Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jedno nie, ale 100 wybranych losowo z całego równego 1 ha.

Opublikowano (edytowane)

Ja tak zrobilem ale z trzech roślin z miejsca gdzie byla w miarę rowna i dwie gorsze co by nie popaść w nadmierny optymizm i na chwile obecna wyszlo mi 72 tony :P ale kukurydza ma teraz bardzo dużo wody w sobie i to dlatego chyba, bo az taka mocna nie jest. Tyle ze ziarno tez jeszcze nie wyksztalcone

Edytowane przez szymon09875
Opublikowano

Właśnie :)trzeba by było odliczyć % wody na teraz a przy zbiorze jaki jest

Gość PolskiRolnikt
Opublikowano

Na zimne gleby to np xxilo z ragt się sprawdza,tak tak jeden pisze że ma 4,5m ,później że ma 3,5 M wysokości a się okaże pewnie że wcale nie ma kukurydzy w tym roku....albo ma Max 2.5m

U siebie na zimniejszym terenie sprawdzałeś ? Mam taką lżejszą ziemię tylko że koło lasu i się zastanawiam czy wypali a gdzie kupowałeś tą odmianę bo u mnie w okolicy nie ma ragt

Opublikowano

Ambrosini ma jeden ze znajomych na 5 klasie i powiem ze przyzwoicie się prezentuje. Ponad 3m i na razie 2 ładne kolby.

U mnie Rosomak od 2,2m do 3,2m , gruba łodyga ,bardzo liściasta, u wuja nawet do 3,7m doszla.

Danubio- cienki badyl , małe liście 3m-3,6m

Subito - słaby wzrost początkowy , na lepszej ziemi ok. 2,4m i jeszcze wiechy nie wypuszcza do 3,1m na piachu.

Ułan- słabo rósł na początku ale po fazie 9 liścia zaczął rosnąc w oczach.. max 3,5m na piachu.

Na wszystkich polach warunki dobre to nawet polskie czy zagraniczne odmiany nie różnią się.

Opublikowano

U mnie mas 22r piękny kwitnie na całego i zapowiada się bardzo dobrze .Pole 4 a klasa na oborniku z emami i ful nawozu .Kuku jest bardzo ciemna zieleń .Wysokość 3 metry i wygląda bardzo okazale .Kardona na glinie słabsza od 2,5 do 3 metrach na bardziej piaszczystych miejscach ..

Opublikowano

Taka odmiana. Ułan czy Vitras są z jednej linii i mają słaby staygreen. Jak susza przyciśnie to nic nie poradzisz a ziarno jeszcze miękkie.

Opublikowano

Ja tam wole jak są wszystkie liście zielone a ziarno w fazie "mleka" ktore po naciśnięciu nie chce wylecieć. Suche liście to strata masy

ale ziarno im bardzej dostałe tym wiecej zawiera energi a wtedy mlekiej leja,,za wczesnie koszona zmarnowanie energi

Opublikowano

Jak sie kosi za zieloną to wartości spływają z przyczepy,po co robić gnó z QQ a puzniej ze kwasica szaleje,ja staram sie kosić jak liście dolne 3-5 są już zółte,ale to też zalezy od sieczkarni.

Opublikowano

Ktoś miał u siebie CODIGIP z firmy IGP Polska?

Widziałem ją na poletku i bardzo dobrze wyglądała. Niestety na tym poletku pioniera nie było, były inne firmy i porównując odmiany z okolicy 270 FAO, to ta cała CODIGP zacnie się prezentowała. Nie wiem kiedy siane, ale ziarno już faza ciastowa, a moje pioniery z FAO 270 to mleko że palcami można wyciskać sok.

Opublikowano

Nikt raczej nie będzie czekał aż 5 dolnych liści będzie żółtych bo przy tak mokrym roku może sie prędzej mrozów doczekać... Poza tym jak tylko przestanie padać i da się wjechać to każdy będzie czym prędzej ciąć

Opublikowano

Tak jak i ja skoro sieczkarnia i traktory po 150km ledwo dawały radę zebrać plon u nas dziś powodzie wszystkie rowy wylewaja podwórka zalane pada od dwóch tygodni gdy ja kosilem było dwa dni odfolgi. Teraz wiechanie na pola nie wcześniej niż za dwa tygodnie . Więc powodzenia trawy zostały na łąkach kiedy to skosic nie wiem . Ci co mają ziemiaki to już wypłyneły

Opublikowano

Nikt raczej nie będzie czekał aż 5 dolnych liści będzie żółtych bo przy tak mokrym roku może sie prędzej mrozów doczekać... Poza tym jak tylko przestanie padać i da się wjechać to każdy będzie czym prędzej ciąć

u mnie pare odmian już sie doczekało tych dolnych lisci.Wiec nie pisz ze jak nie ma u Ciebie to ma nie być u kazdego..

​ dosychanie  zależy od terminu siewu,gleby,i pogody  oraz czy roślina ma ceche zielonego liścia wiec wiele osób już sie kolego doczekało i bez tych przymrozków bo nawet jak jest mokry rok a przyjdzie np w sierpniu  3-4 dni upału to kukurydza zaraz raguje....

Opublikowano

u mnie pare odmian już sie doczekało tych dolnych lisci.Wiec nie pisz ze jak nie ma u Ciebie to ma nie być u kazdego..

​ dosychanie  zależy od terminu siewu,gleby,i pogody  oraz czy roślina ma ceche zielonego liścia wiec wiele osób już sie kolego doczekało i bez tych przymrozków bo nawet jak jest mokry rok a przyjdzie np w sierpniu  3-4 dni upału to kukurydza zaraz raguje....

Otóż to. Jechałem w sobotę do warszawy i na wschodzie mazowieckiego na piaskach kukurydza cała zeschnięta. U mnie w okolicy cała zielona. Zdziwiło mnie to trochę.