Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@v11 to jedno, a drugie to cena środków produkcji, co innego 10t po 700zł przy moczniku po 4000 a co innego przy moczniku po 1300 ... Do tej średniej kilkuletniej trzeba brać dochód a nie przychód ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
39 minut temu, yacenty napisał(a):

Nie patrz przez pryzmat swojej parafii. Polska to duży kraj z bardzo różnym przebiegiem pogody.

patrzę przez pryzmat diecezji i 19 nie widzę nawet we mgle na polderach zalewowych 

2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

@v11 to jedno, a drugie to cena środków produkcji, co innego 10t po 700zł przy moczniku po 4000 a co innego przy moczniku po 1300 ... Do tej średniej kilkuletniej trzeba brać dochód a nie przychód ...

przy moczniku po 4000 sprzedaż była 1400- 1600 to lepiej niż dziś do tego w ciul dotacji do nawozów -ten czas se newrati było lepiej niż jest 

Opublikowano (edytowane)

Z 6 lat temu smiałem się ze pionieer to tylko dobry sprzęt muzyczny,i mnie zhujali tu ale przyznam ze naprawdę to plonuje,wcześniej 10lat kws w sumie nie ważne nawet jaka odmiana aby tej marki bo wszystkie praktycznie czysty dent tylko fao różne 

Edytowane przez Strongman
Opublikowano (edytowane)

Ze najdroższy to się nie zgodzę,po 50tys i jakaś dodatkowa zaprawa płaci się podwujne na ha.niz 80tyś ,kiedyś to przeliczałem i kws drożej wychodził na te 80tys bo sprzedaje po 50tyś.

Opublikowano
12 minut temu, zetorr6441 napisał(a):

W czym najlepsza ? 🤔

Nwm ktoś tu wrzucił wyniki z coboru i było tam że jest na pierwszym miejscu tylko nigdzie nie można było znaleźć dystrybutora a mi przez przypadek wyskoczyło to wrzuciłem na forum 

Opublikowano
21 minut temu, zetorr6441 napisał(a):

Może jakieś regionalne bo w krajowym nic takiego nie ma .

To możliwe. Aż tak bardzo się w to nie zagłębiałem. Też trochę myślę czy nie wzielem kukurydzy z za wysokim FAO po gorzowskiej. Bo wzielem Rambo 260/270 i furmana 260 . Jeśli by wzeszla normalnie to powinno być ok a jeśli będzie sucho i powschodzi gdzieś w czerwcu jak któregoś roku w mojej okolicy to może być problem z dojrzałością kolby co myślicie 

Opublikowano
6 godzin temu, Bolek96 napisał(a):

i tu się mylisz odmiana robi różnicę i to kolosalną przekonałem się w tym roku sam na sobie, jedna działka identyczne nawożenie 2 odmiany o FAO 250 i plon 15,2t/ha wilg. 25% LIDEA i druga 19,1t/ha 26% wilg. PIOONER 

jak jest woda i odpowiednia klasa ziemi to moża i szaleć z odmianami i po 1000zł, ale mam ciezkie iły i jeszcze nie znalazłam odmiany co by sobie dobrze radziła na takiej glebie, a miałem i pioneera.

Opublikowano
53 minuty temu, Strongman napisał(a):

Ze najdroższy to się nie zgodzę,po 50tys i jakaś dodatkowa zaprawa płaci się podwujne na ha.niz 80tyś ,kiedyś to przeliczałem i kws drożej wychodził na te 80tys bo sprzedaje po 50tyś.

A ja siałem pioniera . Nawet te aqua maxy i ch.ja to się tam nadaje. 

Opublikowano (edytowane)

U mnie tak próby wyglądają i to bez nawozów sztucznych tylko obornikiem i podkładem z pieczarek nawożone.

Ale to nie znaczy ze 8t pszenicy zbieram, tylko qq mi się tak rodzi.

20250106_111235.jpg

Opublikowano
3 minuty temu, krzychu121 napisał(a):

A ja siałem pioniera . Nawet te aqua maxy i ch.ja to się tam nadaje. 

A ja nic innego nie chcę niż P9241 xD Każdy musi dobrać odmianę pod swój rejon i swoje gleby, to co się spisuje w okolicach Wrocławia w okolicach Białegostoku może być porażką. W odmianach zbóż aż tak tego nie widać, w kukurydzy już tak.

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, jezyk_nh napisał(a):

Pionier też FAO 250 ? Jaka odmiana i jaki region ?

tak też fao 250 P8834 południowa wielkopolska okolice leszna

2 godziny temu, Zetmar napisał(a):

Jestem w stanie uwierzyć w plon rzędu 19t w bardzo sprzyjających warunkach ale rok 2024 nie obfitował w takie warunki...

5 minut temu, Bolek96 napisał(a):

tak też fao 250 P8834 południowa wielkopolska okolice leszna

u nas warunki w tym roku były idealne, ani razu od siewu nie brakowało jej wody

Opublikowano (edytowane)

A co to ma znaczenie czy woda jest czy nie tak ogólno w Polsce pisać w jednym miejscu się rodzi a w innym nie nawet jak woda jest czy tam warunki.

W mojej wsi z badań wynika ze mam wszystkiego na max i w życiu z 6t pszenicy zebrałem na max z 3b jak padało często a kukurydza rodzi się jak szalona wcale nie wątpię ze ktoś 20t mógł nakosić, ale takie 8 t pszenicy to jak niewierny Tomasz, ziemniaki jeszcze u mnie tak się rodzo jak kukurydza ponad książkowo.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Jak usługodawca kosi to już późna jesień i widzę jak jak jestem na polu ile nakosił u innych nie mam już tyle roboty, w żniwa koszę swoim i nie mam czasu jeździć po innych ile kto na kosili ale u mnie takie 8t zboża to marzenie ,takie 4 czy 5t to realnie a kukurydza nawet czy pada czy nie pada to 15 oddaje.

I co jest nie tak ze zboże nie chce się rodzić ,próby zrobione,opryski grzybowe dane ,wygląda ładnie a nie sypie.

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Strongman napisał(a):

a kukurydza nawet czy pada czy nie pada to 15 oddaje.

No to niech nie popada tak jak u nas w tym roku to zobaczymy czy będziesz taki cwany ... W tym roku jak ktoś złapał 10t suchej z ha to musiała już być ładna QQ, a 3 lata temu 15t/ha suchej można było zrobić. Cała różnica to opady, u mnie w gminie i tak było nieźle, w sąsiedniej 8t/ha suchej to były najlepsze kukurydze ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, dantur96 napisał(a):

To możliwe. Aż tak bardzo się w to nie zagłębiałem. Też trochę myślę czy nie wzielem kukurydzy z za wysokim FAO po gorzowskiej. Bo wzielem Rambo 260/270 i furmana 260 . Jeśli by wzeszla normalnie to powinno być ok a jeśli będzie sucho i powschodzi gdzieś w czerwcu jak któregoś roku w mojej okolicy to może być problem z dojrzałością kolby co myślicie 

Moja moja po gorzowskiej siana w połowie maja wyszla z ziemi początkiem lipca po pierwszym większym deszczu. 

220fao dojrzała na kiszonkę ponad miesiąc po sianych terminowo 260fao

Na ziarno 14-15t na mokro w tym roku . P8834 i Moritz 

Pszenica średnia z 20ha 7.5t poprzednie dwa lata 9 z groszem 

Edytowane przez zetorr6441