Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

W tym wszystkim najbardziej drażniące dla mnie jest to, że wypełniając wniosek widzę błędy i wiem że nie powinnam takiego wniosku wysyłać. Lepiej poczekać...tylko jak to wytłumaczyć komuś komu obiecalam pomoc przy wniosku? Wychodzi że wzięłam sie za coś czego nie potrafię zrobić....druga sprawa to ktoś kto ma bydło na sprzedaż a chce skorzystać z płatności...wstrzymywanie złożenia wniosku jest dla takiej osoby równoznaczne z przesunięciem terminu sprzedaży...

Edytowane przez ONA77
Opublikowano

A u mnie nadal komunikat: Nie udało się odczytać danych wniosku. O zaistniałym problemie proszę poinformować ARiMR poprzez portal POMOC.ARIMR.GOV.PL

Opublikowano

Ja akurat z logowaniem problemow nie mam chociaz czasami dodam uprawe a pozniej patrze ze jej nie ma mimo zapisywania.

A pytanie z innej beczki. Chce dodac dzialki tzn jedna dzierzawe czyli na mapie teren w biale paski i dzialki ktore sa budowlane ale normalnie uprawiane. Wszystko ladnie sie dodalo tyle ze w zakladce wniosek dzialki referencyjne mko jest 0 a hektaey kwalifikowane i grunty orne wyliczone. Czyli co z tym?

Opublikowano
20 minut temu, ChiquitaB napisał:

Ja akurat z logowaniem problemow nie mam chociaz czasami dodam uprawe a pozniej patrze ze jej nie ma mimo zapisywania.

A pytanie z innej beczki. Chce dodac dzialki tzn jedna dzierzawe czyli na mapie teren w biale paski i dzialki ktore sa budowlane ale normalnie uprawiane. Wszystko ladnie sie dodalo tyle ze w zakladce wniosek dzialki referencyjne mko jest 0 a hektaey kwalifikowane i grunty orne wyliczone. Czyli co z tym?

Czyli to jest dobrze tak musi być.

Opublikowano

Czy tu znajdzie się ktoś kto może wyjaśnić dlaczego po zalogowaniu się do eWniosek, dalej nie można wejść do map i wniosków? W niedzielnym programie rolniczym mówili,że  rolnicy składają wnioski bez utrudnień, wszystko działa w najlepsze. A miało nie być dyskryminacji ludzi pod względem dopłat.

Opublikowano

Ale jaja, ze strony ARiMR zniknęło wyskakujące okienko o tym, że wnioski można składać wyłącznie przez Internet. Nie chce być nieskromny ale czyżby JAM TO UCZYNIŁ?

Opublikowano
Przed chwilą, ChiquitaB napisał:

A jezeli umowa jest na tzw gebe to tez mozna? Tzn czy agencji cos trzeba przedstawic odnosnie danej dzialki?

Nic nie trzeba przedstawiac dodajesz działke do wniosku i już a kto jest włascicielem to ich nie obchodzi.

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Pszkot napisał:

Ale jaja, ze strony ARiMR zniknęło wyskakujące okienko o tym, że wnioski można składać wyłącznie przez Internet. Nie chce być nieskromny ale czyżby JAM TO UCZYNIŁ?

z pewnością Ty :D brawo Ty

Edytowane przez witejus
Opublikowano (edytowane)

@witejus nie wiem czy to z pewnością ja. Na pewno to wytknąłem ARiMR w korespondencji, że wprowadza rolników w błąd. Jeśli kpisz to mam pytanie: zrobiłeś coś, żeby "osuszyć bagno", w jakie najwyraźniej wszyscy wdepnęliśmy?

@dicloduo przy wejściu na stronę ARiMR wyskakiwało okienko z taką informacją. Trzeba je było zamknąć, żeby wejść na stronę. Teraz tego nie ma.

Edytowane przez Pszkot
Opublikowano
2 godziny temu, ChiquitaB napisał:

Nie przejmuj się MKO, rysyj tak jak uprawiasz, MKO podczas obsługi wniosku będzie ustalone.

Opublikowano

dlaczego muszę (innej opcji nie widzę) podawać konkretną uprawę na danej działce? Mam gospodarstwo do 9 ha i w zeszłym roku nie musiałem. wszystko było JPO

Opublikowano
14 godzin temu, ONA77 napisał:

Tak, mam 43 ary ornych ale łącznie na dwóch działkach ewidencyjnych, więc powinno mi w części VI wniosku zebrać dla jednej działki ewidencyjnej 20 arów ornych a dla drugiej 23 ary. A mi zbiera 43 ary ornych dla każdej, więc wynika że łącznie mają 86 arów samych ornych ...i do tego łąki o pow. 41 a.... Nie da się bo łączna powierzchnia działek to 84 ary (pole + łąka)5ac92c4693008_wniosekVI.jpg.aeb28bd71e63917d31f457b5954fa26e.jpg5ac92e227fe88_wniosekVII.jpg.9afba036fbdfdd6d9a94218578928791.jpg

To nie jest twój problem, tylkieo aplikacji. Taki wniosek wysłałem do Agencji. Problem że aplikacji ma w pamięci pewna powierzchnie i od czasu do czasu ja dorzuca jako zaokrąglenie, stąd ta różnica. Aplikacja powinna powierzchnie wyrzucić w inna tablice(czy jak to się nazywa), żeby taki problem nie wstępował, a tak nie jest.

Opublikowano
34 minuty temu, ZYLA napisał:

dlaczego muszę (innej opcji nie widzę) podawać konkretną uprawę na danej działce? Mam gospodarstwo do 9 ha i w zeszłym roku nie musiałem. wszystko było JPO

Teraz też nie musisz zamiast JPO jest UPRAWA MIESZANA.

• Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, Pszkot napisał:

Nie wiem czy zwróciłeś uwagę, ale przez parę dni był komunikat o wycofywaniu owoców z rynku w związku z embargiem rosyjskim. W piątek mijał termin. Podejrzewam, że od poniedziałku wróci ten z e-wnioskiem.

Opublikowano
3 godziny temu, Pszkot napisał:

To znaczy czego nie rozumiesz? Jest cacy, ja jestem winien, ja wdepnąłem, a rolnicy to nie my?

Kolego Pszkot, jeżeli tam skąd są wysyłane dane aplikacji i dane wniosków to nie rolnicy są temu winni. Tamci rolują rolników a niektórzy rolnicy jeszcze podpuszczają i sobie i innym tym szkodzą. Powinny znikać czasy, kiedy to chłop żywił  i bronił za psi kęs w dodatku jeszcze donosił wielmożnym i nadstawiał karku. Gdzie jest ta pomoc do aplikacji e-Wniosek? Nie ma i nikt tym się nie zajmuje bo i tak czekają aż rolnik wyłapie błędy i tym samym nadstawi karku zamiast domagać się o lepszy program dopłat.

Opublikowano
2 godziny temu, Freeman napisał:

Nie wiem czy zwróciłeś uwagę, ale przez parę dni był komunikat o wycofywaniu owoców z rynku w związku z embargiem rosyjskim. W piątek mijał termin. Podejrzewam, że od poniedziałku wróci ten z e-wnioskiem.

Nie ma okienka o obowiązku złożenia e - wniosku. Zniknęło. Coś jest na czasie bo dzisiaj wypowiadał się u nas w lokalnym radiu dyrektor Izby rolniczej i coś wspominał, że jak ktoś ma problemy to może złożyć papierowo. Czekam na oficjalny komunikat.

pozdr

Opublikowano

Jak mi efa czy tam zazielenianie wyliczylo 5.11% to nie trzeba poplonow? Chyba dobrze instrukcje zrozumialem.

Co do tych trudnosci to powiem ze dla mnie dosyc przejzysta aplikacja i latwiejsza niz te papierowe wnioski

Opublikowano
1 godzinę temu, dicloduo napisał:

Kolego Pszkot, jeżeli tam skąd są wysyłane dane aplikacji i dane wniosków to nie rolnicy są temu winni. Tamci rolują rolników a niektórzy rolnicy jeszcze podpuszczają i sobie i innym tym szkodzą. Powinny znikać czasy, kiedy to chłop żywił  i bronił za psi kęs w dodatku jeszcze donosił wielmożnym i nadstawiał karku. Gdzie jest ta pomoc do aplikacji e-Wniosek? Nie ma i nikt tym się nie zajmuje bo i tak czekają aż rolnik wyłapie błędy i tym samym nadstawi karku zamiast domagać się o lepszy program dopłat.

Chyba się nie zrozumieliśmy, bo ja jestem dokładnie tego samego zdania. Odniosłem się kolegi @witejus , który najwyraźniej ze mnie zakpił. A ja tylko, chcąc pomóc, zamieściłem w tej dyskusji kopię korespondencji jaką toczyłem z ARiMR i być może odniosło to jakiś skutek.