Skocz do zawartości

Ceny usług 2018

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
3 godziny temu, sebe1033 napisał:

no to pewnie źle liczy , sam też nieraz pomyślę za jakąś robotę tyle i tyle i zysk jest ogromny ale odlicz paliwo swoją robotę i jeszcze ciągnik właśnie ile liczycie za sam ciągnik tzn w komplecie z maszyną ale sam ile wychodzi ja myślę że tak 2/3 usługi już z paliwem 

No twierdzi że po odliczeniu paliwa. Pierwsze lata to on naprawdę setki h rocznie obsiewał. Jak sam powiedział przez ponad miesiąc czasu, w domu bywał tylko kilka godzin na dobę bo zdarzało się spać w ciągniku gdy trafił się klient co miał kilkadziesiąt hektarów do siewu. Także w to że mu się bardzo szybko zwrócił nie wątpię.  

Opublikowano (edytowane)

Jak siewnik sam jeździł bez ciągnika to może i szybko.

Policzyliśmy sobie zwrot kombajnu. Za kombajn agencja oddała 40% i kosi się około 200ha na rok. To tak z 10 lat trzeba ciąć aby się zwróciło tyle ile z własnej kieszeni zapłacone. Oczywiście po tych 10 latach 10 letni kombajn jakąś wartość będzie miał.  

Za ha powinno być ze 400 zł.

W pierwszych latach koszone było trochę taniej niż teraz. I na dziś dzień średnia ze wszystkich lat jest około 300zł/ha.

Przychód:

200 ha/rok x 10 lat = 2000 ha

2000 ha x 300 zł netto = 600 tys zł.

Koszt:

Średnie paliwo wychodzi około 22l/ha (kupione paliwo w sezonie podzielić przez skoszone hektary czyli dojazdy koszenie no wszystko się wlicza)

22l/ha x 2000 ha = 44 tys/l x 4 zł netto = 176 tys/zł

600 tys - 176 tys = 424 tys zł netto zysku w 10 lat.

A gdzie amortyzacja, serwis, naprawy, operator itd.

kosząc 200 ha na rok po 300 zł/ha to 10 lat minimum będzie maszyna z PROW się zwracać. Nie mówiąc o maszynach bez dotacji.

No stawki za usługi są śmieszne jednym słowem. Jest dużo osłów co psują rynek niestety...

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano (edytowane)

Pisałem że koszt paliwa doliczony amortyzacji, i jego roboty nie. A w sumie to przypomniałaś mi że on go, na modernizację wziął także część już na starcie odzyskał. No i kombajn to trochę inna bajka niż siewnik.

Edytowane przez Skoczek1994
Opublikowano

Zaladunek bel i rozładunek to 120 zl/h netto a co do grubera to mam dwuletnią maszynę 3m i nie robię nikomu usługi bo to mało się opłaca 120zl/ha netto gdzie talerzowka w tym samym czasie zrobi większy obszar i ciągnik mniej spali a ta usługa też kosztuje 120zl/ha netto tak że ja gruberowanie z urzędu odmawiam i proponuję talerzowaniem, jeśli ktoś chce a najczęściej się zgadzają to jadę ale gruberem nie scierniska

Opublikowano

Pożyczyć ciągnik do ugniataniaO.oo.O:o,Swego czasu ugniatałem jako kierowca c 380,właściciel widział moją pracę i wolał jak ja to robię       [może problem z portkami B|],jak zjechałem z pryzmy,na placu ,przy nawrocie padło coś w skrzyni,słowem do mnie się nie odezwał z pretensją,ale co pomyślałO.o?. Przy pryzmach jest przeważnie piwko,i ktoś do kogoś zawsze pretensję będzie miał. Pochwalcie się różnicą w cenie przy ustawieniu beli z przyczepy,na pryzmę,na owijarkę i od owijarki,i śmiganie pomiędzy ,,przeszkodami'' w stodole.

Opublikowano

30 złotych za hektar ugniatania? Starczy chociaż na paliwo? A gdzie amortyzacja i stawka dla operatora? Jestem z wlkp i jak przyjedziesz nawet za 50 ugniatać to zapłacę chętnie, nie bedzie oplacalo mi sie wyprowadzać ciągnika:)

• Like 2
Opublikowano

Ja jestem z podlaskiego. Ładowarka nie ugniata sama więc az tak dużo paliwa nie spali.  Od kilku lat za skoszenie zawiezienie  i pomoc w ugniataniu place 830 zl. Konkurencja robi swoje. 

Opublikowano

Ma ktoś jakiś namiar na usługodawcę z kompleksowego koszenia kukurydzy? ( koszenie, zwózka, ugniatanie). Rejon północne mazowsze (Chorzele). 

Opublikowano

Panowie jakie stawki macie na ten sezon orka uprawa i siew lub uprawa i siew razem 

Opublikowano

ile czasu zajmuje ci orka i siew jednego hektara bo do siewu to chyba cena adekwatna ale do orki nie mało 

Opublikowano

Pytanko . Ile koledzy bierzecie za oprysk ? Np od ha , czy też od beczki na 1,5ha .

Przy okazji ile najmniej za zwijkę bierzecie ?

Opublikowano

Wiem ze pisałeś . Dzięki wielkie . Chcę uaktualnić , bo co nieco się trafia , a nie chcę być drogi . Lubię jak klient zadowolony .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Matey
      Jakie przewidujecie stawki za poszczególne usługi rolnicze w 2025? Względem sezonu 2024 planujecie zwiększyć stawki? Przyjmujecie stała kwotę na cały sezon czy w zależności od wahań cen np. oleju napędowego modyfikujecie ceny?
      kontyunacja tematu z 2024 roku:

• Przez r49
      Proszę omijać firmę serbol .mieszcząca się srebrny Borek 18c.sprzedaja tam ruiny ciągników. Na ogłoszeniach piszą Zambrów. Zakop ciagnika tam to porażka trzeba jeszcze tyle mieć na naprawy.zaniżaja faktury. Cwaniaki
    • Przez Karolek132
      Witam ile bierzecie za gniecenie pryzmy z kukurydzy 
    • Przez Tanos
      Cześć, mam pytanie do Was – rolników praktyków.
      Rozważam wynajem maszyn do łąk i chciałbym poznać Wasze zdanie:
      Czy ktoś z Was byłby zainteresowany wynajmem takich maszyn jak:
      aerator 3 m – 900 zł/dzień (około 30 ha/doba = ~30 zł/ha),
      włóka łąkowa 6 m – 800 zł/dzień (30–40 ha/doba = ~20–27 zł/ha),
      podsiewacz traw 3 m – 1300 zł/dzień (około 15 ha/doba = ~87 zł/ha).

Jak myślicie – cena jest realna czy za wysoka?
       Czy sami korzystalibyście z wynajmu, czy raczej każdy woli mieć swoje?
       Macie takie maszyny u siebie – faktycznie dają efekty (większy plon, mniej chwastów)?
       A może Waszym zdaniem inny sprzęt byłby bardziej potrzebny na wynajem?
      Chętnie poczytam opinie i doświadczenia.
      Pozdrawiam 

• Przez Tanos
      Cześć, mam pytanie do Was – rolników praktyków.
      Rozważam wynajem maszyn do łąk i chciałbym poznać Wasze zdanie:
      Czy ktoś z Was byłby zainteresowany wynajmem takich maszyn jak:
      aerator 3 m – 900 zł/dzień (około 30 ha/doba = ~30 zł/ha),
      włóka łąkowa 6 m – 800 zł/dzień (30–40 ha/doba = ~20–27 zł/ha),
      podsiewacz traw 3 m – 1300 zł/dzień (około 15 ha/doba = ~87 zł/ha).

Jak myślicie – cena jest realna czy za wysoka?
       Czy sami korzystalibyście z wynajmu, czy raczej każdy woli mieć swoje?
       Macie takie maszyny u siebie – faktycznie dają efekty (większy plon, mniej chwastów)?
       A może Waszym zdaniem inny sprzęt byłby bardziej potrzebny na wynajem?
      Chętnie poczytam opinie i doświadczenia.
      Pozdrawiam 

• Dodaj nową pozycję...
v