Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z tym się zgodzę " Ma ziemię, nie uprawia jej, ubezpiecza się w KRUS z dopłatą z budżetu, prowadzi działalność gospodarczą, bierze dopłaty do gruntu. Takich ludzi jest około 600 tysięcy" I o ile mniej pracy miały by agencje, do jakiej liczby państwo by nie musiało dopłacać, a może i rolnik by się doczekał uczciwej emerytury od wielkości odprowadzanej składki. 

Opublikowano (edytowane)

Niestety żaden rząd (rolnicy z wiejskiej i ich znajomi) nie zmusi ARiMR aby wyszła z biur i zaczęła kontrolować kto tak naprawdę to uprawia oni wolą kontrolować wielkość działek i uprawy co też jest ważne ale skoro robią kontrole na miejscu to mogą też np podpytać ludzi kto to uprawia i wtedy sporo właścicieli ziemi miałoby problem.
Ile osób mogłoby utracić KRUS i emeryturkę.

Co do przychodu z dzierżawy gruntu rolnego to jest bez podatku w US. Czyli pan Kowalski zamiast pisać o dopłaty gdzie uprawia to sąsiad, spisuje z nim umowę na ileś lat i sąsiad biorąc dopłaty płaci Kowlaskiemu, żaden z nich nie płaci nic do skarbówki bo to grunt rolny. A sytuacja byłaby czysta i nie byłoby siania nienawiści między rolnikami o to czy do TUZów ktoś ma dostać dopłatę mimo braku zwierząt czy nie. Wielu rolników miałoby jasną sytuację co do dzierżawionego gruntu. Właściciel też może odpowiednio skonstruować umowę że poza oprotestowaniem ceny ewentualnej sprzedaży nic złego mu się nie stanie (umowa na 5 lat i rozwiązanie bez możliwości przedłużenia tzn tylko nową umową po 2-3 miesiącach od zakończenia pierwszej).

Edytowane przez Nikita_Bennet
Opublikowano (edytowane)

Rafkap ;  nie dość że chcesz takim dopłaty odbierać  to jeszcze i KRUS ? . Zaraz dostaniesz kropidłem po głowie .

Edytowane przez łorawiok
Opublikowano
6 minut temu, łorawiok napisał:

Rafkap ;  nie dość że chcesz takim dopłaty odbierać  to jeszcze i KRUS ? . Spodziewaj się kazania .

Kazania sie nie boję. Może moderator znowu da mi minusa. Uważam jedno : doplaty i krus należą się rolnikom a nie pseudo. Ale żaden rząd tego nie ruszy bo każdy dba tylko o elektorat. Jaka rolniczka jest moja sąsiadka. Mąż na państwowej penis, 2 ha ziemi, w domku siedzi i korzysta z przywilejów naszego panstawa. A owsa od zyta nie odrozni a do agencji biega aby dali jej dotacje.

Opublikowano

rafkap napisał:

6 minut temu, łorawiok napisał:

Rafkap ;  nie dość że chcesz takim dopłaty odbierać  to jeszcze i KRUS ? . Spodziewaj się kazania .

Kazania sie nie boję. Może moderator znowu da mi minusa. Uważam jedno : doplaty i krus należą się rolnikom a nie pseudo. Ale żaden rząd tego nie ruszy bo każdy dba tylko o elektorat. Jaka rolniczka jest moja sąsiadka. Mąż na państwowej penis, 2 ha ziemi, w domku siedzi i korzysta z przywilejów naszego panstawa. A owsa od zyta nie odrozni a do agencji biega aby dali jej dotacje.

Nie rozumiem Cię. Wg przepisów masz ha i płacisz KRUS. Ten co zarobi 100tys i ten co zrobi 10tys. To... Nie rozumiem twoich postów.

Opublikowano

No właśnie chodzi o te przepisy KRUS, że rolnik to ten co POSIADA ziemię, a nie ten, co ją uprawia. W ARiMR jest ciut lepiej, bo rolnik to ten, co prowadzi gospodarstwo, uprawia ziemię lub ma hodowlę.

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, jahooo napisał:

No właśnie chodzi o te przepisy KRUS, że rolnik to ten co POSIADA ziemię, a nie ten, co ją uprawia. W ARiMR jest ciut lepiej, bo rolnik to ten, co prowadzi gospodarstwo, uprawia ziemię lub ma hodowlę.

dokładnie tak. Póki nie zostaną zmienione te przepisy to można sobie chcieć ;)
A nie daj boże PiS zacznie coś w tym poprawiać to wyjdzie kolejny bubel prawny.

26 minut temu, rafkap napisał:

gdzie jest granica rolnik a pseudo rolnik??
Kto jest a kto nie?
Mnie tutaj nie raz wmawiano że nie jestem rolnikiem bo nie płace krusu bo pracuję też poza rolnictwem lub bo nie ;)
Tylko jest małe "ale" ;)
35ha to więcej niż średnia w mojej wiosce, wszystko mam w dobrej kulturze (dreny, słupki graniczne, poscalane wszystko, zachowane zmianowanie, nie oddaje słomy zubożając glebę, czasem dorwę obornik, wapnowanie co 2-3 lata ostatnio, maszyn przybywa), dochód z ziemi nawet bez dopłat mam wyższy niż z roboty. Gospodarstwo po rodzicach, część dokupiłem od rodziny co mieli dziadkowie. Dokupiłem też kilka innych działeczek. Tradycje są, praca jest, właścicielem zależnym i niezależnym jestem (będę bo 2ha dzierżawy wpada zaraz w rączkę).
Jak dożyję to za 6lat może będę kandydował do rady gminy itp bo czemu nie ;)

Edytowane przez Nikita_Bennet
Opublikowano
28 minut temu, rafkap napisał:

a jakie dotacje dają na 2ha?

Opublikowano
12 minut temu, fenix30 napisał:

Nie rozumiem Cię. Wg przepisów masz ha i płacisz KRUS. Ten co zarobi 100tys i ten co zrobi 10tys. To... Nie rozumiem twoich postów.

Nie rozumiesz, każdy rolnik dostaje taką samą emeryturę, tylko jedni płacą więcej inni mniej. Tych mniej jest większa liczba pseudorolników którzy korzystają z systemu. Wysokość emerytury z krus powinna wynikać ze stawek odprowadzanych do krus. A nie ze jeden będzie płacił 2 tyś. zł bo uprawia więcej, inny 400 zł. A każdy dostaje tyle samo. Czyli ten który chce się rozwijać , gospodarzy i myśli każdego roku roku jak pojsc do przodu dostaje po d*pie. Bo system na koniec liczy wszystkich jednakowo.

1 minutę temu, aro1975 napisał:

a jakie dotacje dają na 2ha?

Wymyśl sobie, że będziesz gotować, coś ala agroturystyka, nikogo nie musisz przyjmować, albo wyroby regionalne. I wystąp o 100 tyś. zł. Wpiszesz w plan kupienie lodówek, zamrażarek i wymianę pieca. Jakiś mały biznes plan. I czekaj na decyzję agencji.

Opublikowano

Ile trzeba mieć ha , żeby płacić kwartalnie więcej o dwa tysiące ?

Opublikowano
Przed chwilą, zetorki12 napisał:

Ile trzeba mieć ha , żeby płacić kwartalnie więcej o dwa tysiące ?

Zależy od ha przeliczeniowych. Powyżej 50 ha, ty i żona na krusie i jest 2 tyś. zł.

I. Rolnik prowadzący gospodarstwo rolne
do 50 ha 91,00 0,00 91,00 273,00 42,00 126,00 399,00
powyżej 50 ha
do 100 ha
91,00 110,00 201,00 603,00 42,00 126,00 729,00
powyżej 100 ha
do 150 ha
91,00 219,00 310,00 930,00 42,00 126,00 1 056,00
powyżej 150 ha do 300 ha 91,00 329,00 420,00 1 260,00 42,00 126,00 1 386,00
powyżej 300 ha 91,00 438,00 529,00 1 587,00 42,00 126,00 1 713,00
Domownik (w każdej grupie obszarowej gospodarstwa rolnego) 91,00 0,00 91,00 273,00 42,00 126,00

399,00

Opublikowano

No to na dwie osoby to po tysiaku . Jakoś uznaniowo liczysz . Uważasz , ze tym małym ując , czy dużym dodać ? Zresztą różne tam fundusze i takie tam pozakładali , to możesz emeryturę gdzie indziej ciułać .

Opublikowano
Przed chwilą, aro1975 napisał:

to pomyśl jaką kasę byś płacił w ZUS?

przy takiej składce na pewno dostaniesz wyższa emeryturę.

Niestety nie, system tego nie zmienił, kiedyś o tym gadali za poprzednich rządów, że trzeba by to zmienić, ale jak na dzień dzisiejszy wszyscy otrzymają tyle samo.

Dlatego jak łatwo zobaczyć, dlaczego z systemu krus korzystają pseudo rolnicy.

Opublikowano
6 minut temu, rafkap napisał:

Niestety nie, system tego nie zmienił, kiedyś o tym gadali za poprzednich rządów, że trzeba by to zmienić, ale jak na dzień dzisiejszy wszyscy otrzymają tyle samo.

Dlatego jak łatwo zobaczyć, dlaczego z systemu krus korzystają pseudo rolnicy.

Czyli ja płacąc kilka stów więcej nie mam prawa do wyższej emerytury?

Opublikowano
5 minut temu, aro1975 napisał:

to słabo płacisz kasę na emerytury sporej grupy taksówkarzy i innych cwaniaków.

No niestety. Tak jest zbudowany ten system. I rządem rząd nie zrobi reformy. Już pal licho ze stawkami. Ale liczba bseudorolnikow w tych 1.35 mln zarejestrowanych aż mnie przeraża. Tu jest chroba systemu. Jak znajoma siedzi i mówi , czkam na swoje 3 tyś za ugory, będzie na prezenty dla dzieci to aż mnie wkurza. Ubezpieczenie najniższe opłaci , na lewo dorobi i jest rolnikiem zgodnie z naszym prawem.

Opublikowano
5 minut temu, Agrest napisał:

Czyli ja płacąc kilka stów więcej nie mam prawa do wyższej emerytury?

Nie masz. 

3 minuty temu, jahooo napisał:

Nie, i na tym polega cały problem. Mój ojciec płacił składki od 1972 roku, jeszcze w podatku do gminy, przez 42 lata i ma niecałe 1100zł netto emerytury

I na dzień dzisiejszy każdy rolnik dostanie tyle samo bez względu na to ile płacił. 

Opublikowano

Czyli muszę wycofać dzierżawę od siostry bo o durne 2 ha płacę kilka stów więcej. Nie przywiązywałem do tego zbytniej wagi bo myślałem że jak w zusie więcej płacę to wyższą emeryturę dostaję.

Chory system.

Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

Czyli muszę wycofać dzierżawę od siostry bo o durne 2 ha płacę kilka stów więcej. Nie przywiązywałem do tego zbytniej wagi bo myślałem że jak w zusie więcej płacę to wyższą emeryturę dostaję.

Chory system.

Jeżeli płacisz w zusie dostaniesz wyższa, ale z zusu. Z kursu nie. 

Pytanie gdzie płacisz  bo jeżeli ZUS i krus to na koniec i tak będzie Ci wypłacać ZUS.

Opublikowano (edytowane)

To zależy , komu bedziesz płacił ostatni. W dodatku wprowadzono zapis, że historia składek się nie łączy, jak płaciłeś ostatnio KRUS a wcześniej ZUS, to nic nie dostaniesz z ZUS, chyba, że coś źle zrozumiełem, w każdym razie rolnik jest w tym przypadku kopany w d*pę

Edytowane przez jahooo
Opublikowano

Nie no nie płacę, ale w zusie wysokość emeryturt skolerowana jest z wysokością składki. 

Logiczne wydawało się,że i w kursie tak będzie, ale widać tu logiki nie ma.