Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
19 godzin temu, sylwekbarca2 napisał:

potwierdzam, nigdy mnie nie zawiodła, w tym roku już jej nie dostałem to wziąłem zamiennik P8329. Na ziarno nie chce nic innego i nie ma znaczenia czy piasek czy lepsza gleba,bynajmniej u mnie.

8329 ponoć fajna odmiana ale czy to aby na pewno zamiennik p 8400...w katalogu niemieckim ma rekomendacje na najsłabsze stanowiska a w naszym nie,ciekawe czy Niemcy maja inne piachy? :D w mnie w tym roku (lubuskie) na dość niskich stanowiskach z Farmsaatu Farmpilot sypał 13,7 tony 27% a na tym samym polu (było na pół przedzielone) P 8400 13,2 tony 19% tak więc nie wiem czy aby ta nowsza genetyka i mega reklama dają jakiś super dochód w kieszeni rolnika... ogólnie rozmiawiałem z kolegą który mieszka 150 kilometrów ode mnie i dwa lata temu u nas pionier P 8745 sypał około 13 ton a u niego 9 i dodam że to było poletko z kilkoma odmianami i ta wyszła najsłabiej gleby u niego troszkę słabsze tak więc nie u każdego ta sama odmiana się sprawdzi

7 minut temu, mk9422 napisał:

Czym się różni ta sieczka po tej samej sieczkarni np z pionieera i subito? 

tym że po kiszonce z ziarna dent jak będziesz jej dawał do oporu dla bydła musisz uważać na kwasicę bo występuje inna skrobia i inaczej przebiega trawienie w układzie pokarmowym bydła,ale nie wszystkie pioniery to denty...

Opublikowano
1 godzinę temu, mk9422 napisał:

Czym się różni ta sieczka po tej samej sieczkarni np z pionieera i subito? 

Raczej chodzi o ziarno. Objętościowo duża a gęstość mała. Tak jak na skupie przyjadą te same przyczepy, to samo zboże i u jednego będzie 7800 kg a u drugiego 7000 kg.

Opublikowano
1 godzinę temu, seba1985 napisał:

8329 ponoć fajna odmiana ale czy to aby na pewno zamiennik p 8400...w katalogu niemieckim ma rekomendacje na najsłabsze stanowiska a w naszym nie,ciekawe czy Niemcy maja inne piachy? :D w mnie w tym roku (lubuskie) na dość niskich stanowiskach z Farmsaatu Farmpilot sypał 13,7 tony 27% a na tym samym polu (było na pół przedzielone) P 8400 13,2 tony 19% tak więc nie wiem czy aby ta nowsza genetyka i mega reklama dają jakiś super dochód w kieszeni rolnika... ogólnie rozmiawiałem z kolegą który mieszka 150 kilometrów ode mnie i dwa lata temu u nas pionier P 8745 sypał około 13 ton a u niego 9 i dodam że to było poletko z kilkoma odmianami i ta wyszła najsłabiej gleby u niego troszkę słabsze tak więc nie u każdego ta sama odmiana się sprawdzi

tym że po kiszonce z ziarna dent jak będziesz jej dawał do oporu dla bydła musisz uważać na kwasicę bo występuje inna skrobia i inaczej przebiega trawienie w układzie pokarmowym bydła,ale nie wszystkie pioniery to denty...

Skrobia to skrobia jak może być inna...  

Opublikowano
57 minut temu, Patryk1222 napisał:

Skrobia to skrobia jak może być inna...  

W kukurydzy skrobia jest szklista i mączysta.widać gołym okiem różnicę.szklista to ziarno barwy bursztynu a mączysta to jak kurze żółtko.szklista ma większą gędtość

Opublikowano
1 godzinę temu, Patryk1222 napisał:

A ja znowu nie chcę słyszeć o flint bo dziki ją wybierają w pierwszej kolejności ;)

A ja w to nie wierzę,miałem różne odmiany na różnych działkach i tych samych i nie było znaczenia w jakiej grzebały,nawet zdarzało się,że flinta nie ruszyły a poszły grzebać obok w dent,albo tu i tu,więc różnie to bywa,gdzie im się spodoba tam buchtują,może więcej robaka wyczują w glebie,nie wiem.

Opublikowano
Były pytania o Hulka. Jak najbardziej polecam rośliny, wysokie, grube, dobrze ulistnione kolby też bardzo ładne, zdjęcia u mnie w galerii. U mnie była na 4 klasie. Na ten rok zastanawiam się nad SY Kardona lub Walterinio na 4 klase. Na 5 klasie mam w ofercie odmiane z Caussade Baobi CS. Jest to nowość ale być może ktoś słyszał lub widział na poletkach? Słyszał ktoś coś o jakiś odminach "digest4c"? Są to podobno jakieś odmiany ukierunkowane na wzrost produkcji mleka.
Opublikowano (edytowane)

Ja sialem tylko talismana dwa lata temu to wyszedl bardzo ładnie i w tym roku znowu mam zamiar siac na ziarno, a co do porównania to wejdz na coboru lepszego źródła nie ma 

Edytowane przez zetorr6441
Blad
Opublikowano

Podobno dziki kierują się wczesnoscia a nie rodzajem ziarna, im wcześniejsza tym bardziej smaczna, gdzieś to wyczytałem ale u nas z dzikami większego problemu nie ma.Co do bydła to zalecają ziarno typu flint jak ktoś tu dobrze napisał. Jeśli chodzi o ilość zebranego materiału to też ma znaczenie duże, lepiej zebrać 2 przyczepy miej zielono zultej masy niż więcej samych badyli, chyba że liczy się tylko masa bo somsiad widzi. 😎

Opublikowano
2 godziny temu, mx_racer napisał:

Były pytania o Hulka. Jak najbardziej polecam rośliny, wysokie, grube, dobrze ulistnione kolby też bardzo ładne, zdjęcia u mnie w galerii. U mnie była na 4 klasie. Na ten rok zastanawiam się nad SY Kardona lub Walterinio na 4 klase. Na 5 klasie mam w ofercie odmiane z Caussade Baobi CS. Jest to nowość ale być może ktoś słyszał lub widział na poletkach? Słyszał ktoś coś o jakiś odminach "digest4c"? Są to podobno jakieś odmiany ukierunkowane na wzrost produkcji mleka.

Kardona to pomyłka .Taka se kukurydza .Trochę wiatru dostanie i polegnie .

Opublikowano
8 godzin temu, Patryk1222 napisał:

A ja znowu nie chcę słyszeć o flint bo dziki ją wybierają w pierwszej kolejności ;)

Przez najbliższe 3 weekendy odbędzie się zmasowana rzeź dzików c całej Polsce- czyli PIS-da z dzikami. Strat w kukurydzy nie będzie. Możesz siać flinta.

Opublikowano
19 minut temu, RafaKdziela napisał:

Kardona to pomyłka .Taka se kukurydza .Trochę wiatru dostanie i polegnie .

Ja sieje kardona i mam porównanie z wcześniejszym pionierem, który może się schować do tej odmiany.

Opublikowano

Na glinie niskie rośliny drobne słabe kolby i na koniec wyległa duża część roślin tej odmiany Kardony .Miałem Delitopa na tej samej działce i kosiłem go akurat na ziarno ,to może wysoki nie był ,lecz ulistnienie imponujące i kolby piękne .Mas 22R pobił (Kardone ) bardzo wysoki silne rośliny i kolby bardzo ładne duże .

Opublikowano

Ja miałem MAS 22.R największy udział od 3 lat. Zawsze zamawiałem na koniec roku bo później jej nie było. Przedstawiciel mi powiedział, że w tym roku MAS 22.R mają tyle, że nie zabraknie! I co zadzwoniłem 6 grudnia i okazało się, że MAS 22.R kolejny rok pobiła rekordy wydajności i klienci ja wykupili. 

Ktoś wie gdzie dostane MAS 22.R????

W tamtym roku zabrakło dla mnie MAS 29.T, ale w tym roku już mam zaklepane.

Najlepsze odmiany to chyba trzeba 1 września zamawiać!!!

2 minuty temu, RafaKdziela napisał:

...Mas 22R pobił (Kardone ) bardzo wysoki silne rośliny i kolby bardzo ładne duże .

U mnie MAS 22.R bił rekordy 3 lata i gdzie mam go teraz kupić???? Podobno MAS 23.M to super NOWA odmiana. Ale ja chcę MAS 22.R!!!