Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z IGP masz kukurydzę  po 400 za jednostke (dokladnie 4 odmiany) bo jest ta promocja ze przy zakupie 20 jednostek 50 zl za jedna z tych 4 dostajesz zwrotu i tak ja kupilem 26 jednostek Codizouk-a za 320 brutto 9 jednostek Codigip za 380 brutto i dostane zwrot jeszcze 50 zl :D I jeszcze 7 Jednostek  Quentin po 390 brutto i też 50 zl zwrotu za jednostkę  więc wcale nie wychodzi tak drogo  😀

Opublikowano
1 godzinę temu, Adamqq3 napisał:

Z IGP masz kukurydzę  po 400 za jednostke (dokladnie 4 odmiany) bo jest ta promocja ze przy zakupie 20 jednostek 50 zl za jedna z tych 4 dostajesz zwrotu i tak ja kupilem 26 jednostek Codizouk-a za 320 brutto 9 jednostek Codigip za 380 brutto i dostane zwrot jeszcze 50 zl :D I jeszcze 7 Jednostek  Quentin po 390 brutto i też 50 zl zwrotu za jednostkę  więc wcale nie wychodzi tak drogo  😀

Miałem  codigip i wyszła  słabo.  Myślałem  na Quentinem na próbę dam im jeszcze szanse

23 minuty temu, Patryk1222 napisał:

Firma pioneer też daje np 14+1 i zawsze można coś wynegocjować więcej tyle że przy 5 j s nikt z wami nie będzie gadał... 

I co z tego że  dają, ta jednostka darmowa  jest już  wliczona w siewie. Swojego czasu siałem  trochę  pioniera 

• Like 1
Opublikowano

Tak wszyscy narzekają na igp tylko że na dzień dzisiejszy niektórych odmian już nie da się zamówić 

Opublikowano

Co powiecie o odmianach kukurydzy jedna to "Konkurent". Ma być na kiszonkę ale czy nadaje się też na ziarno? I druga odmiana to będzie z Pioneera "P8358" ma być przeznaczona na ziarno, siane będą na glebach średnich. Warte uwagi?

Opublikowano
2 godziny temu, kr9292 napisał:

Mój sąsiad miał 6 ha Quentina to poszła na kiszonkę bo kolba była beznadziejna.

Bo to na kiszonkę a nie ziarno Masy to ona ma faktycznie dużo 

Opublikowano
4 godziny temu, Jaro1981 napisał:

Miałem  codigip i wyszła  słabo.  Myślałem  na Quentinem na próbę dam im jeszcze szanse

A ja w tamtym roku też miałem Codigip I było nieźle. Trudno jest zadowolić  wszystkich  bo ile ludzi tyle opinii 😀 A ktoś tu pisał że z IGP już jest trudno kupić co niektóre odmiany więc chyba nie jest aż takie złe  to IGP 🤩

Opublikowano
23 minuty temu, maniek20 napisał:

Bo to na kiszonkę a nie ziarno Masy to ona ma faktycznie dużo 

Właśnie masy miała najmniej że wszystkich i była zeschnięta na wiór. 

Opublikowano
1 minutę temu, kr9292 napisał:

Właśnie masy miała najmniej że wszystkich i była zeschnięta na wiór. 

Pewnie stanowisko nie było najlepsze lub może środek chemiczny jej nie podpasowal ,gdzieś czytałem że każda odmiana ma swoje wymagania jeśli chodzi o zabiegi chemiczne ,to znaczy ze jedna substancja występująca w środku może nie podpasowac danej odmianie.Dziwne bo sano na tej odmianie biło rekord zawartości energi w kiszonce,a więc kolba jakaś tam musiała być.Nie ma ziarna nie ma energii ale to każdy wie.

Opublikowano
2 godziny temu, Eliot napisał:

Pewnie stanowisko nie było najlepsze lub może środek chemiczny jej nie podpasowal ,gdzieś czytałem że każda odmiana ma swoje wymagania jeśli chodzi o zabiegi chemiczne ,to znaczy ze jedna substancja występująca w środku może nie podpasowac danej odmianie.Dziwne bo sano na tej odmianie biło rekord zawartości energi w kiszonce,a więc kolba jakaś tam musiała być.Nie ma ziarna nie ma energii ale to każdy wie.

Ziemia dobra 3-4 klasa, pryskane jakąś mieszanka na wzór lumaxa. Pamiętam jedynie jak siałem na tej działce to ziemia była strasznie pulchna, nie wiem jak on to uprawiał, może za bardzo przesuszona gleba. Ale kukurydza była naprawdę tragiczna w stosunku do innych odmian. Wyglądała jak typowa ziarnowka w październiku, tyle że bez kolby.

Opublikowano
maniek20 napisał:

Tak wszyscy narzekają na igp tylko że na dzień dzisiejszy niektórych odmian już nie da się zamówić 

zamawialem kilka dni temu i wszystkie odmiany z igp byly dostepne tylko nie w jednym punkcie

Opublikowano
9 godzin temu, Adamqq3 napisał:

A ja w tamtym roku też miałem Codigip I było nieźle. Trudno jest zadowolić  wszystkich  bo ile ludzi tyle opinii 😀 A ktoś tu pisał że z IGP już jest trudno kupić co niektóre odmiany więc chyba nie jest aż takie złe  to IGP 🤩

Z tego co się  orientowałem  to w większości  hodowli topowe odmiany już  dawno są  niedostępne 

Opublikowano
18 godzin temu, Rafal122 napisał:

A co sądzicie o odmianach kukurydzy które mają lepiej znosić suszę?

Np: Aquamax z Pioneera albo Hydraneo z LG?

Miałem na próbę  2 jednoski hydraneo chyba 30.215 ,ale żadnej różnicy  nie było jak brakło  wody to tak samo usychała jak inne

2 minuty temu, Jaro1981 napisał:

Miałem na próbę  2 jednoski hydraneo chyba 30.215 ,ale żadnej różnicy  nie było jak brakło  wody to tak samo usychała jak inne

Niby tam dobierają optymalny termin siewu z tych ich wykresow ale co z tego jak każdy  rok jest inny i z pyliła akurat w upały co i tak zredukowało na plonie