Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 minut temu, ansu napisał:

Witam

Jak zgłosić ogródek? Około 0,2ha gdzie rosną kilka jabłoni, aronia, maliny oraz warzywa, ogórki, pomidory, marchewka, ziemniaki ....... jeszcze jest zioło na własny użytek

mieszanka sad czy mieszanka warzywa czy mieszanka rolnicza czy mieszanka zioła ??

ja zaklepałem jako,, mieszana uprawa''

Opublikowano

I kolejny dzień z brakiem możliwości załadowania wniosku. Najlepiej jak bym zgłosił bydło teraz ,odczekał ustawowe dni obowiązku przetrzymywania zgłoszonej sztuki i za miesiąc można już sprzedawać. Przez te ewnioski nic nie można sobie zaplanować. 

Opublikowano
1 godzinę temu, jacek1296 napisał:

To ja dostałem coś takiego:

Użytkownik Pomoc ARiMR skomentował:

skomentowane przez Komisarski Marcin:
Uprzejmie prosimy o podanie informacji dotyczących używanej przeglądarki internetowej (rodzaj i wersja).

Dodatkowo, zwracamy się z prośbą o przysłanie logów z przeglądarki internetowej (w zależności od jej rodzaju chodzi o skopiowanie zawartości zakładki "Console" i przysłanie w postaci tekstowej).

Ja zgłosiłem problem w sobotę, to odpisali mi wczoraj to samo co kolega wrzucił, odesłałem im od razu te logi i to z dwóch przeglądarek i póki co cisza, żadnej odpowiedzi z ich strony

Opublikowano
3 minuty temu, mario29 napisał:

I kolejny dzień z brakiem możliwości załadowania wniosku. Najlepiej jak bym zgłosił bydło teraz ,odczekał ustawowe dni obowiązku przetrzymywania zgłoszonej sztuki i za miesiąc można już sprzedawać. Przez te ewnioski nic nie można sobie zaplanować. 

Bydło będzie pobierane i wpisywane automatycznie od 21 marca - przynajmniej mam takie informację

Opublikowano
15 minut temu, Ursus932 napisał:

Jaką powierzchnie podać w tym e-wniosku bo w tamtym roku mialem mniejsze działki podane o parę arów , a z tej mapy MKO wychodzi większe

MKO jest zmienne. Pytanie dlaczego? Jak ktoś w BP zgłasza rozbieżność do danej działki(np, za małe MKO, to zwiększają powierzchnie tej działki kosztem sąsiednich działek). Teraz masz np MKO 2,00 ha, w momencie kontroli możesz mieć 1,98 ha i na tyle dostaniesz płatność ale w 2019 roku może być 1,95 ha lub 2,01 ha.

Opublikowano
6 minut temu, Lizelotta napisał:

Bydło będzie pobierane i wpisywane automatycznie od 21 marca - przynajmniej mam takie informację

Wniosek mam gotowy i bydło wpisane. Brak możliwości załadowania i wysłania.

Opublikowano

To już nie wiem Jaką powierzchnie podać czy ta z mapy będzie dobra?

Opublikowano
2 minuty temu, debrzyna napisał:

A co jak po złożeniu wniosku jeszcze coś się urodzi ?

no to pewnie zmiana do wniosku. Ja to składam w ostatnim terminie, zawsze może jakaś działke jeszcze wezme w dzierzawe i dopisze bez problemu.

Opublikowano
1 godzinę temu, jacek1296 napisał:

To ja dostałem coś takiego:

Użytkownik Pomoc ARiMR skomentował:

skomentowane przez Komisarski Marcin:
Uprzejmie prosimy o podanie informacji dotyczących używanej przeglądarki internetowej (rodzaj i wersja).

Dodatkowo, zwracamy się z prośbą o przysłanie logów z przeglądarki internetowej (w zależności od jej rodzaju chodzi o skopiowanie zawartości zakładki "Console" i przysłanie w postaci tekstowej).

Ja im zrobiłem innego psikusa, poszedłem do BP ARiMRu i poprosiłem o skorzystanie z komputera celem złożenia wniosku o dopłaty - odpalili, zalogowałem sie i jest ten sam błąd z  ładowaniem wniosku - ładuje ładuje i nie może załadować - rozłożyli ręce i zgłaszać na helpdesk bo oni nie wiedzą.

Oczywiście tego samego dnia odpowiedziałem im w sprawie przeglądarki i logów:
"Myślę że jak na waszym stanowisku w ARiMR nie działa to dalsze przesyłanie logów nie ma sensu. Logi to przesyła się na aplikacjach w których jest się betatesterem a to miało działać od 15 marca 2018r. Czekam na rozwiązanie problemu."

Opublikowano
26 minut temu, Lizelotta napisał:

Można złożyć zmianę do wniosku, ale wtedy to już w wersji papierowej

Koleżanka źle informuje kolegów z forum. Nie ma wersji papierowej. Wniosek złożony ze zwierzętami należy wycofać i złożyć z ponownie wniosek z nową sztuką lub nowymi sztukami. I od nowa będzie biegł przetrzymywania zwierząt.

Opublikowano
53 minuty temu, robert55555 napisał:

MKO jest zmienne. Pytanie dlaczego? Jak ktoś w BP zgłasza rozbieżność do danej działki(np, za małe MKO, to zwiększają powierzchnie tej działki kosztem sąsiednich działek). Teraz masz np MKO 2,00 ha, w momencie kontroli możesz mieć 1,98 ha i na tyle dostaniesz płatność ale w 2019 roku może być 1,95 ha lub 2,01 ha.

Ale kara też będzie w takim przypadku Jak będę miał podane więcej, tyle co mapce pokazuje

Opublikowano
1 minutę temu, robert55555 napisał:

Koleżanka źle informuje kolegów z forum. Nie ma wersji papierowej. Wniosek złożony ze zwierzętami należy wycofać i złożyć z ponownie wniosek z nową sztuką lub nowymi sztukami. I od nowa będzie biegł przetrzymywania zwierząt.

Hmm wszystko możliwe - zresztą to agencja to z nią bywa różnie. Jeśli podałam złe informację to przepraszam - jesteśmy tylko ludźmi i każdy może się mylić

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Ursus932 napisał:

Ale kara też będzie w takim przypadku Jak będę miał podane więcej, tyle co mapce pokazuje

To zależy od tego jakie MKO będzie w momencie obsługi kontroli administracyjnej twojego wniosku.

Przykładowo składasz wniosek na 10,10 ha. MKO podczas kontroli będzie wynosić 10,00 ha. To dostaniesz płatnośc do 10 ha, bo przedeklarowanie powierzchni wynosi 1%( jak jest to liczone: 0,10 ha(za dużo zadeklarowane) dzielone przez 10,0ha prawidłowego MKO razy 100%). Gdzieś w moich postach wyjaśniałem jak jest to liczone. Musiał byś poszukać. Zmieniło sie miedzy 3% a 20%. nie jest zabierana podwójna powierzchnia, jak bylo kiedyś.

13 minut temu, Lizelotta napisał:

Hmm wszystko możliwe - zresztą to agencja to z nią bywa różnie. Jeśli podałam złe informację to przepraszam - jesteśmy tylko ludźmi i każdy może się mylić

Może być też tak że 1 wniosek nie jest wycofany ale później jest złożony 2 wniosek, więc dane Agencja będzie brała z 2-go wniosku. Ja też się mylę koleżanko. Od 2015 roku zwierzęta można było dodać  tylko wycofując wcześniej złożony wniosek tylko nowym wnioskiem. Nie mylmy zastępowania zwierząt kiedy które padło podczas okresu przetrzymywania.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Kocham ten kraj rolnikom każą wklejać logi z konsoli, ponieważ system im padł. A lekarzom nie chcą wprowadzić e-recept może w 2020 roku i do tego dwa lata przejściowe , bo przecież lekarze nie maja sprzętu i sobie nie poradzą. 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

To ja już nie wiem przecież moje granice działek się nie zmieniają to teraz muszę wszystko ręcznie rysować na tych mapach tak żeby powierzchnia się zgadzała z poprzednim wnioskiem?

Edytowane przez Gość
Opublikowano
8 minut temu, Ursus932 napisał:

To ja już nie wiem przecież moje granice działek się nie zmieniają to teraz muszę wszystko ręcznie rysować na tych mapach tak żeby powierzchnia się zgadzała z poprzednim wnioskiem?

na mapkach masz na żółto obrysowane te większe powierzchnie?bo u mnie co roku zwiększają bo las wycinam i w tym 26 arów wiecej i rysuje większą powierzchnię

Opublikowano

Tak wszystkie te większe powierzchnie są na żółto i nic nie zwiększałem. Jedynie co to W przednich latach mogło być mniej'podane bo wszystko ręcznie mierzone i może z tąd te rozbieżności?

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Ursus932 napisał:

Tak wszystkie te większe powierzchnie są na żółto i nic nie zwiększałem. Jedynie co to W przednich latach mogło być mniej'podane bo wszystko ręcznie mierzone i może z tąd te rozbieżności?

Jak masz poprawną geometrie z 2017 roku, to tylko wskazujesz rośline uprawna i płatność jaką ubiegasz na danej działce.

Możesz usunąć geometrie z 2017 i sam wyrysować. 

10 minut temu, Ursus932 napisał:

To nie chodzi o to że nie zwiekszyłeś/zmniejszyłeś powierzchnie. Chodzi o to że jak w BP zgłosza rozbieżność do danej działki, np twego sąsiada, to zabierają MKO z sąsiednich działek i wtedy MKO na twojej działce się zmniejszy.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

To ja już nie wiem jak to podać ale chyba wezmę te mniejsze powierzchnie z poprzednich lat żeby jakiej kary mi nie dali

Opublikowano

KolegoUrsus932.   Tłumacze jak jest liczone przedeklarowanie;

1.) przypadek -przede klarowanie powierzchni w całym wniosku do 3%

Wniosek złożony na powierzchnie 10,20 ha

MKO prawidłowe w dniu kontroli 10,00 ha

0,20 ha złożone we wniosku więcej niż MKO na dany dzień.

% przedeklarowania 2%

Jak liczony jest % 0,20 ha dzielone przez 10,00 ha razy 100 %.

Kase jaką dostaniesz to 10,00 ha. Dlaczego na 10, 00ha, bo % przedeklarowania nie jest w przedziale do 3%. Kase dostaje się do prawidłowej powierzchni MKO, w tym przypadku 10,00 ha.

2) przypadek, przedeklarowanie miedzy 3% a do 20,00 %

Wniosek złożony na powierzchnie 10,50 ha.

0,50 ha złożone we wniosku więcej niż MKO na dany dzień.

% przedeklarowania 5%

Powierzchnia na jaką dostaniesz kase, wynosi 9 ha(tak było do roku 2016, jak pamięc mnie nie myli) teraz to dostał bys na 9,75 ha, ale jak w 2018 roku znów będa zmiejszenia zabrane będzie więcej. Sorki ale nie pamietam takich danych.

3. przypadek między 20% -50%to odmowa płatność

13,00 ha złożone, 10 ha prawidlowe MKO, odmowa doplat.

4. przypadek powyżej 50% to sankcje tzw 3 letnie. Nie sodtajesz zadanej kasy, i w nastepnych latach zabieraja kwote z wcześniejszych sankcji.

Opublikowano
19 minut temu, robert55555 napisał:

KolegoUrsus932.   Tłumacze jak jest liczone przedeklarowanie;

1.) przypadek -przede klarowanie powierzchni w całym wniosku do 3%

Wniosek złożony na powierzchnie 10,20 ha

0,20 ha złożone we wniosku więcej niż MKO na dany dzień.

% przedeklarowania 2%

Jak liczony jest % 0,20 ha dzielone przez 10,00 ha razy 100 %.

Kase jaką dostaniesz to 10,00 ha. Dlaczego na 10, 00ha, bo % przedeklarowania nie jest w przedziale do 3%. Kase dostaje się do prawidłowej powierzchni MKO, w tym przypadku 10,00 ha.

2) przypadek, przedeklarowanie miedzy 3% a do 20,00 %

Wniosek złożony na powierzchnie 10,50 ha.

0,50 ha złożone we wniosku więcej niż MKO na dany dzień.

% przedeklarowania 5%

Powierzchnia na jaką dostaniesz kase, wynosi 9 ha(tak było do roku 2016, jak pamięc mnie nie myli) teraz to dostał bys na 9,75 ha, ale jak w 2018 roku znów będa zmiejszenia zabrane będzie więcej. Sorki ale nie pamietam takich danych.

3. przypadek między 20% -50%to odmowa płatność

13,00 ha złożone, 10 ha prawidlowe MKO, odmowa doplat.

4. przypadek powyżej 50% to sankcje tzw 3 letnie. Nie sodtajesz zadanej kasy, i w nastepnych latach zabieraja kwote z wcześniejszych sankcji.

Ok to rozumiem ,tylko jakim prawem jak braknie powierzchni sąsiadowi to dołożą z mojej ? I geometrie mam prawidłową jak w 2017