Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, Nintendo napisał:

Macie coś sprawdzonego po tegorocznych suszach? (na kiszonkę) 

Miałem danubio, ale słabo powschodzila. Brigado powschodzila normalnie, ale za duża to wcale nie urosła... 

Polecam LG 31.255. Równa. Dobrze ulistniona i duże kolby. Wysokość około 2.5 m. W tym roku sprawdziła się super w porównaniu do ninnych odmian 

Opublikowano
3 godziny temu, paktofonikas1987 napisał:

P8400 to ziarno puch, objętości dużo, masy mało 

Ja P8400 nie polecam bo mialem 2 lata temu i puch nie był ale mocno się połamała i straty podczas zbioru były duże 

Opublikowano

Odpowiadając dla zainteresowanych pioneerami to od siebie polecam odmiany które miałem i będę sial

9074 odmiana według mnie super na kiszonkę rośliny mega ulistnione nie za wysokie mocne (gruba lodyga) na pryzmie żółto. 

Na ziarno polecam odmiany 8821/9234/9241 rośliny mocne nie łamią się ziarno dent. 

Odmiana 9911 też jest fajna ale raczej na kiszonkę ze względu na to że jest późną odmianą. 

0725 odradzam wysoki kij i mała kolba coś jak wychwalane subito tylko na złudna masę... 

8888 też średnia odmiana według mnie miałem na dobrym stanowisku i była w tym roku porazona głownia. 

Opublikowano
8 godzin temu, Nintendo napisał:

Macie coś sprawdzonego po tegorocznych suszach? (na kiszonkę) 

Miałem danubio, ale słabo powschodzila. Brigado powschodzila normalnie, ale za duża to wcale nie urosła... 

Patrząc po doświadczeniach, polecałbym MAS 21.E - wysoka, potrafi sobie dobrze radzić ze stresem/niedoborem wody plus ładnie reaguje kiedy woda wraca w okresie lipca, budując masę. Kolba i ziarno ok, wydajności - w zależności od lokalizacji do 60 t/ha masy.

Poza tym Dynamit, oraz MAS 26 B np. Też bardzo wdzięczne odmiany. Wybór jest szeroki :)

6 godzin temu, Piegus napisał:

FAO 280 na ziarno w wlkp, co polecacie?

MAS 23 M - zaplonuje tyle co 280 a będzie suchsza. Ewentualnie DM3328.

Opublikowano
3 minuty temu, robi57362 napisał:

tak czytam i czytam i każdy poleca co innego i każde odmian na rynku

Bo każdy ma inne warunki? Gleby, pH, zawartość substancji organicznej, zasobności substancji odzywczych? Dodatkowo opady występują punktowo. Coś co sprawdzi się u jednego będzie niewypałem u drugiego( który najczęściej nie ma pojęcia o uprawie i zwala winę na odmianę)

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, robi57362 napisał:

tak czytam i czytam i każdy poleca co innego i każde odmian na rynku

Każdy poleca to co mu się sprawdza na polu. W tym sezonie akurat MAS, przerobiłem już parę firm i wiem co pasuje w latach na moich polach. Z poprawności politycznej nie warto wspominać co wychodzi źle, natomiast mówić, co gdzie i w jakich warunkach się sprawdziło. Zwłaszcza jak wychodzi dobrze ;)

Tu masz 3 przykłady jak dla tej samej odmiany są różne warunki, zarówno opadowe ( rozkład i ilość ) jak i temperaturowe. Dodam tylko że wynikowo plon wyniósł od 14,5 t/ha ( 14% )  do 5 t/ha ( 14%)

Jeśli masz wodę w okresie kwitnienia to zawsze jest gwarancja plonu, natomiast jeżeli rozkład jest nierównomierny i masz wysokie sumy temperatur w czerwcu i lipcu to niestety nikt nie da gwarancji ze na przyczepie resory będą się uginać ;)

Ashampoo_Snap_2019.12.15_20h07m18s_001_.jpg

Ashampoo_Snap_2019.12.15_20h10m09s_002_.jpg

Ashampoo_Snap_2019.12.15_20h10m56s_003_.jpg

Edytowane przez klosek
Opublikowano (edytowane)

Co ziarnowego polecicie na pole po zaoranej łące typowo łąkowa torfowa ziemia.? Chcialbym wczesna odmiane bo na tym polu moze byc problem ze zbiorem w pozniejszym terminie i moze cos tańsze polskie bo tam od zawsze łąka i niewiadomo co tam wyrośnie...

Edytowane przez pala92
Opublikowano

Witam, jaką kukurydzę kiszonkową lub ziarnową polecacie na glinę? Glina IV klasa na wiosne jest mokra, a później pęka, że można ręke z ramieniem włożyć w szczelny? Południe polski, FAO co najmniej 260?  Ostatnio miałem Nimbę i Baobi. Nimba tania, małe kolby i mało masy, wysokość poniżej 2m, a Baobi praktycznie 2x większy plon masy i ziarna przy tym samym nawożeniu i na tym samym polu, a wysokość 3m, a w zagłębieniu prawie 4m. 

Opublikowano

Baobi na kiszonkę to dobry wybór, może być też Hulk. Patrz przede wszystkim żeby ziarno było flint. Z polskich popis na kiszonkę jeśli coś taniego. Na ziarno kidemos kws luksus ale raczej nie na ciężkie gliny. Walterinio powinno dać radę aczkolwiek z ziarnem nie mam doświadczenia, wszystko siane na kiszonkę i podobna gleba. Walterinio kolby bardzo dorodne

• Like 2
Opublikowano

Następny co ma po dwie kolby 😁

Jeśli rzeczywiście tak było to zastanów się gdzie popełniasz błędy, bo normalna zdrowa qq ma 1 kolbe i z tego daje tj u mnie ok 14-15t na mokro. Czyli ty masz 30t a to juz do Guinnessa chyba trzeba zglosic w naszej szerokości geograficznej... 

• Like 2
Opublikowano

Również polecam od siebie mas 26b była wysoką i miała dużą kolbę 

Opublikowano
8 godzin temu, zetorr6441 napisał:

Jeśli rzeczywiście tak było to zastanów się gdzie popełniasz błędy, bo normalna zdrowa qq ma 1 kolbe i z tego daje tj u mnie ok 14-15t na mokro. Czyli ty masz 30t a to juz do Guinnessa chyba trzeba zglosic w naszej szerokości geograficznej... 

Mnie również śmieszy jak ktoś ma dwie kolby xD a niektórzy to całkiem się chwalą jak jest ich i więcej xDxDxD Jedna, a fest wystarczy, jakkolwiek to brzmi :D 

• Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, zetorr6441 napisał:

Moje na kiszonki były, Rosomakiem obsiałem 1/3 powierzchni i on w tym roku się sprawdził i uratował skrobie w pryzmie bo wyszło 30%, pozostałe dwie odmiany  Ułan i tej drugiej nie pamiętam to słabo nawet do 2m nie urosła i jedna mała kolba

Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, kr9292 napisał:

A co na ciężka gliniasta glebę z FAO 250 lub więcej

Spróbuj mirage Murphy z farmsaat fajnie znosi zimne i ciężkie gliniaste gleby, nie mam akurat takich gleb ale widziałem jak na takich rośnie. Ewentualnie coś z PL kuzyn miał rosomaka i fajnie wyszła

Edytowane przez Mari82
Opublikowano
16 minut temu, kr9292 napisał:

Właśnie sudrixa siałem przez 3 lata, był ładny ale na V klasie wypadł mi lepiej 🤔

tzn?

11 minut temu, Xawier napisał:

Moje na kiszonki były, Rosomakiem obsiałem 1/3 powierzchni i on w tym roku się sprawdził i uratował skrobie w pryzmie bo wyszło 30%, pozostałe dwie odmiany  Ułan i tej drugiej nie pamiętam to słabo nawet do 2m nie urosła i jedna mała kolba

Niemożliwe, że Ułan gorzej od Rosomaka. Spróbuj na tych glebach Codiese to zwłaszcza w takie suche lata będzie pewny plon :)

Opublikowano

Jak nie ma dużego niedoboru opadów to na 5 klasie może być lepsza kukurydza. Sam mam ciężkie gliny i np w roku 2017 to męczyła się bardzo, na lżejszych glebach metr wyższa.

• Like 1
Opublikowano

Miał ktoś doświadczenia z mieszkańcami aquamax z pioniera? Wczoraj byłem po jałowki i hodowca opowiadał mi że jego wujek obsial wszystko pionierem odmianami aquamax, na tle innych kukurydz dużo lepiej znosily susze, cały czas zielone ładne, i bardzo dobry stay greeen.Za rok stawia na aquamaxy.