Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

A ktoś wogole patrzy na ziarno? Jak będzie bardzo twarde ziarno to trzeba mieć też taki kombajn lub osobę która to skosi żeby dobrze ustawiła kombajn a z tym już nie jest tak łatwo. Więcej będzie strat jak całe ziarno przepuści

Opublikowano

Nie wyobrażam sobie jak można nie patrzeć na ziarno. W ubiegłym roku kosiłem jak ziarno było zeszkolne co najmniej w połowie (26.09). Gdy kosiłem przejsciówkę czyli koniec sierpnia albo początek września miała tylko 28% skrobi. Powiem szczerze, że na nierozdrobniony ziarniak jeszcze nie trafiłem. Nie wiem jak u Ciebie ale u mnie sieczkarni jak psów i 90% z nich kosi naprawdę dobrze. Mój sąsiad już od kilku lat sieje odmiany z pozniejszym fao i kosi w pazdzierniuku. Masy i skrobi w opór (42%), a co ciekawsze była wilgotniejsza niż moja koszona dwa tygodnie wcześniej. 

Opublikowano

Moim zdaniem ziarno jest najważniejsze. Reszta to zapychacz. Jeśli ktoś ma mało pasz objętościowych to wiadomo, że chciałby mieć jak największą kuku.

Opublikowano

Nie do końca to zapychacz. Rośliny zawierają również cukier i tłuszcz. Jest ciekawy artykuł od LG jak ma się wyskość koszenia do zawartości skrobii i ogólnej wartości energetycznej.
Mnie w tym roku zachodnie nieco rozczarowały. Na Hulku kolby marne a Danubio czy Fadonna mają miejscami puste kolby. Coś poszło nie tak w fazie pylenia. Przejrzałem broszurę Smolic i mają sporo nowych odmian.

Opublikowano

Zobacz sobie moje jest foto z klasy gleby V kolby ładne wszystkie zalane a plon z takiej działki to 15 Niemców takich do kukurydzy z 1.5 ha a jest tam piasek warstwa użytkowa 24 cm Pod sppdem miał

Opublikowano

Tylko ja nie mam tyle wody coTy. U Ciebie było bagno a u mnie sucho mimo, że dzieli nas raptem 80 km.

Opublikowano

No ja kosze sieczkarnia jednorzedowa bo kombajn jest jesten w obrębie 50 km i tu jest problem. Ale mam maszynę z gnitownikiem wiec ja skręcam dosyć moco i ziarnaki ruszane. Druga sprawa to sarny i dziki trzeba z piła uciekać z kukurudza sieje FAO 240 ok.

Opublikowano

Dziś patrzyłem to jeszcze kilka dni trzeba poczekać z cięciem. Z wierzchu kolba ładnie wygląda ale jeszcze mleko po naciśnięciu. Niektórzy zaczęli kosić to woda się leje z przyczep. 

Opublikowano

Zależy od terminu siewu np ja siałem 2 maja i naprawdę ziarno jest było twarde a np obok mojego pola siana 15 maja to jest wogole Zielona kolba jeszcze .... i tak samo każdy był zdziwiony że kosze przychodzili patrzyli i twierdzili że faktycznie ziarno dojrzałe nic się tam nie lało soki nie uciekały na polu ani na pryzmie a pocieta idealnie długość Max do 1 cm a ziarno każde na pół. I jak pisał Łukasz może u niego nie ma sprzętu tu jest ich tyle jak grzybów po deszczu ale ceny też różny i zbiór kukurydzy to nie taki mały wydatek .

Opublikowano

Wszystko możliwe. U mnie siana chyba 4 lub 5 maj. Fao 230-240. Sam byłem zdziwiony że jeszcze mleko. Na okolicy dużo osób ruszyło z cięciem. Też chcieliśmy na jutro się ugadać na cięcie ale po sprawdzeniu ziarna do przyszłego tygodnia wolne.

Opublikowano

Zależy od terminu siewu np ja siałem 2 maja i naprawdę ziarno jest było twarde a np obok mojego pola siana 15 maja to jest wogole Zielona kolba jeszcze .... i tak samo każdy był zdziwiony że kosze przychodzili patrzyli i twierdzili że faktycznie ziarno dojrzałe nic się tam nie lało soki nie uciekały na polu ani na pryzmie a pocieta idealnie długość Max do 1 cm a ziarno każde na pół. I jak pisał Łukasz może u niego nie ma sprzętu tu jest ich tyle jak grzybów po deszczu ale ceny też różny i zbiór kukurydzy to nie taki mały wydatek .

To ile u ciebie biorą?

Opublikowano

Trzeba nowe odmiany ze Smolic przejrzeć. Przejrzę w wolnej chwili i zobaczę co może być zbliżone.

Opublikowano

Za hektar jeszcze zależy jak daleko pola. A qq zamiast rosomaka np Juhas nawet lepsza jest jak widziałem i slyszalem

Opublikowano

Na wystawie w Szepietowie  ciekawie wyglądała  Finezja.  Ja chyba w przyszłym roku spróbuje posiać coś z Caussade, bo wpadlły mi w oko. Tylko nikt w okolicy tym nie handluje

Opublikowano

Widziałem rok temu u jednego rolnika kilkanaście odmian przy asfalcie. Nawożenia nie znam(ziemia III-IV klasy), ale jakoś nie zachwyciły. Kolby co prawda wyglądały na duże, ale to trzeba gdzieś na poletku zobaczyć, żeby wiedzieć jaki ma potencjał.

Opublikowano

No właśnie to mnie dziwi ze zachodnie kukurydzę wogole nie są ruszane przez dziki. Kosze z moim znajomym na spółkę to on posial dumke i musiał kosic 4 września bo dziki codziennie coraz więcej przewracaly a moja kukurydzy była saxxofon i xxilo nawet ślady dzików są na polu a kuku stała jedynie trochę sarny poprzewracaly. Ktoś miał takie zjawisko?

Opublikowano

posiany farmsaat farmilk poł na pół z redutą i poszły jak szalone, a dalej ricardinio z ronaldinio i tam też nie było. u kolegi w pionierze to już można ciągnikiem się zawrócić...

Opublikowano

Kruki i wróble to i ja mam, ale żurawie? Niedługo to i drapieżniki zmienią się w wegetarian.

Opublikowano (edytowane)

Gadanie,że tej nie ruszają,lokata miała być taka zła i chętnie zjadana a tu co nie wchodzą bo jest blisko domu,a zachodnie daleko i wcinane są przez dziki i sarny niemiłosiernie,coraz mniej kolb szczególnie od brzegów

Edytowane przez Mari82