Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

miałem 2 lata temu kawałek pod miastem w ogrodzie(wąska brama)i znajomy mi to sprzątną bizonem 0,26 ha i była tam herkuli z Cussade pojechał zważyć do gsu i i myślał że waga coś oszukuje było 3,6 tony a mała przyczepka 4 tonowa nie nasypana nawet do końca.liczył że będzie góra 3 tony.Coboru podaje gęstość odmian badanych i są duże różnice.

Opublikowano

W 2014 Dkc 3623 miała 71,4 kg/hl,Mas 15P i Nekta 78,4kg/hl także ok. 10 proc. różnice mogą być nawet większe w zależności od typu gleby ,nawożenia itd.

Opublikowano

wcale nie taka stara 2012

I nas 2012 ale w innych krajach była dostępna znacznie wcześniej

A co myślicie o DKC 3939 ? Jest znacznie nowsza ma lepszy profil i chyba jest niezła bo firma wprowadza i promuje w wielu krajach ?

Chyba lepszej nie znajdziemy może porównywalną to tak

A jakie te porównywalne?

Opublikowano

W 2014 Dkc 3623 miała 71,4 kg/hl,Mas 15P i Nekta 78,4kg/hl także ok. 10 proc. różnice mogą być nawet większe w zależności od typu gleby ,nawożenia itd.

no dobrze ciężar właściwy  może nieduży jak każdy dent ale potencjał plonowania wyróżnia

I nas 2012 ale w innych krajach była dostępna znacznie wcześniej

A co myślicie o DKC 3939 ? Jest znacznie nowsza ma lepszy profil i chyba jest niezła bo firma wprowadza i promuje w wielu krajach ?

A jakie te porównywalne?

rej była na Węgrzech nie u nas także nie jest to stara genetyka a 3939 można wypróbować ale z tym fao 280 raczej ostrożnie napewno potencjał plonowania duży ze względu na fao

Opublikowano

A ja myślę że 250-280 to optymalne dla mojego regionu Małopolski próbowałem też 300 fao i też się udawało tylko plon już nie rośnie a wilgotność nie znacznie większa

Opublikowano

A ja może i trochę uległem temu co piszą w katalogu ale skusiłem sie na codigreen z osevy . Z dkc miałem w tamtym roku 3790 i 3016 i nawet z polską lokatą wypadły nie najlepiej. całkiem nieźle pioneer 8134 wypadł

Opublikowano

Ja juz zamowilem pioneer'a 8400 uwazam ze jest to bezpieczna odmiana. Kiedys sialem n86 plon dobry zazwyczaj 15 ton ale z wilgotnoscia zawsze byl problem ale bralem na ccm takze sie nie przejmowalem ale ze wzgledu na planowana rezygnacje z hodowli zamowilem wlasnie p8400. W 2014 sypnela tyle samo co n 86 ale wilgotnosc duzo mniejsza.Pani z firmy powiedziala ze podobnie jak n86 kiedys tak teraz ten staje sie bestsellerem. Balem sie ze moze byc problem z dostepnoscia bo duzo chetnych ale juz mniej ludzi zamawia kukurydze. Szczegolnie Ci co zaczeli siac w 2012 po ostatnim sezonie sie"obrazili" na kukurydze

Opublikowano
Witam , mam prośbę według tego co napisałeś to miałeś odmianę LG 30.306 napisz mi Proszę jak wyszła u ciebie ta odmiana wysokość plon itp Pozdrawiam czekam na odp jest to dla mnie ważne

Opublikowano

Witam przedstawiciel proponuje mi kukurydzę firmy Ragt odmiana Conexxion słyszał ktoś coś io tej odmianie ?

Conexxsion bardzo dobra odmiana kiszonkowo ziarnowa firma wprowadza ją w wielu krajach a jej wyniki są obiecujące Ale fao 280 i lepiej planuje na najlepszych ziemiach
Opublikowano (edytowane)

Witam, 

Siejecie polską kukurydzę ze Smolic ?. Interesują mnie dwie odmiany : Rataj i Lokata. Jesteście w stanie powiedzieć coś o nich ?. Ewentualnie polecić inne dobre, sprawdzone ziarnowe odmiany.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Wojtek1609
Opublikowano

Witam. Sieje w tym roku pierwszy raz QQ. Wybrałem Cirriusa FAO 230, Multitop 240, Luigi 240-250 i gratis dstałem jeszcze worek Konsilux 230. Co  powiecie o tych odmianach. Dobre czy nie?

Opublikowano

rataja nie znam. a co do lokaty to jedna z lepszych polskich odmian. w ostatnim roku u mnie na IV, V I VI klasie wypadła dużo lepiej jak dkc 3016 czy pioneer 8523.Ma tylko jedną poważną wade.Wsród tych 3 odmian to dziki szły tylko w LOKATE. strasznie mi ją zmasakrowały

Opublikowano

Panowie może ktoś poleci jakąś sprawdzoną odmianę na słabsze ziemie do fao max 230-240. W tym roku miałem takie odmiany jak Kombi, pioneer P8400, Multitop, Lg Lauren. Multitop porażka całkowita słabo rosła od poczatku. Pozostałem odmiany w miare podobnie niczym bardzo nie odbiegały od siebie.  Co na ten rok polecicie odmiany jakie mnie interesuja to Lg, Pioneer i KWS.