Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.. Potrzebuję porady jaka prasę kupić do 20000 zł.. Będę nią robił ok 500*bel w ty większość kiszonki bądź sianokiszonki... Myślałem nad dobrym zgniotem i prasie zmiennokomorowej ale są nie wiem jaka wybrać i jaka będzie dobra.. Ciągnik do niej to zetor Proxima 100

Opublikowano
Welgerka walcowa. U nas od 10 lat robi około 1500 bel rocznie, zależy od roku no i czy wpadną jakieś usługi. Głównie kręci sianokiszonke bo około 800 bel. Przez te lata z awarii to podbierak dwa razy remontowany ze względu ze większość łąk jest podmokła I mocowanie klapy z jednej strony śruby się poluzowaly co skutkowało wyrwaniem się ich. Ogólnie ładne kulki kręci i można dość szybko nią chodzić. Z wad to u mnie brak siatki Ale To wiadomo zależy od wyposażenia ;)
Opublikowano
Odnośnie welger walcowych to mam pytanie. Na co zwrócić uwagę przy zakupie rp 12? Bo o takiej mi się marzy. Walce muszą być karbowane, brak luzu na lozyskach i łańcuch w miarę fajnej kondycji to wiem. A na co jeszcze zwrócić uwagę?
Opublikowano

Mały budżet a wymogi konkretne. Kolego Vailus porzuć marzenia o RP12 dla świętego spokoju a zacznij marzyć o Welger Lely RP 200/220 jak koledzy polecają tylko na szerokim podbieraku. Prasa RP200 robi ładne baloty i duże, bo bodaj ze 140-150cm. średnicy jak wypadnie z komory. Ma blokadę komory na haki.

Opublikowano
Welgerka 200 robi normalne 120, z tym wyjątkiem że jak dasz za mało siatki czy sznurka to potrafi się trochę rozejsc ;) czyli zbicie beli jest konkret ;)
@vailus Jeżeli jest podobnie jak w 200 a pewnie jest to patrz Jeszce na belki w podbieraku i stan plastików(takie składane tulejki jakby) no i oczywiście czy haki nie były spawane ;)
Opublikowano

Dzagus97 moja rp200 mc robi bele jakieś 130-135cm, i  z tego co zauważyłem to większość tak ma. Natomiast zwykłe rp200 na wąskim podbieraku robią 120cm przynajmniej tak jest w przypadku tych pras w mojej okolicy. 

Opublikowano

Ja rozumiem wszystko ale nie widzę walcowe w akcji jak trzeba będzie naloty zrobić w 2dni np bo pogoda się psuje albo lucerne leżąca na polu dłużej skoro ma być zebrana w 48 godzin...  Mam prasę walcowe deutz fahr GP 2.30 i nie daje rady dlatego pytam się co mogę kupić w tych pieniądzach co da radę i zrobi to dobrze 

Opublikowano

a dlaczego sipma nie..przecież za 20 tys to spokojnie dobra i łatwa z częściami i tania,,zachodnie dużo pośrednicy chcą zarabiać na częściach .ja swoja mam 18lat od nowosci i tez robie..jak chcesz zrobić dobrze tez zrobić tylko trzeba ja poznac,, a do suchego siana taka najlepsza uwierz

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Patryk co masz na myśli że "nie widzisz walcowej w akcji przez dwa dni"? Chodzi Ci o wydajność? Jeśli tak to mtz 82 z welgerem rp 200 gania tak szybko, na ile starczy mocy pod pedałem bez obawy o zapchanie.  W słomie, udało się go rozbujać, do 15km przy niezbyt grubych pokosach.   Zatrzymanie się beli mi się jeszce nie zdarzyło, nawet w samo południe. Jeśli chodzi o wydajność, to bije na głowę większość polskich.

Edytowane przez Skoczek1994
Opublikowano

Andrzej. Mi przy szybszej jeździe, bele wychodziły chyba takie same jak przy wolniejszej, chociaż że nie ważyłem ich to nie wiem dokładnie.

Patryk.  Coś Ci się chyba pomieszało, walcówka jest w zasadzie stworzona do mokrego materiału. Sianokiszonki beluje mi się sto razy lepiej niż słomę, i odnoszę wrażenie że im mokrzejszy materiał tym lżej idzie. W galerii mam zdjęcie mokrej beli lucerny także możesz sobie zobaczyć. Jesienią znajomemu, robiłem trawę to z beli woda kapała, bo z podmokłego torfu zbierane. Nie wiem jaką dokładnie masz prasę, ale w przypadku mojej to w zasadzi im mokrzejszy materiał tym lepiej się zwija.

Opublikowano

Mam deutz fahr GP. 2,30 i nie idzie zrobić dlatego chcę zmienić na inną.. Próbowałem nią robić ale słabo to wychodzi później zawołałem 2 prasy jedna kuhnA i druga lely.. Ogólnie z tych już nowszych i szczerze lely Robiła materiał praktycznie na świeżo w ten sam dzień koszowe i prasowane wieczorem i dała radę kuhn też dał ale coś po nim plesnialy a po lely nie.. 

Opublikowano

To nie wiem w czym tkwi problem,  może to nie prasa tylko folia? Ja nie raz robiłem po niespełna 24h od ścięcia, i było dobrze. Z resztą pleśńi w sianokiszonce, jest u mnie ułamek procenta gdy jakiejś dziury nie zauważę, i nie zakleję.

Opublikowano

Ogólnie dziękuję za rady pojezdze po znajomych i popytam jeszcze.. Ale większość z nich ma pasowe i pewnie w tym kierunku pójdę.. A co do jd i reszty johnow to nawijaja trawę na wałek z tego co wiem.. Nie wiem jak claas i reszta ale na pewno chodzi mi o zgniot