Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
56 minut temu, Kos_pl napisał:

Gdyby do około 225 tys. zł dołożyć 13 tys zł, to nie było by sensu brać już 6095MC, tylko z JD to już 6120M (nieporównywalnie silniejsza maszyna) z amortyzowaną kabiną (nie wiem tylko czy w serii 6M, JD poprawiło już ten układ dwóch połączonych szeregowo turbosprężarek o zmiennej i stałej geometrii kierownic spalin, bo jeżeli nie, to taki traktor to skarbonka przy naprawie takich rzeczy).

W tej cenie już też będzie Claas Arion 430, MF 5709S, New Holland T6 145 z DynamicCommand8, ten ostatni po negocjacjach. Claas, MF, NH z amortyzowaną kabiną bez DPF, bez EGR, tylko z SCR, w niegłupim wyposażeniu - porównywalnym lub nawet lepszym (NH, Claas) z tym którego opisałem wyżej dla JD.

Owszem z całym szacunkiem JD 120M to silniejsza maszyna , ale tez znacznie wieksza o wiekszym promieniu skretu. U mnie 105KM to wystarczajaca moc.

Edytowane przez Majkelo
Opublikowano

A nie jest tak, że dwie turbosprężarki są tylko w 6R? Wszystko zależy co kto potrzebuje, bo po chipie będzie to odpowiednik 120M tylko, że trochę mniejszy. Nie wiem też czy amortyzacja kabiny zastąpi TLS.

Opublikowano (edytowane)

Mam 6130M - są dwie turbiny

Wg. mnie jeśli MC RC tylko do tura to . można się obejść bez amortyzacji , jeśli choć trochę będzie chodził w transporcie warto jednak dołożyć TLS , kabina na amortyzacji też fajnie pracuje

Edytowane przez nemezis
Opublikowano (edytowane)

Mamy 6090C od 4 lat pracuje z turem i jak do tej pory zero problemów, cena za jakiego go kupiliśmy to 220. Jeśli idzie o wyposażenie to wywalił bym wom tylni był tylko załączony  jeden raz!

Przyciski na błotnikach do womu totalnie niepotrzebne, te do tylnego tuza są mile widzane.

Zaczep transportowy hich (nie był używany nigdy) w zupełności wystarcza rolniczy.

Skrętne błotniki totalnie bez sensu można ustawić sobie na śrubach i do tego jeszcze skręt sobie zwiększyć, skrzynia 16/16 w 150% wystarcza biegi pełzające są ale czy to jest potrzebne raczej też nie.

Pneumatykę 3 obwodowa obowiązkowo musi być.

Światła pełen pakiet ale napisze tak gówno to jak cholera, jak będzie czas i chęci to się przerobi na Ledy.

3 wyjscia hydrauliki + Power byond.  Wystarczą dwa i tak po prawdzie to 100 bo niby regulacja jest ale śmieszna bo bez dławika w przewodzie  i tak się nie obędzie.

Oczywiście TLS jest jeździłem też takim bez jakoś super wygody nie poprawia ale placebo jest.

Co do pompy to 80L jest OK a podnośnik tylni wzmocniony 5t ale 4t też by wystarczył. 

Reszta to są totalne głupoty za które trzeba wywalać pieniądze a liczą sobie jak za BITCOINA. 

Edytowane przez kiler
  • Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

kiler - MC czy RC? - DPF nie jest uciążliwy w pracy z turem? Nie wypala się jakoś specjalnie często tj. częściej np. niż przy pracy w polu?

TLS - mówisz bardziej efekt placebo? Jak tak piszesz, to może koncern CNH ma rację że amortyzowana kabina tłumi więcej wstrząsów niż amortyzowana przednia oś.

Wzmocnienie podnośnika na około 4,8 t na końcu haków to koszt około 800 zł - tu nie ma się nad czym zastanawiać moim zdaniem (standard jest poniżej 4 t). Pompa hydrauliczna 80l/min moim zdaniem ma tę zaletę że... jest ona zębata - na pewno więc jest tańsza od tłoczkowej i generalnie raczej bardziej trwała. A MC/RC to w końcu jeszcze mały ciągnik, więc mocno bym się zastanawiał nad sensem wydajniejszej i droższej pompy tłoczkowej. Ale przy większym ciśnieniu to ona też nie pracuje, więc np. udźwig podnośnika też zostaje taki sam, rośnie tylko max. przepływ.

3 wyjscia hydrauliki + Power byond.

Wystarczą dwa i tak po prawdzie to 100 bo niby regulacja jest ale śmieszna bo bez dławika w przewodzie  i tak się nie obędzie

No... jedna para niech będzie zapasem na przyszłość. W klasę SCV najwyżej trzeba jeszcze przemyśleć - dokąd warto inwestować. Ale skoro tak piszesz... to też nie ma co przesadzać.

Dzięki za info. o skrętnych błotnikach i o całej reszcie.

Edytowane przez Kos_pl
Opublikowano

jeździłem z TLS i bez i według mnie jest duża różnica, ale to każdy musi sobie już sam zobaczyć. Co to amortyzacji kabiny się nie wypowiem, bo nigdy z taką jeszcze nie jeździłem. Część tej wydajności pompy idzie na wspomaganie kierownicy.

• Like 1
Opublikowano

6090RC traktor ma przepracowane 1300h. Co do DPF jak się zaświeci  wypalanie to na postoju trwa  z 30 min a podczas pracy tak z 15mni. I tak się kiedyś zapcha i trzeba go będzie wyciąć to jest moje zdanie. 

Jeśli idzie o pneumatyczne siedzenie GRAMERA totalna DNO już lepiej się siedzi w zetorze na sprężynowej amortyzacji siedziska. Jeżeli facet jest ciężki tak z 100kg to działa fajnie ale poniżej 70 to podskakujesz na każdym wyboju. I nic nie daje ta regulacja, to jest tylko moje odczucie ale czasami mam ochotę położyć na tym siedzeniu obciążnik od starej radzieckiej pralkiJ.

Co do opon to mamy Firestony i ludzie skarżyli się że wibrację przenoszą na kabinę bo twardy bieżnik mają. Coś w tym jest ale jeżeli jedziesz z pustą przyczepą wszystko jest Ok, a kiedy masz obciążoną tylnią oś jakimś zestawem zawieszanym no to wibrację są bardziej słyszalne niż odczuwalne ( ponoć coś komuś się odkręciło od tych wibracji, ale u mnie jest wszystko w porządku jak do tej pory i nic nie popuściło). Kombinowałem z ciśnieniami w oponach i jest znacznie lepiej.

Co do takich awarii to:

- strzelił wężyk od paliwa był wyprodukowany w POLSCE  przez FAGUMIT więc nie dziwię się ze strzelił. Dokładnie dwa lata sobie paliwo w nim płynęło a jak gwarancja się skończyła trach i dziura :P.

- z naszej winy rozwaliliśmy złącze od pneumatyki i dodatkowo zapinkę na końcówce haków tuza wyłamaliśmy. Naprawa prosta, tania i szybka.

- przy wymianie filtra paliwa  porobiły się jakieś jaja i skasowały mam się dane o średnim spalaniu i spalonej ropie. Jakim to cudem do tej pory się zastanawiamy.

- OBEJŻYJ sobie instalację elektryczną po 200h bo w naszym przypadku nie były dokręcone mocowania kabli przy silniku i zaraz by je wentylator ROZTARGAŁ.  A poza tym pod traktorem są też kable puszczone koło przedniego napędu od strony skrzyni biegów i lubią tam spaść na wał (sterowanie skrzyni). Jeżeli kabel był źle złapany do ramy to zaraź ci go obetrze i masz choinkę na desce.

A jak unia daje to bież byle co aby tylko wykorzystać kasę. Co za różnica czy to NHC czy John  to i to się psuje. A jak chcesz przyszpanować to w full opcji, potem MOŻE drożej sprzedaż.  A co za tym idzie kredyt też będziesz miał za***isty tylko że  o nim będziesz wiedział Ty i bank:P

• Like 1
  • Thanks 2
Opublikowano

Bez urazy ale z kilkoma rzeczami się nie zgodzę. 

1. Nie porównuj mechanicznego fotela z Forterry do pneumatyka z JD. Mam Zetora i JD i fotel z JD jest lepszy, wygodniejszy i bardziej komfortowy. Ważę 80 KG i jest miodzio.

2. TLS- MEGA poprawia jazdę nie tylko po drodze asfaltowej (ciągnik nie skaczę) jak również na polu. A do ładowacza TLS to podstawa i obowiązek! Jak masz TLS jeździsz po dziurach i masz wszystko w du... ładowacz ani troche nie skacze. A zetorem to go zgubić można :D 

3. Nie bierz opon Firestone, mam u siebie w JD. To jest dopiero totalne dno. Płytki, rzadki bieżnik do tego po 300 godzinach już się lekko zdarły. W zetorze mam mitasa i 2000 godzin przejechane i nic prawię. Do tego Firestone wibrują jak szalone bez różnicy z jakim ciśnieniem się jedzie.

4. Bierz gniazda hydrauliki 450 :) tak dla wygody

5. Nie mam zastrzeżeń do oświetlenia premium. :)

6. Skrzynia 16/16 to zdecydowanie za mało. W tym roku podczas koszenia kumpel mnie ciągał właśnie MC z 16/16 a ja 24/24... Ciągle szarpał i urywał linę wyskakująć z ciągnika klął że biegów braknie mu.

7. Normy i kontrole spalin się zmieniają dlatego też po zapchaniu DPFa lepiej będzie kupić drugi nowy i go wstawić niż wywalać. Nie dostaniesz przeglądu na badaniu i tym samym będą problemy.

8. Bierz lewy łącznik automatyczny a prawy zwykły ustalający. :)

9. Biegi pełzające? PO CO? 

10. Amortyzowana kabina nie załatwi tak sprawy jak TLS. Żebym wybierał albo to albo to to wybrałbym TLS zdecydowanie. U siebie mam TLS i amortyzowaną kabinę.

11. Nie mam MC/RC.

Opublikowano (edytowane)

Trochę jak z samochodami - niektórzy zadowolą się segmentem B - nie przeszkadza im że takie auta są dość małe, często trochę też sztywne (co zresztą też ma swoje zalety... ale i wady) z mniejszą ilością bajerów niż auta np. segmentu D lub E. A niektórzy powiedzą, że segmentem B nie da się jeździć, że się w nich duszą, są niepraktyczne, a ich "4 litery" akceptuje tylko wygodę segmentu od D w górę.

Edytowane przez Kos_pl
Opublikowano

Dla mnie to jest chore żeby taka wielka marka jak JD w klasie 100 km ciągnika tego RC i żeby nie było amortyzowanej kabiny, co, cała konkurencja to ma już dawno. Sam symbol R to już powinien być ciągnik rozumowany że ma wypas, i tylko wielkością się powinien różnić jedynie od 6r czy 5r. 

Opublikowano (edytowane)

ja zamówiłem sobie 6095mc i oponki brałem tył 520/70/R38 przód 420/70/R24 co do mocy ciagnika zawsze można go podkręcić podobno kręcą je do 125 km 

Edytowane przez Mohyl
  • Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, Majkelo napisał:

Panowie jakie wziąć opony do 6105RC tył 540/65/R38 przód 480/65/R24 , czy tył 520/70/R38 przód 420/70/R28 ????

Zobacz te dwa komplety opony u dealera na placu to sam wybierzesz profil 70.

Z przodu możesz jeszcze wziąć i 480 dla profilu 70 z felgą 24.

Opublikowano

.

Kos_pl napisał:

4 godziny temu, Majkelo napisał:

Panowie jakie wziąć opony do 6105RC tył 540/65/R38 przód 480/65/R24 , czy tył 520/70/R38 przód 420/70/R28 ????

Zobacz te dwa komplety opony u dealera na placu to sam wybierzesz profil 70.

Z przodu możesz jeszcze wziąć i 480 dla profilu 70 z felgą 24.

Właśnie chętnie bym zobaczył, ale nie za bardzo jest możliwość. Jeszcze tył 520/70/R38 przód 420/70/R28 , ale 540/65/R38 przód 480/65/R24 , raczej nie ma nigdzie szans przylookać

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem skąd jesteś, ale w moim regionie to Agrotechnika ma dużo traktorów na placach.

Powiem ci tak - wybieraj spośród tych dwóch:

1. 420/70 R28 520/70 R38

2. 480/70 R24 520/70 R38

Wspomnisz kiedyś moje słowa i nie będziesz narzekał.

Ad. 1

Ad. 2.

480/65 R24 i 540/65 R38

Edytowane przez Kos_pl
Opublikowano

Chyba już wybrałem 480/70 R24 520/70 R38 Traktor zupełnie inaczej wyglada plus poprawa uciągu. Byłem u rolnika miał właśnie takie opony. Jedyne co mnie tutaj zastanawia to, to że przy skręcie i wjechaniu w bruzde, zadolenie, opona obcierała mu o tuz, a z drugiej strony błotnik przytarł maskę. U mnie tez będzie przedni tuz. Nie wiem czyżby to kwestia złego wyregulowania...

Opublikowano

Z opryskiwaczem na pewno nigdy nie będzie współpracował....natomiast będzie pracował z pługiem, agregat z hydropakiem, rozsiewacz, gruber....

Opublikowano (edytowane)
Dnia 5.03.2019 o 20:57, Majkelo napisał:

Ma ktoś jakieś doświadczenie z takim rozmiarem opon przy eRCeku

Przy fabrycznych ustawieniach nic nie powinno obcierać, tylko że fabrycznych ustawień zwykle nic nie chce, bo traktor niby wtedy skręca jak Titanic.

" a z drugiej strony błotnik przytarł maskę "

Weź skrętne przednie błotniki. Ale trzeba wtedy dołożyć około 3000-4000 zł netto.

Edytowane przez Kos_pl
Opublikowano

Bercik92 napisał: Dziś rozmawiałem z przedstawicielem handlowym i mówił że do lipca można zamawiać serie mc/rc bo póżniej już konczą produkcję ;S Ciekawe czy jest jakiś powód zaprzestania produkcji.... czy może po prostu mała sprzedaż tych modeli.....