Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 26.02.2023 o 11:27, ThePerkins napisał:

Polskie odmiany to ogólnie teraz sporo podrożały. Zamówiłem mieszko to prawie 400zł, gdzie Tipico po 440 ... 

Tipico dobra odmiana ??

Opublikowano
13 minut temu, Robse napisał:

Ma ktoś porównanie tych dwóch odmian? Jak plony, wschody i wilgotność? 

P8834

Mass 306.p

Przeczytaj mój wcześniejszy post na tej stronie tam pisalem o 8834. Od paru lat również sieję odmiany Mass i 23M oraz 29T podobnie wychodził do tej pory, 22R wychodził slabiej, w tamtym roku u sasiada kosilem 306P i tez porownywalnie, ogolnie uwazam ze odmiany dent z Mass-a zawsze wypadaja dobrze i sie nie zawiedziesz.

Opublikowano

Dobór odmian jedynie na własnych doświadczeniach i na własnych polach -nie wiem dlaczego ale ta sama odmiana po dwóch stronach miedzy różnie plonuje przy podobnym nawożeniu .Trzeba siać po paczce odmiany którą planujemy w następnym roku i według tego wybierać choć to też bywa zawodne 

Opublikowano
Dnia 12.01.2023 o 20:53, pawlak2507 napisał:

Co ty pieprzysz człowieku jakie 40 tys. Siałeś w ogóle tak kiedyś że innym doradzasz? Uważam że między 70 a 80 tys. to już zależy od nawożenia stanowiska itp. na próbę możesz posiać te 70 tys. myślę że to taka optymalna ilość

Tu kolego masz opinię innych

a jak niewiele wiesz to nie skacz do innych -a to wskoczyło mi przypadkowo

Opublikowano (edytowane)

Ale już widać obniżki cen po ludziach tu na forum,zadawanych pytaniach ze nikt nie odpowiada a dużo osób zna odpowiedz ale milczą,konkurencja czy jak to nazwać.Ale dużo wcześniej jest informacji o danych odmianach i można sobie wygoglować.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano

Nie ma tego entuzjazmu co rok czy 2 lata temu. Mało kto zarobił, a co nie którzy są do tyłu. Ja na dzień dzisiejszy jestem w okolicy zera, a plon był nie najgorszy, ale z każdą obniżką jest coraz gorzej. Nasiona zamówione za 900 zł/ha, teraz pasuje kupić wieloskładnik(polifoska 6), który kosztuje 4900zł/t brutto. Pasowało by dać z 500 kg, ale dam ok 250kg i tak wyjdzie drogo, a do tego pasuje w podsiewacz dać polidapu. Podsumowując koszty to ze zbiorem ciężko będzie zejść poniżej 6 tys. Z drugiej strony to co zasiać zamiast kukurydzy? Jęczmień jak będzie sucho to nic z niego nie będzie, owies też da może 3-4t i jeszcze nie będzie miał kto kupić, jak do tej pory było. Co by nie zasiał i jak by nie liczył to w tym roku będzie jeszcze większa dokładka niż teraz była. Jak by tego było mało to wchodzi warunkowość i trzeba będzie zmianować... Skoro z początkiem lutego mieli przestać brać paliwo od ruskich kupiłem sobie trochę paliwa na wiosenne roboty. Paliwo staniało, jestem znowu do tyłu. Podobnie byłem stratny, jak kupiłem paliwo w grudniu, a od nowego roku podnieśli akcyzę i obniżyli cenę netto. 

Opublikowano (edytowane)
Dnia 5.03.2023 o 17:15, Strongman napisał:

Nie stety pis chce wykończyć małe Polskie rolnictwo.

Raz coś się uda przewidzieć i wygrać a raz nie,takie życie.

Nie PiS nie Po a Unia Europejska pany ,na początek dali a teraz zabierają, pamiętacie ilu na starcie zrezygnowało z hodowli bo unia stawiała wymogi??Unia chce ograniczyć hodowle bo przecież można jeść robaki ,mieso będzie tylko dla bogatych, nagle krowy są trujące dla środowiska, ale dziko żyjące zebry czy mustangi to już nie ??Unia narzuca co mamy robić i jak mamy żyć,np jakimi mamy samochodami jeździć ale supersamochody dla elit będą mogły mieć silniki benzynowe..Jestem z centrum Polski ,ludzi wysiedlają bo mamy mieć super lotnisko i zabierają najlepsze ziemie pod beton  ,przypadek??Nie będzie rolnictwa to nie będzie wyboru dla ludzi, chcą nami sterować i uzależnić nas od siebie,nie będzie hodowli to sam nie wyprodukujesz, będziesz zmuszony kupić to co ci oni zaoferują, już słychać głosy żeby zmiejszac szlad węglowy i ograniczyć spożycie mięsa ale nie dla elit tylko dla mas ,bo prywatne odrzutowce są ekologiczne....

Edytowane przez Eliot
Opublikowano (edytowane)

Unnia tez ale mój stary mówi ze i unia się skończy tak samo jak prl.Wszystko do czasu ma swój początek i koniec.

po za tym tez zechcą zlikwidować całkowicie gotówkę żeby nic na lewo nie kupić ani sprzedać i sterować śladem węglowym ze każdy będzie miał limit zakupów co niby będzie się przeliczać na ślad węglowy.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano

co powiecie o odmianie kws ronaldinio 260 fao ? w tym roku mialem polskie o mniejszym fao i długo mokra byłą a jeden sasiad mial zachodnia lg i szybciej mu doschła , bo jeszcze myslalem nad kukurydza wawel 220 fao ale i mniejszy plon da, a tutaj zachodnia moze da plonu wiecej przy bardzo niskiej cenie kukurydzy mokrej bo pewnie bedzie po 400 zł to gdyby było 15 ton to chociaz koszty moze zwróci , bo o zarobku to pewnie nie bedzie mowy