jest w normalnych warunkach. Bo to co wczesniej pisalem brak wody wydluza dzialanie mocznika gdyz proces hydrolizy zachodzi pozniej wiec wszystko sie przeciaga w czasie

Opublikowano
1 godzinę temu, Eliot napisał:

FaktyxDa stół w domu też masz tak upier.....??

pier**l sie 

Opublikowano

bardzo duzo wielkich gospodarstw i spółek daje azot w jednej dawce przedsiewnie na kukurydzę na wiosnę rzepak i jakoś tam na bank z kalkulatorem ktoś siedzi i liczy żeby milionów nie utopić to musi tak się opłacać robić