Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ragt miał dobre odmiany jak wchodził na nasz rynek teraz to sam badyl 4 M i słaby plon ziarna A powiat przeworski jest spory i ma gleby od 1 do 6 klasy i teraz pytanie na czym tak dobrze sypała 

A Odnośnie temperatury gleby to dla ziarna typu flint  lub mieszny wystarczy 5 -6 stopni A dla denta 8-10 A dziś na powiecie przeworskim miał 8 stopni Aż nie mogłem uwierzyć 

Opublikowano
5 godzin temu, raszpl napisał:

A tak w ogóle to jaki termometr polecacie do pomiaru temperatury gleby?

Ten co mi siał miał takiego typu tylko z logo KWS, to pewnie dostał w promocji.

https://allegro.pl/oferta/termometr-farmera-rolniczy-gospodarczy-do-gleby-7785569649?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_DIO_pla_dom_ogród&ev_adgr=Narzędzia+ogrodnicze+oraz+nawozy+i+preparaty&gclid=EAIaIQobChMIu-iChZXr6AIVUIuyCh3S4g7REAQYBSABEgKW9PD_BwE

56 minut temu, Emil39 napisał:

Ragt miał dobre odmiany jak wchodził na nasz rynek teraz to sam badyl 4 M i słaby plon ziarna A powiat przeworski jest spory i ma gleby od 1 do 6 klasy i teraz pytanie na czym tak dobrze sypała 

A Odnośnie temperatury gleby to dla ziarna typu flint  lub mieszny wystarczy 5 -6 stopni A dla denta 8-10 A dziś na powiecie przeworskim miał 8 stopni Aż nie mogłem uwierzyć 

Ja nie narzekam, w sumie jak zaczełem siać kukurydzę z ich hodowli to osiągam jako takie plony. Nie są to rekordy jak tu na forum mają 15 ton ale mnie zadowalają.

JA sieję głównie na glebach 3a,b   drobne ilości 2 i 4 klasy.

44 minuty temu, Eliot napisał:

Każda firma ma słabe i dobre odmiany.nie każdy model samochodu jest flagowym towarem producenta.kur....a brakło dla mnie baobi...

Opublikowano (edytowane)

temperatura gleby  jest skorelowana z wilgotnością im wilgotniej tym niższa  temp im suchsza tym wyższa  stąd te 8 * stopni

Edytowane przez RU68
Opublikowano

Ma ktoś z Was doświadczenia praktyczne z odmianami Pioneer 8307 i 8329 w porównaniu do siebie jak i do 8400? Została mi końcówka p8400 i te dwie. Częściowo chcę zostawić sobie na siew jeśli się nie sprz... aczkolwiek też do innych odmian xD (np. Celong) zapewne mi się to może nie zgrać wszystko no ale tak zapytam ogólnie, może akurat ktoś testował te obok siebie w jednym sezonie :)

Opublikowano
5 godzin temu, ASZv3 napisał:

Ma ktoś z Was doświadczenia praktyczne z odmianami Pioneer 8307 i 8329 w porównaniu do siebie jak i do 8400? Została mi końcówka p8400 i te dwie. Częściowo chcę zostawić sobie na siew jeśli się nie sprz... aczkolwiek też do innych odmian xD (np. Celong) zapewne mi się to może nie zgrać wszystko no ale tak zapytam ogólnie, może akurat ktoś testował te obok siebie w jednym sezonie :)

Z tego co widziałem na poletkach w Sabniach (pH Jacek) są zdjęcia to p8329 jest najwyższa z tych odmian , najpozniejsza , ma najwyższa wilgotność przy zbiorze i największy potencjał plonowania . P8400 powiedziałbym wszystko na odwrót a p8307 jest pomiędzy tymi odmianami. Ja wybrałem p8329.

Opublikowano
3 godziny temu, krzycho3333 napisał:

Z tego co widziałem na poletkach w Sabniach (pH Jacek) są zdjęcia to p8329 jest najwyższa z tych odmian , najpozniejsza , ma najwyższa wilgotność przy zbiorze i największy potencjał plonowania . P8400 powiedziałbym wszystko na odwrót a p8307 jest pomiędzy tymi odmianami. Ja wybrałem p8329.

A z jakiego regionu Polski jesteś?

Opublikowano
2 minuty temu, radekz200 napisał:

Dzwonili do mnie z agroloku oferują zergana i nikosol.... cos tam cos tam za 140 zł warto? Weźmie jednoliścienne i dwuliścienne? 

Ja tym pryskam I jestem mega zadowolony. Tylko Że u mnie kosztuje to 100 zl na hektar.. nawet koszczke potrafi załatwić 

Opublikowano

Chce spróbować odmian z pioneera aquamax ciekawe co to warte przy cenie 630 

Wybieram pomiędzy P8307 Fao 230/240 a P8834 fao 250

Obawiam się trochę 250 że może późno dojrzeć ale ewentualnie potem zasieje na wiosnę groch po qq 

Opublikowano

U mnie w tym roku testujemy Hulka na 4 ha reszta kws i farmsaatu. Z zeszłym roku kiszonka z odmiana kws (Walterinio i agroPolis) miała 38 skrobi i 75% strawności przy 35 SM. Dużo gorsze wyniki wyszły z Podlasiaka, subita i Danubio. Oczywiście gleby, nawożenie bardzo podobne 😁

Opublikowano
5 godzin temu, Strongman napisał:

Co myślicie o odmianie hulk bo jeszcze jest w pobliskim sklepie,w sumie miałem zamówioną w kws a 3 miesiące jedzie i przyjechać nie może i chyba im odmówię.

JAk nie dojechała jeszcze to już raczej nie dojedzie. Mi tak kiedyś z Farmsatu wieźli że dowieźli jak już zasiałem inne odmiany.

Opublikowano (edytowane)

Wiem z forum ze ludzie sobie chwalą Hulka czy Rosomaka.Mają jutro przywieźć Kentosa a jak nie to kupię któreś z tych dwóch.Walterlino nie zamawiałem bo boję się ze się położy.

Ogólnie na tym forum na górze powinno być jawne głosowanie, na każdej stronie u góry taki post z wynikami głosowania.Kto za jaką odmianą głosuje,taki FAQ

Edytowane przez Strongman
Opublikowano

Głosowanie to raczej średni pomysł... za duże możliwości "przekłamania" wyniku ogólnie jak i brak informacji co / jak / gdzie i szczegółów pewnych kwestii. Ktoś mógł siać zawsze np. Dumkę, posiał Rosomaka i już jest lepiej ale jest wiele znacznie lepszych odmian... to tak przykładowo.

Opublikowano

Ja myślę że rosomak nie jest aż taki zły,chodź sam wolę odmiany zachodnie, to testujemy też i polskie, dlatego rosomak u nas został,może nie wyrasta ale dużo masy,ziarna i dobra zdrowotnosc. Wiadomo na piachu bez wody nie ma co oczekiwać. 

Opublikowano

z polskich tych co miałem ( popis, koneser, rosomak,juhas) to rosomak najlepszy. popis może dał więcej zielonego ale zawartość ziarno w kiszonce o wiele lepsza u rosomaka, przymrozki też znosił bardzo dzielnie, kws i syngenta dużo więcej czasu się zbierały po mrozie niż rosomak.