Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja jeszcze nie mam Rosomaka. Nawet w 2016 ze zbioru po suszy ziarno było dość grube. Legion i Opoka miały bardzo duże ziarniaki ale ta druga rosła marnie.

Opublikowano

a wie ktoś gdzie można kupić odmiane talentro

Podlaskie. Pół palety Talentro czeka jeszcze na klienta w sklepie Agrotechnik.  Kupiłem z przeznaczeniem na biogaz, ciekawe co z tego wyrośnie...

Opublikowano

Bajki. Miałem jednym polu flinta zaprawionego mesurolem i denta niezaprawionego. Obie odmiany były zryte tak samo a powiedziałbym, że dent bardziej. Z dentem trzeba uważać na termin siewu, bo to ciepłolubny typ i wsiana za wcześnie ma słaby wigor początkowy.

Nie mówię o szkodach bezpośrednio po siewie , co do siewu masz rację .

Opublikowano

Panowie która odmiana qq będzie lepsza na kieszonkę Fabel czy Vitras będzie siana po zbiorze poplonu z mieszanki Gorzowskiej?

Opublikowano

Fabel ma lepszą kolbę. Co do plonowania Rosomaka to były wyniki w tpr, ale jest tylko z 2014 r to dał 104% wzorca kiedy inne zachodnie kws, pioneery, dały 98-103%. Potencjał ma, ale trzeba siać na dobrej ziemii, żeby to wykorzystać.

Opublikowano

Fakt rosomak 80tyś 24,2kg 365zł, subito najmniejsza 19,9kg 80tyś 444zł. Nie wiem co z tym touranem mam dobrą ziemię pod niego, kilka osób chwalilo. Po 277 zamówiłem, nie przywieźli zrezygnowałem i znalazłem po 265zł oczywiście 50tyś x 2 530zł za 100tyś więc tańszy niż subito, po 90tyś chyba będę siał.
Chyba jeszcze 1.5ha zwieksze, bo jak wypadnie susza będzie cienko jak myślicie 30-40t przepalonego obornika pod talerzowke i siew siewnikiem talerzowym są radę? Orka nie da rady bo to po qq i głęboko zaorane

Opublikowano

Ja chce siać go na 4 klasie przedplon ziemniaki teraz na wiosnę 40 ton/ha obornika. Pierwszy raz w histori gospodarstwa będziemy uprawiać kukurydze a wlasnie o rosomaku czytalem same dobre opinie i w firmie gdzie bierzemy nawozy i nasiona tez ta odmianę polecali

Opublikowano

Znajomy siał rosomaka dwa lata pod rząd, w pierwszym roku pomimo suszy urósł ładny, i nieźle plonował, a w tym roku jak warunki lepsze to była jedna wielka tragedia. Moim zdaniem jakby był tańszy to można próbować, ale jego cena podchodzi pod zachodnie.

Opublikowano (edytowane)

jak myślicie 30-40t przepalonego obornika pod talerzowke i siew siewnikiem talerzowym są radę? Orka nie da rady bo to po qq i głęboko zaorane

tak jak najbardziej, ja 3 razy z rzędu już tak robiłem. Efekt taki że obornik niewidoczny i zakryty, a ziemia przesuszona na głębokości  tylko 10-12cm, a subito wtedy rośnie jak szalona na 5 klasie ziemi. Pług wiosną bardziej przesusza niestety słabe stanowiska, lecz na glinie pomaga ocieplić glebę, także zależy gdzie co i jak ;)

Edytowane przez marcinffff
Opublikowano

Witam. Zastanawiam się jaką odmianę kukurydzy na kiszonkę wysiać w tym roku. W tamtym roku siałem: DANUBIO i FABELL na ziemi kalasy III i IV. Danubio wyszła bardzo dobrze wyróżniała się , Fabell troche słabiej. Ale ogólnie tamten rok  był słaby do porównywania ponieważ kukurydza miała bardzo dobre warunki bynajmniej w mojej okolicy i wszystkie kukurydze dobrze powychodziły. Z mleczarni przyszła mi oferta na zakup nasion z cenami netto. Zastanawiam się nad następującymi odmianami:

MAS 26.K; FABRIKANT; WIKANA; OPCJA; PR39A98 PIONEER; P7902 PIONEER; PR38Y34 PIONEER; PR39F58 PIONEER.  Jeżeli kToś siał którąś z nich to będe wdzięczny jak się wypowie.  A jeszcze jedno pytanie czy 80 tys ziaren na 1ha na kiszonkę to nie za mało? Zrobiłem zdjęcia cennika

post-64962-0-14380900-1488137442_thumb.jpg

post-64962-0-33665100-1488137456_thumb.jpg

Opublikowano

Na 2 klase to zdecydowanie  polecam dkc 3441,3623 obsada max 85000 a najlepiej 80000 a na 4 klasy można spróbować z rosomakim osobiście nie miałem ale widziałem u znajomego to fajnie wyglądał 

Opublikowano

Jaka odmiana kukurydzy na kiszone lepsza do wyboru DANUBIO I DUBLINN stanowisko klasa 3b glinka obornika 40 ton na hektar przed siew nawóz mocznik + Polifoska 6

Opublikowano (edytowane)

@emill199008

Wybór z mojej strony dość prosty - Fabrikanta, Wikanę, ewentualnie Ceratusa. Dużo masy, ładna kolba ale dość gruba osadka, ziarno typu flint/dent z dużą ilością skrobi szklistej dobrej dla żwacza.  Zdjecie z Lubania k. Kościerzyny na poletkach

@master20002 - Nie wiem czy warto inwestować w ziarno oszczędzając kilka złotych a nie mają pewności co do plonu mieszanca trójliniowego. Raczej stawiałbym single pojedyncze i denty bo widzę że jesteś z Podkarpackiego :) Nie robiąc kryptoreklamy :)

post-23939-0-75375100-1488220771_thumb.jpg

Edytowane przez klosek
Opublikowano

Szukam dobrej kukurydzy ziarnowej na glebe torfowa klasa 5.Przez xxxx czasu była łaka tam a teraz qq chce zasiac ziarnowa tylko zastanawiam sie nad odmiana...co polecicie?? LG,KWS,DKC,jakies konkretne odmiany?? LG 30.229 kusi mnie ale czy to dobry wybor?Na torfie jeszcze nie uprawiałem QQ wiec nie wiem co wybrac

Opublikowano

Jaka odmiana kukurydzy na kiszone lepsza do wyboru DANUBIO I DUBLINN stanowisko klasa 3b glinka obornika 40 ton na hektar przed siew nawóz mocznik + Polifoska 6

Dość trudny wybór, obydwie dają bardzo dużo masy zielonej i mają b. dobrą strawność - może pól na pół i zobaczyć co lepiej wyda. Nawożenie jak najbardziej na bogato.

Opublikowano

Na 2 klase to zdecydowanie  polecam dkc 3441,3623 obsada max 85000 a najlepiej 80000 a na 4 klasy można spróbować z rosomakim osobiście nie miałem ale widziałem u znajomego to fajnie wyglądał 

Wiesz, działki mam takie że na jednym końcu jest ziemia lepsza, na drugim gorsza, albo w srodku jest jakis pasktóry wypala. Uroki starych rozlewisk rzecznych. Tym sposobem nie mogę siac róznych odmian bo po co się z tym później cyrkolić przy zbiorze, a druga sprawa to fakt, że tego nie będzie dużo, ok 3 ha i chciałbym za jednym zamachem zebrać. 3623 fajna jest wg opisu, ale czy aż tak wiernie plonuje? Kolega miał to mu nie wyszła w tamtym roku. A co do tego rosomaka to jak sypał? I na jakiej glebie.

@emill199008

Wybór z mojej strony dość prosty - Fabrikanta, Wikanę, ewentualnie Ceratusa. Dużo masy, ładna kolba ale dość gruba osadka, ziarno typu flint/dent z dużą ilością skrobi szklistej dobrej dla żwacza.  Zdjecie z Lubania k. Kościerzyny na poletkach

@master20002 - Nie wiem czy warto inwestować w ziarno oszczędzając kilka złotych a nie mają pewności co do plonu mieszanca trójliniowego. Raczej stawiałbym single pojedyncze i denty bo widzę że jesteś z Podkarpackiego :) Nie robiąc kryptoreklamy :)

Wytłumacz mi wyższosć pojedyńczego nad trójliniowym i flintu nad dentem? Miałem w tamtym roku Tiberio, miała być taka super, a przy nawożeniu na bogato oddała 10 ton. Nie mówie już o spadających kolbach i łamaniu się łodyg na potęgę... 

Opublikowano

Źle trochę zrozumiałeś. To dent będzie lepszy, bo szybciej oddaje wodę w późniejszej fazie. Flinty są dobre na zimniejsze strony północno-wschodniej polski.

Opublikowano

Po prostu genetyka. Mieszańce pojedyncze charakteryzują się wysokim potencjałem plonowania, dużym wyrównaniem cech np. wysokości rośliny czy osadzenia kolb. Mieszańce potrójne posiadają natomiast większą zmienność genetyczną przez co łatwiej dostosowują się do zmiennych warunków klimatyczno - glebowych w czasie wegetacji. W Twoim przypadku stawiasz na plon jak rozumiem a nie na stanowisko, które sam napisałeś jest bardzo dobre.

Opublikowano

ale to nie jest dent?? Dobrze pamiętam. Jakie plony miałeś w tym roku jej? I jakie jeszcze odmiany siejesz?