Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jarek ja bym się takimi wynikami nie chwalił na twoim miejscu jak ktoś ma trochę rozeznania to od razu zobaczy wysokie włókno adf i ndf a energia 6,47 też raczej słaba także nic specjalnego ta odmiana.

Opublikowano
1 godzinę temu, komodo napisał:

Jak otworzę to zrobię analize  

9241 9363 9911 8888  Farmirage i gwiazdy z IGP na próbę 😉

A które gwiazdy miałeś 

Opublikowano (edytowane)

Zapominasz że w pozostałych częściach rośliny też występuje skrobia A przeliczajac na sucha masę  kolba powinna dawać około 50 % suchej masy całości więc to tak jakoś wyjdzie 😉

Edytowane przez komodo
Opublikowano
Dnia 16.01.2021 o 12:28, wicia433 napisał:

yakari, amawit, sy calo wszystkie 220 FAO i czołówka coboru. ja bym raczej z tych wybierał.

A widziałeś ten Amawit? Jak z masą?,bo jakość raczej pewna.

Szukam czegoś po gorzowskiej więc FAO 220/230 , może coś polecisz.

Opublikowano
11 godzin temu, solek01 napisał:

Człowiek już dawno wybrał odmiany i zamówił a wy tu jeszcze dyskusje prowadzicie🤣. A ten Hulk macie jeszcze dostępny? bo od jesieni wszyscy o nim piszą że kupują

Dostępny. Nie chcę nikogo obrazić, ale mam wrażenie, że dyskusję o hulku prowadzą zamawiający po 2-3 jednostki. Ci co sieją po 30+ jednostek już dawno mają ziarno zamówione albo już w magazynie. Ponadto odnoszę wrażenie, że kiszonkowcy rozbijają gówno na atomy przy wyborze odmian. Ziarnowcy już dawno zakończyli wybory. Jeśli kogoś uraziłem to przepraszam, ale czytając ten temat takie odnoszę wrażenie.

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano

widziałem amawita na poletkach w tym roku i miał najlepsze kolby z wszystkich odmian a były nawet do 280 FAO, kilka zerwałem i przeważyłem żeby się upewnić, na wysokość to tak do trzech metrów miała także na to FAO masa powinna wyjść nieźle. herkuli u mnie sprzedawca też polecał, ponoć jedna z najlepiej sprzedających,ale na oczy to nie widziałem nigdy, w coboru dobrze plonowała na ziarno a w Niemczech jeśli o masę chodzi to 8/9 pkt także bardzo dobrze.

Opublikowano

Miałem w 2018 herkuli pokrojowo dość ładnie wyglądała ale na łączeniu odmian z walterino nie miała wogole polotu prawie metr niższa kolby słabsze niedokonca zaziarnione i późniejsza ja odradzam to stara jak świat odmiana lepiej kentos codizouk clementeen nawet z CS mają Poesi baobi kissmi motivi i amisti.

Opublikowano

Baobi mego masy. Operator sieczkarni kosząc moje 3,4 ha mówił że czasowo jak 6 ha wyszło. Ale w kopcu mogło by być bardziej żółto. Kolby były średnie do dużych ale ten stosunek masy do ziarka chyba za duży

Opublikowano
8 godzin temu, Troker1979 napisał:

Baobi mego masy. Operator sieczkarni kosząc moje 3,4 ha mówił że czasowo jak 6 ha wyszło. Ale w kopcu mogło by być bardziej żółto. Kolby były średnie do dużych ale ten stosunek masy do ziarka chyba za duży

Takie odmiany to się tnie w kolano. 

Opublikowano
Dnia 17.01.2021 o 15:32, komodo napisał:

Jak otworzę to zrobię analize  

9241 9363 9911 8888  Farmirage i gwiazdy z IGP na próbę 😉

miałeś w ostatnich latach coś pioneera na ziarno, jakie spostrzeżenia? jaki region kraju jestes i gleby?

Opublikowano

Region chyba najgorszy z możliwych centrum kraju notoryczne suszę. A ziarko to mlocilem tylko  w 2019 roku 9241 to oddała 14600 przy 27 wilgotności ale na dobrej 3klasie .

Na słabszych ziemiach gdzie miałem poletka to d*py nie urywaly u nas kukurydzę były przepaly że kukurydza zjechała do kolan uschla bez kolby bez niczego dlatego ten wynik to był raczej super jak na taki tok 

Opublikowano
pawlak2507 napisał:

Dlatego trzeba siać kilka odmian. Siał ktoś kukurydzę z firmy farmsaat?

sieje Farmsaat od 3 lat, plony zadowalające, w tym roku średnia 15,6t 32% wilgotności gleby klasy 3-6

Opublikowano

Sy collosseum rośnie na 4 metry nie siej tego na ziarno a na kiszonkę jak chcesz a pandorasa miałem przez 2 lata ale kosilem na kiszonkę ma duże poprzeginane do międzyrzędzi kolby fajnie to wygląda, dobra odmiana na ziarno w 2019 na poletkach Pioneera jako odmiana porównawcza plonowal wyżej jak wszystkie Pioneery 17 ton przy 27 wilgotności.

• Like 1