Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Pytanko: będąc małym gospodarstwem po wybraniu "Uprawa JPO" powierzchnia gruntów ornych jest ustawiana na 0,00. To jest błąd czy tak ma być?

Jak wybiore "ziemniak" albo "Trawa na gruntach ornych" to grunty orne są wyliczane normalnie.

Edytowane przez Patrick_Rice23
Opublikowano
26 minut temu, Patrick_Rice23 napisał:

Pytanko: będąc małym gospodarstwem po wybraniu "Uprawa JPO" powierzchnia gruntów ornych jest ustawiana na 0,00. To jest błąd czy tak ma być?

Jak wybiore "ziemniak" albo "Trawa na gruntach ornych" to grunty orne są wyliczane normalnie.

Masz wyznaczone PEG dla tych działek czy sa nowe "zakreskowane" 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, luki9610 napisał:

Masz wyznaczone PEG dla tych działek czy sa nowe "zakreskowane" 

Jest PEG. Taki sam dla całości i dla gruntów ornych. To są działki zgłaszane już od paru lat. W poprzednich wnioskach zawsze dawałem powierzchnie gruntów ornych taką jak hektar kwalifikowany i PEG.

Edytowane przez Patrick_Rice23
Opublikowano
10 godzin temu, Patrick_Rice23 napisał:

9 godzin temu, marko-kolo napisał:

powierzchnia gruntów ornych to nie peg ..na moje oko tak ma być bo przecież jak wybierzesz tuz to grunty orne nadal 0,00 

Panowie :

Punkt 2.

http://www.arimr.gov.pl/fileadmin/pliki/PB_2018/Kampania_2018/eWniosekPlus/Wytyczne_do_problemow_zglaszanych_przez_uzytkownikow_aplikacji_eWniosekPlus.pdf

Powierzchnia gruntów ornych na wydruku wniosku W chwili obecnej w aplikacji eWniosekPlus występują błędy w prezentacji powierzchni gruntów ornych  (sekcja VII, kolumna 10). Błąd dotyczy wydruku wniosku, tymczasem w aplikacji w zakładkach WNIOSEK i  PODSUMOWANIE prezentowana jest prawidłowa powierzchnia gruntów ornych. Powierzchnia wyświetlana  na wydruku wniosku nie będzie miała wpływu na dalszą obsługę wniosku i nie będzie podstawą do  sankcjonowania rolnika. Uwaga: „Uprawa JPO” ze względu na brak informacji o roślinie nie została  sparametryzowana, jako grunt orny.

Tak ma być.👍

• Thanks 1
Opublikowano

jak to rozumieć ONW

• od 1 do 25 ha - 100% płatności,
  • od 25,01 do 50 ha - 50% płatności ,
  • od 50,01 do 75 ha - 25% płatności,
  • powyżej 75 ha - płatność nie jest przyznawana     ,           jak to rozumieć jeżeli mam zaużmy 27 ha , to dostaje już do wszystkiego o 50% mniej bo przekraczam 25 ha, czy za 25 ha dostaje 100% a za 2ha 50 %   ????
Opublikowano (edytowane)

Mam pytanie. Wykarczowałem niedawno ugór, na którym rosło mnóstwo samosiejek ale nie mam czasu już aby zasiać tam cokolwiek sensownego. I tu rodzi się pytanie, czy można jakoś taki wieloletni nieużytek zgłosić do dopłat? W E-wniosku widzę na przykład takie opcje jak ugór albo trawy na ugorze. Planuję to najpóźniej jesienią zaorać pod oziminy, planowałem wstępnie obsiać to jeszcze gryką ale jest sporo innych zajęć i mogę się z tym po prostu nie wyrobić aby zasiać w sensownym terminie.

I jeszcze inne pytanie: w jaki sposób poprawnie zgłaszać działki nie będące w aktualnej bazie ARiMR? Chodzi mi o te z czerwonymi ramkami, gdzie trzeba zgłaszać jakieś rozbieżności.

Edytowane przez KlimekPL
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, suzuki18l napisał:

jak to rozumieć ONW

• od 1 do 25 ha - 100% płatności,
  • od 25,01 do 50 ha - 50% płatności ,
  • od 50,01 do 75 ha - 25% płatności,
  • powyżej 75 ha - płatność nie jest przyznawana     ,           jak to rozumieć jeżeli mam zaużmy 27 ha , to dostaje już do wszystkiego o 50% mniej bo przekraczam 25 ha, czy za 25 ha dostaje 100% a za 2ha 50 %   ????

25 100%

reszta 50%.

33 minuty temu, KlimekPL napisał:

Mam pytanie. Wykarczowałem niedawno ugór, na którym rosło mnóstwo samosiejek ale nie mam czasu już aby zasiać tam cokolwiek sensownego. I tu rodzi się pytanie, czy można jakoś taki wieloletni nieużytek zgłosić do dopłat? W E-wniosku widzę na przykład takie opcje jak ugór albo trawy na ugorze. Planuję to najpóźniej jesienią zaorać pod oziminy, planowałem wstępnie obsiać to jeszcze gryką ale jest sporo innych zajęć i mogę się z tym po prostu nie wyrobić aby zasiać w sensownym terminie.

I jeszcze inne pytanie: w jaki sposób poprawnie zgłaszać działki nie będące w aktualnej bazie ARiMR? Chodzi mi o te z czerwonymi ramkami, gdzie trzeba zgłaszać jakieś rozbieżności.

To w końcu ugor czy nieużytek?

Jak to był nieużytek to bym się mocno zastanowił nad deklaracją tego.

Jak trafisz kontrole to wiesz, kontrola kontroli nie równa. Jeden potraktuje to jako ugor inny wklepie ci nieużytek i wykluczy z dopłat

Poker

Co do działki.

dodajesz po terycie (ikona lupa)

rysujesz uprawę (ikona ołówek)

wyskakuje ci okienko - dodajesz rozbieżność.

Edytowane przez Master_clas
.
Opublikowano (edytowane)

No dobra ale co wpisać w tej rozbieżności? Cokolwiek? Wystarczy wpisać, że działka nie znajduje się w aktualnej bazie danych czy coś w tym stylu?

Edytowane przez KlimekPL
Opublikowano

Tu masz problem...bo zebys tam zasial jakas rosline to bys napisal ze grunt wykarczowany przywrocony do produkcji i aktyualnie od dnia itd ...jest tam zasiana np. zboze 

Nie probuj tyko tego do efa zglaszac 

Opublikowano

no moment, jak te samosiejki wykarczowales a nie chcesz nic tam posiac bo sie nie wyrobisz to wklepujesz grunt ugorowany, raz talerzówką przelecisz w terminie zeby nie zaroslo krzakiem i juz, w uzasadnieniu wpiszesz ze nie masz juz mozliwosci posiac rosliny aby zebrac plon ze wzgledu na koniecznosc przywrocenia działki do stanu uzywalnosci.

ja rok temu podawałem grunt ugorowany do dopłat i zgłosilem go do efy, szafa grała

Opublikowano
12 godzin temu, Patrick_Rice23 napisał:

Uprawa JPO nie jest wliczana do gruntów ornych.

12 godzin temu, Elektro2015 napisał:

Jak włączyć TRYB UPROSZCZONY?

Jak raz wyłączysz tryb uproszczony, nie da się do niego wrócić.

Opublikowano

Tak ... Tylko grunty ugorowane do efa musza byc wczesniej gruntami ornymi a nieuzytek nie zgloszany do doplat wczesniej raczej nim nie jest i o tym piszemy 

Czy to mozna podac do doplat mysle ze tak ...trzeba wpisac w rozbierznosciach prawde czyli to co zostalo zrobione 

Opublikowano
3 godziny temu, Master_clas napisał:

Panowie :

Punkt 2.

http://www.arimr.gov.pl/fileadmin/pliki/PB_2018/Kampania_2018/eWniosekPlus/Wytyczne_do_problemow_zglaszanych_przez_uzytkownikow_aplikacji_eWniosekPlus.pdf

Powierzchnia gruntów ornych na wydruku wniosku W chwili obecnej w aplikacji eWniosekPlus występują błędy w prezentacji powierzchni gruntów ornych  (sekcja VII, kolumna 10). Błąd dotyczy wydruku wniosku, tymczasem w aplikacji w zakładkach WNIOSEK i  PODSUMOWANIE prezentowana jest prawidłowa powierzchnia gruntów ornych. Powierzchnia wyświetlana  na wydruku wniosku nie będzie miała wpływu na dalszą obsługę wniosku i nie będzie podstawą do  sankcjonowania rolnika. Uwaga: „Uprawa JPO” ze względu na brak informacji o roślinie nie została  sparametryzowana, jako grunt orny.

Tak ma być.👍

Dzięki wielkie za link. Nie widziałem go wcześniej. To wyjaśnia sprawę.

Opublikowano
4 godziny temu, marko-kolo napisał:

Tak ... Tylko grunty ugorowane do efa musza byc wczesniej gruntami ornymi a nieuzytek nie zgloszany do doplat wczesniej raczej nim nie jest i o tym piszemy 

Czy to mozna podac do doplat mysle ze tak ...trzeba wpisac w rozbierznosciach prawde czyli to co zostalo zrobione 

ok zwracam honor. Na miejscu @KlimekPL wsiadlbym w auto, podjechal do agencji i opisał jak sprawa stoi, nie wiem jak u Was ale u mnie ludzie pracują i jeszcze nigdy z kwitkiem mnie nie odstawili

Opublikowano
4 godziny temu, Renault85-15TX napisał:

Czy można jeszcze dopisać bydło do wysłanego wniosku czy już to nie przejdzie? 

Jeżeli urodzone przed 15 maja to można. Tylko nie wiem czy tylko dla nowych sztuk czy dla całości od nowa będzie się liczyć 30 dni.

Opublikowano (edytowane)

Witam, pytanie do wypełniających rs.
Bardzo często się zdarza, że wybrany pakiet nie jest drukowany na wniosku i denerwujące to jest, gdy ma się kilkanaście działek z łąkami w nowym PROW, które nie mają 1ha i należy obrysować całą działkę. Dla tych działek by uzupełnić pakiet należy usunąć obszar niekoszony i dopiero wybrać numer wariantu oraz ponownie obrysować obszar niekoszony. Można tak kilkanaście  razy powtarzać, a zawsze jakiś inny błąd się znajdzie.
No i wymyśliłem, żeby przy wszystkich pakietach wpisywać w uwagach numer wariantu, np PRS 1.1 lub PRSK  1.1.
Czy tak w ARiMR to przejdzie?

oznacz.jpg

Edytowane przez kur
lit
Opublikowano (edytowane)
23 godziny temu, kur napisał:

No i wymyśliłem, żeby przy wszystkich pakietach wpisywać w uwagach numer wariantu, np PRS 1.1 lub PRSK  1.1.

oznacz.jpg

Przenieś do galerii

Byłem z tym u kierownika w ARiMR i przyznał, że aplikacja gubi dane przy przesyłaniu. Coś jest nie tak z algorytmem.
Ten sposób daje rolnikowi brak stawienia sie do BP w sprawie wyjaśniania numerów wariantów.
Także proszę wpisywać jak pokazałem na obrazku, by nie męczyć się więcej z rs.

Edytowane przez kur
litery
Opublikowano
Dnia 16.05.2018 o 20:14, kur napisał:

Witam, pytanie do wypełniających rs.
Bardzo często się zdarza, że wybrany pakiet nie jest drukowany na wniosku i denerwujące to jest, gdy ma się kilkanaście działek z łąkami w nowym PROW, które nie mają 1ha i należy obrysować całą działkę. Dla tych działek by uzupełnić pakiet należy usunąć obszar niekoszony i dopiero wybrać numer wariantu oraz ponownie obrysować obszar niekoszony. Można tak kilkanaście  razy powtarzać, a zawsze jakiś inny błąd się znajdzie.

oznacz.jpg

Nie lepiej olać głupią wytyczną w instrukcji i jeżeli działki do 1 ha nie maja niewykosu to zaznaczamy niewykos, później go usuwamy a w uwagach można napisać koszenie 100 %. Czy o to ci chodzi? I nie strasz, że aplikacja po wysłaniu gubi dane, bo to są poważne sprawy . Nikt cię nie wezwie do uzupełnienia wariantu. Nie ma wariantu , nie ma dopłat.

Opublikowano

U mnie nie odcyztuje danzch z wniosku już kilka razy logowałem i ch. ... rodziców patrzyłem i odczytuje dane normalnie od szczała ? co z tym robić ? większość składa dopłaty sama widzę ?