Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, czesio200 napisał:

U nas w tamtym roku w połowie października 70% było na koncie. W tym roku nic nie słychać a dostali już mniejsi i więksi więc nie jest podobnie jak w zeszłym roku.

Parę większym z układami w biurze szybciej puszczą papiery. Zawsze jest trochę pomieszane aby nie było widać schematu. Ale wystarczy obserwować przez cały okres wypłaty i liczbę rolników do sumy wypłat. A to mówi wiele.

Opublikowano

Od ilu ha zaczyna się większy?

U mnie nadal zero. 

Mam kontrolę krzyżową, tą według pracowników nie wstrzymuje wypłaty zaliczki.  

Opublikowano

ja w zeszłym roku miałem kontrole powierzchni i zaliczki brak całość dostałem w ostatnim tygodniu czerwca 

co to ta kontrola krzyżowa? co sprawdzają  

Opublikowano

Teoretycznie żadna kontrola nie wstrzymuje zaliczki. Nie dostaną Ci gdzie trzeba składać wyjaśnienia według arimr. Prawda jest taka że zależy to od kierownika powiatowki a nie to co mówią. Rolnik mały to do 10 ha. Duży powyżej 100. Nasz minister ma tylko 14 ha gospodarstwo i wartoscii 1,5 mln zl.

Opublikowano
4 minuty temu, sumek666 napisał:

Jest jakaś kontrola która wstrzymuje zaliczki? 

Na mojej wsi ja jestem ostatni zawsze. 

Żeby tylko na wsi ... :ph34r:

Opublikowano
4 minuty temu, szczypka napisał:

ja w zeszłym roku miałem kontrole powierzchni i zaliczki brak całość dostałem w ostatnim tygodniu czerwca 

sprawdzają czy dwóch chętnych nie złożyło wniosku na jedną działkę

Opublikowano
4 minuty temu, szczypka napisał:

Dwie osoby złożyły wniosek na tą samą działkę 

W moim przypadku nikt w okolicy nie zna gościa, który wyciąga łapy po moje.

Opublikowano

Kontrola krzyżowa, czyli może uzytkujesz i składasz o doplaty po raz pierwszy do jakiegoś kawałka. Beda sprawdzać powierzchnię i porównywać kto złożył w zeszłym roku a kto dziś. Boją się ze chesz wyłudzić doplaty.

Do szczypka: ile lat składasz o doplaty do ostatniego kawałka ziemi który dolaczyles ?

Wnioski były składane przez Internet więc może ktoś złożył wniosek na twój kawałek, albo na jakiś kawałek zlozyles po raz pierwszy i będę sprawdzać ze stanem Twojego poprzednika.

Opublikowano

ja na siebie biorę dopłaty teraz trzeci rok w pierwszym roku 14 ha  teraz ponad 60  także pewnie i w tym roku kasa będzie na koniec czerwca 

Opublikowano
2 minuty temu, szczypka napisał:

ja na siebie biorę dopłaty teraz trzeci rok w pierwszym roku 14 ha  teraz ponad 60  także pewnie i w tym roku kasa będzie na koniec czerwca 

Dolaczyles ziemię i beda sprawdzać powierzchnię. Wystarczy jakiś rów na który zaznaczyly dwie osoby i administracyjnie będą ustalac. Kontrola powierzchni bo z czymś się nie zgadza.

Opublikowano

hahah panowie ci co nie dostają 70% pytam się was czy mieliście nowe działki w płatność lub dodawali ary już do wcześniej branych działek bo jeżeli tak to po prostu nie macie do nich liczonych zaliczek bo według systemu agencji macie 0 ary na nich dopiero ktoś tam musi zatwierdzić na podstawie fotek albo kontroli że tyle tam jest 

Opublikowano

Ja od 20 lat nic nie dodałem. Działki te same. Brak kontroli w tym roku. I zaliczki brak. Pow. około 200 ha. Różnice w pomiarach na takiej powierzchni co roku to 1 ar. Działki proste tylko zmianowanie. 

Opublikowano

Zaliczki to zawracanie doopy pracownikom i rolnikom. Wypłacić raz i w całości a nie kroplówka.

Opublikowano

Ale wnioski są już dawno posprawdzane w biurach powiatowych . Teraz tylko naliczają płatności w centrali . Jeśli nie byliście poinformowani o kontroli krzyżowej , to powinno być wszystko ok . Sam jestem w SMG i mimo że już tylko niewiele ponad 100 tys dużych gospodarzy ma nie wypłacone , to w tym gronie  styrcze jak widły w gnoju .Im więcej rolników już dostało , tym większa adrenalina jutro u tych którzy jeszcze nie dostali  i o to chodzi w tej zabawie . Agrest , a ciebie już po 15 pażdziernika poinformowali o tej kontroli , i czy zostałeś poinformowany przy wysyłaniu wniosku , że ktoś nachodzi na twoją uprawę ?.

Opublikowano
6 minut temu, maniek20 napisał:

hahah panowie ci co nie dostają 70% pytam się was czy mieliście nowe działki w płatność lub dodawali ary już do wcześniej branych działek bo jeżeli tak to po prostu nie macie do nich liczonych zaliczek bo według systemu agencji macie 0 ary na nich dopiero ktoś tam musi zatwierdzić na podstawie fotek albo kontroli że tyle tam jest 

Każdy wniosek musi przejść kontrolę administracyjną. A ta jest związane z powierzchnia.LPIS  itd. Więc wszystko zależy od kierownika powiatowki.

Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, rafkap napisał:

Kontrola krzyżowa, czyli może uzytkujesz i składasz o doplaty po raz pierwszy do jakiegoś kawałka. Beda sprawdzać powierzchnię i porównywać kto złożył w zeszłym roku a kto dziś. Boją się ze chesz wyłudzić doplaty.

Do szczypka: ile lat składasz o doplaty do ostatniego kawałka ziemi który dolaczyles ?

kontrola krzyżowa to tylko wtedy jak dwie osoby złożą ...a to co napisałeś to wybacz ale bzdury 

powiększałem powierzchnie tego co mam bo peg wzrósł,  to raz a dwa dokupywałem ...i żadnej kontroli prócz administracyjnej wniosku jak u każdego 

Edytowane przez marko-kolo
Opublikowano

hahah działki w płatność od 14 lat i działka ma teraz 0 ara bo komuś albo systemowi się nudziło i działka czeka na głupie klikniecie tak że powierzchnia jest ok i co wy na to 

informacje niestety  prawdziwe i z pierwszej ręki 

Opublikowano

Marko- kolo miło Cię widzieć . Jesteś ( wraz z Pawelx ) autorem najlepszej porady (e-wniosek) jaką uzyskałem na af . Pamiętasz ? .

Opublikowano
5 minut temu, łorawiok napisał:

Agrest , a ciebie już po 15 pażdziernika poinformowali o tej kontroli , i czy zostałeś poinformowany przy wysyłaniu wniosku , że ktoś nachodzi na twoją uprawę ?.

Zostałem poinformowany listownie.

Gość który złożył na moje ponoć składał przez pełnomocnika i siedzi za granicą. To tyle podsłuchałem, bo więcej się nie dowiem przez rondo.

Jest 7 dni na złożenie wyjaśnień po otrzymaniu pisma. Niestety minęło już więcej. Jeśli gość nie odbierze pisma to awizo dopiero po 14 dniach wraca, więc sprawa się ciągnie.

Opublikowano

kontrole administracyjną musi przejść każdy wniosek i każda działka ...nie zależnie czy zwiększyła się powierzchnia czy nie 

przez internet idzie teraz powierzchnia  jaką liczy system  i tyle ...jak nie zgłaszasz do dopłaty to musisz wpisać do niezgłoszonych ...niczego nie zmniejszysz ani nie zwiększysz 

4 minuty temu, łorawiok napisał:

Marko- kolo miło Cię widzieć . Jesteś ( wraz z Pawelx ) autorem najlepszej porady (e-wniosek) jaką uzyskałem na af . Pamiętasz ? .

być może ...czasem się udzielam bo robię od lat sam więc coś tam kumam 

Opublikowano
14 minut temu, marko-kolo napisał:

kontrola krzyżowa to tylko wtedy jak dwie osoby złożą ...a to co napisałeś to wybacz ale bzdury 

powiększałem powierzchnie tego co mam bo peg wzrósł,  to raz a dwa dokupywałem ...i żadnej kontroli prócz administracyjnej wniosku jak u każdego 

Zgodzę się z Tobą w jednym jak powierzchnię się nakładają i składają dwie osoby, o czym mówiłem. To jest większość przypadków. Drugi jak osoba A składała jednego roku a osoba B drugiego roku i są duże różnice.

7 minut temu, Agrest napisał:

Zostałem poinformowany listownie.

Gość który złożył na moje ponoć składał przez pełnomocnika i siedzi za granicą. To tyle podsłuchałem, bo więcej się nie dowiem przez rondo.

Jest 7 dni na złożenie wyjaśnień po otrzymaniu pisma. Niestety minęło już więcej. Jeśli gość nie odbierze pisma to awizo dopiero po 14 dniach wraca, więc sprawa się ciągnie.

Taksowkarz z Jana Pawła z Wawy.  😕 Tym się powinien zająć minister.

Opublikowano

Jak w tym ewniosku wpisać coś do powierzchni niezgłoszonych? Nie zgłosiłem całego MKO z jednej działki (MKO większe o 30 arów niż pow. działki ewidencyjnej), a w tabelce 0,00 ha powierzchni niezgłoszonej