Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No jakby to powiedzieć... czasem w takich przypadkach jest jak z wieloma produktami na półkach w markecie tj. gdy trzeba zwiększyć cenę to się zmniejsza zawartość (opakowanie gabarytowo niekoniecznie żeby nie było tego widać). W sumie to ważne żeby ze zmianą masy zawartości nie zmieniać jej składu no i tutaj jest jednak wysoka jakość tych nasion, więc podwyżka nie jest jakaś kosmiczna no ale jest niestety. Mimo niższego kursu euro... mieszanki traw, lucerny i koniczyny DSV (większość) znacznie potaniały przykładowo... Tu przy okazji ciekawą sprawą jest otoczkowanie nasion lucern i koniczyn - technologia DynaSeed LegumeMaxx - polecam poczytać (jutro wstawię krótkie info na bloga - w końcu go troszkę rozruszamy). Lucerny z otoczkowaniem są na prawdę w świetnej cenie, więc Planet to wydaje się najlepszy wybór na ten rok :)

Wracając do jednostek kukurydzy... oficjalne wersje są różne. Ja osobiście wolałem z kilku względów 80-tki no ale cóż...

Opublikowano

Nie wiesz czy w jakimś sklepie online dostanę gdzieś Surterrę? 

Opublikowano
14 godzin temu, ASZv3 napisał:

Ile płaciliście za Hulka i Rosomaka?

Hulk 557 zł brutto a zaprawiony mesurolem a jego cena 465 zł 

Rosomak 455 zł zaprawiony  mesurolem a jego cena 363 zł 

Opublikowano

Kr9292 - ten Sudrix 80 000 nasion był z poprzedniego sezonu. Oczywiście nie ujmuję jakości tych nasion no ale gość sam sobie zrobił podwyżkę tegoroczną na nasionach sprzed roku ;)

Thomas - Surterra do ogarnięcia.

Rafał - Rosomak jest tylko 80 000 nasion.

Mesurol - cena zmienna w zależności od producenta... U nas w sprzedaży +79 zł brutto/js za Rosomaka.

A przy okazji... jakie macie doświadczenia z Opti Plusem? czyli zaprawą od Saatbau (np. Danubio)

Opublikowano (edytowane)

co do opti plusu to mialem z ta zaprawa rok temu i wrony nie wybraly wiec chyba dziala a miaszkam 2 km od parku gdzie wron jest do groma najgorzej jest jak mlode zaczynaja latac a kuku jest jeszcze mala dlatego staram sie siac mozliwie wczesno duzej nie rusza. ale wole mesurol 20 zl drozej od opti za jednostke 80 tys czasem nawet dziki nie chca z mesurolem jesc.

Edytowane przez robi57362
Opublikowano

Rzeczywiście, sorry nie doczytałem ;) Tak czy siak to nie ma już co przeliczać, są tylko 50-tki i jest ciut drożej jak wcześniej ale nie są to kosmiczne podwyżki... :)

Opublikowano

Dla niektórych 5 zeta na worku to kolosalna różnica i są w stanie wypominać, że u tamtego 2 zł taniej. Przy kilkunastu ha ma to znaczenie, ale nie przy 2-3.

Surterra może być dostępna z mesurolem czy nie zaprawiają? Miałem optiplus i żadnej różnicy nie widziałem w porównaniu z mesurolem. Ptaki nie wybierają a co do fosforu i cynku w zaprawie to lipa. Na polu po analizie wyszedł niski poziom fosforu i na roślinach to było widać. Zaprawa nie pomogła.

Opublikowano

Zaprawiają ale teoretycznie minął już termin zamówień z Mesurolem (do 10. stycznia). Oczywiście jest coś do ogarnięcia...

Zaprawa nie zrobi całej roboty ale na początku (zwłaszcza trudnym) lekką różnicę powinna wykazać. A próbowałeś mikrogranulat?

Opublikowano

Mikrogranulatu nie stosowałem i mało kto to stosuje, bo efekt podobno słaby jak na cenę.

Opublikowano

Gringo1 - Rosomak daje radę nawet na bardzo słabych, w co z początku nie wierzyłem szczerze mówiąc...

Co do mikrogranulatu to robiliśmy doświadczenia w tym kierunku i efekt na początku (tj. wschody i wczesny rozwój - wiosna była sucha i chłodna) był dość dobry.  Niestety jesień nie pozwoliła na przeprowadzenie zbiorów z obiektywną oceną różnic. Ja to widzę, tak że wiele produktów tj. mikrogranulat, zaprawy / nawozy donasienne, stymulatory itd. dają konkretne efekty w lata trudne tj. m.in. suche i zimne - a tego jednak nie można przewidzieć i jeśli raz na 3-4 lata pomoże zastosowanie czegoś "dodatkowego" to raczej warto... Oczywiście rozsądnie, a nie wszystko na maxa ;)

mk - tak aczkolwiek chyba z Susann końcówka jest, bo dużo nie było...

Opublikowano

Dzięki Robzombie. W tym roku biorę 8134, 9175 oraz 9074. Tą ostatnią polecają zamiast n86, ponoć lepiej plonuje i zawsze to nowa generacja. Tylko nie wiem czy na chłodną wiosnę się tak nadadzą jak flinty, ale dobrą cenę mam na nie dostać więc nie będę się zastanawiał. Siałeś może z syngenty teliasa lub talismana, bo w coboru ładnie wypadły

Opublikowano

No podstawie odmian, które siałem Fabell, Eduardo, Danubio, Fadonna i co widziałem w okolicy to hodowla przeciętna.

Opublikowano

Ostatnio bralem sudrix i sunaris rok byl przekropny to na piachu tez ladny byl ale chcialem w tym roku wyprubowac raczej polskie widze tu opinie i niczym sie nie roznia od zagranicznych jedynie to cena co polecicie klasa 456 w jednym kawalku na kiszonke cos za smolic

Opublikowano

Rosomak, Hubal, Popis, Kanonier, Koneser, Ułan, a z Saatena spróbuj Surprime :)

Thomas - z tego co kojarzę to masz bardzo słabe gleby, więc te odmiany tam szału nie zrobiły...