Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak sobie myślę że większość firm produkujących nasiona kuku to niemcy, francja, USA, coś tam Czechy.

A są jakieś Węgierskie, Angielskie lub ze Skandynawi?

Tak z ciekawości pytam

Opublikowano

Panowie na średnie i dobre stanowiska polecam Danubio z Saatbau. cena w 2017 430 brutto 1 worek na ha

Miałem 1 rok i od 18 lat jak mój ojciec zaczął przygodę z kukurydzą na kiszonkę jeszcze nie było takiego plonu, a gospodarujemy na 3 klasie gruntu i i zdarzały sie naprawde dobre plony.

kombajnista na nowym krone bigx600 mowił że zdarzają sie tak wysokie odmiany ale jeszcze nie zdarzylo sie że podczas cięcia nie widział rządków .

Dawkowałem 400 kg polifoska 6 /ha plus 1 raz nalistnie nawóz w oprysku elvita 3kg/ha no i obornik bydlęcy jakieś 40/45 t/ha

Opublikowano

Wyniki tej kiszonki bym chciał zobaczyć, też się podniecalem wysokością odmian póki nie zobaczyłem wyników kiszonki, już mi przeszło napalenie na wysokie odmiany. Popisywać sie przed sąsiadami wolę ilością mleka w zbiorniku niż wysokością qq

Opublikowano

Siałem 2 razy Danubio i to nie dla mnie, bo kolby przeciętne.  Do odmian Saatbau nie wracam. 

Opublikowano
3 godziny temu, damianzetor9540 napisał:

Wyniki tej kiszonki bym chciał zobaczyć, też się podniecalem wysokością odmian póki nie zobaczyłem wyników kiszonki, już mi przeszło napalenie na wysokie odmiany. Popisywać sie przed sąsiadami wolę ilością mleka w zbiorniku niż wysokością qq

Wystarczy posiać 80-90 tys ziaren :D Moje z SU miały po 3,5-4 m i 0,98 JPM, 

Opublikowano

Bardzo wysokie odmiany siać ,a później kości w kolano??mija się z celem według mię,wysokie sciernisko to utrudnienie w przygotowaniu pola na następny rok, dla mnie Max 3m wysokości ,a nie po 4 metry,może cieszy oko ale to jest pasza dla bydła a nie dla sąsiadów 

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Eliot napisał:

Bardzo wysokie odmiany siać ,a później kości w kolano??mija się z celem według mię,wysokie sciernisko to utrudnienie w przygotowaniu pola na następny rok, dla mnie Max 3m wysokości ,a nie po 4 metry,może cieszy oko ale to jest pasza dla bydła a nie dla sąsiadów 

Jak ktoś ma ograniczony areał, czyli jak większość krowiarzy na podlasiu to chyba warto siać wysokie. Ile miałeś energii w tej 3 metrowej?

@emtec   Tak średnio, ale nie jest najgorzej. Kukurydza ma zazwyczaj od 0,80-1,05, czyli bardzo duża rozbieżność.

Edytowane przez kr9292
Opublikowano

na kiszonkę i ziarno polecam Agro Polis z KWS. Super odmiana wysoka ale i najwyższe plony ziarna w polsce w tamtym roku i w tym. Sam ją miałem w 2017 na kiszonkę i rośnie ponad 3 m, siana ostatnie dni kwietnia, kilka dni było co ją przytrzymało. Pole 3,4-5 klasa ( nie ma u nas 'jedno-klasowych pól') nawożenie mocznik 150 kg przed uprawą i Polifoska 6 200 kg w podsiewacz, pózniej dolistnie 2 razy (też odżywki z KWS, ogólnie super sprawa widac rożnicę). 

Do rzeczy, wysoka ale i ziarna jest duuuużo, kolba nie typowa bo duża i spłaszczona przez co więcej ziarna moim zdaniem jest, w pryzmie kukurydzy odznacza się gołym okiem pasek tej właśnie odmiany przez większą ilość ziarna. 

Opublikowano
21 godzin temu, marwasz199117 napisał:

Sial ktoś z was odmiane Milkstar z Saaten Union? jakieś opinie?

Miałem ja w tym roku. Rosła na nowej dzierżawie, ziemia 3b, gliniasta. Pod korzeń poszło 300 kg/ha saletrzaku, 45t obornika. Wysokość pewnie ponad 3 metry, obok pola stała ciężarówka właściciela to czubek kukurydzy był jeszcze jakieś 60 cm ponad kabina. Zazwyczaj 2 kolby na roślinie, dosyć dobrze uziarnione, w tym roku ta odmiana zajmie pewnie większy areału 

Opublikowano

Jak tak czytam ile nawozu sypiecie to zastanawiam się jak można takie wyniki osiągnąć. W minionym roku sypałem chyba 500kg/ha a plony i tak przeciętne, albo ja jestem zbyt wymagający. Na jednej działce w monokulturze kilkanaście lat z badań ph 5,6 fosfor, potas bardzo wysoki, magnez średnio a kukurydza 3 m nie przekroczyła. Brak dostatecznej ilości deszczu w lipcu i sierpniu zrobił swoje, choć w tym minionym roku i tak była większa. 

Opublikowano

Ja dałem mocznik 250kg na ha i w podsiewacz 250kg amofoski + 3 odżywki i kukurydza na piachu do 3,8m doszła.

Stanowisko po ziemniakach pole od 4 do 6 klasy i oczywiscie najwieksza na 5 klasie ( czarnoziem) i 6 klasie gdzie pod spodem zółty piach.

Na 4 klasie miala problem ze wschodami i bardzo szybko gleba zamieniła się w beton ale doszła do tych 2,5m maksymalnie.

Opublikowano

@Thomas2135 na naszych pszenno-jałowcowych glebach najważniejszym nawozem jest woda. :D  Jak jej nie ma to można zapomnieć o dobrym plonie. Widziałem jak u znajomych mających pola po sąsiedzku nie było większej różnicy mimo iż jeden co chwila poganiał kuku dając oprysk mocznikiem a drugi bez żadnych odżywek ale trochę większa dawka poszła w podsiewacz. Sam też wychodzę z założenia że na moich piachach lepiej dać większą ilość w podsiewacz i nie bawić się w opryski. No i oczywiście obornik 40-50 ton lub gnojowica w takiej samej ilości