Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

doplat nie dostaniesz do strączkowych. ale sankcje wieloletnie to już tak, nie wiem czy ich nie obcinaja z innych dopłat.

Opublikowano
1 godzinę temu, robert55555 napisał:

doplat nie dostaniesz do strączkowych. ale sankcje wieloletnie to już tak, nie wiem czy ich nie obcinaja z innych dopłat.

jakie sankcje wieloletnie? za co ? i na co te sankcje?

Opublikowano

"za próbę wyłudzenia nie należnej kasy"

kara administracyjna , za co? patrz wyżej

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, robert55555 napisał:

"za próbę wyłudzenia nie należnej kasy"

żadna próba wyłudzenia, przeciez pisze ze zasiał, tylko w wyniku warunków atmosferycznych uprawa padła

Edytowane przez rafmax
  • Haha 1
Opublikowano

Było w cudzysłowie.  Nikogo to nie ochodzi że zasiał, kontrola jedzie i widzi że nie ma łubinu a jest ugór, a łubin jest w platnościach dodatkowych, stąd kara i sankcja. Takie prawo stworzył ustawodawca.

Opublikowano

Takie są skutki idiotycznego zakazu pryskania, co by ten jeden zabieg na chwasty zaszkodził... U nas już zaczynały się pojawiać na nowo plantacje grochu i łubinu, a po zakazie wszystko upadło i wszyscy sieją ścierniskowe. Ale w TV powiedzą, że rośliny białkowe są promowane i lemingi łykną wszystko. Gdyby normalnie uprawianymi roślinami białkowymi można by było spełnić wymóg o zazielenianiu, to przynajmniej część dużych gospodarstw wolałaby zasiać trochę grochu, łubinu czy soi niż mordować się z przesuszoną glebą po międzyplonach ściernikowych. Lepiej jednak dać zarobić Amerykanom niż zastąpić ich soję GMO swoim lepszym surowcem.

Opublikowano

Dobrze napisałeś. Tylko , że urzędnik wie lepiej od rolnika.;(

Opublikowano

Zrobiono to, bo rynek białka roślinnego w Polsce zaczął się w końcu rozwijać, a to niektórym krajom nie odpowiadało. 

Opublikowano

To co w takim wypadku zrobić najlepiej?

próbować się odwoływać? Rozmawiałem z osobą z OR która to rozpatruje widziałem zdjęcia które zrobili i są raczej ogolnikowe ale widać że grunt był uprawiany a lubinu nie widać... 

Lubin był ale padł w tą suchote a w lipcu zaczęło lac i zarosl zielskiem PS ziemia tam jest naprawdę bardzo słaba i mocno przepuszczalna 

Opublikowano

@Patryk1222 jestem w podobnej sytuacji i byłam to wyjaśniać, jednak różnica między nami polega na tym że deklarowałam rzepak a wpisali mi ugór i panie w arimr powiedziały że jak ugór i rzepak należą do tej samej grupy płatności to sankcji być nie powinno ale jak uprawa nie należy do tej samej grupy płatności to wtedy sankcje że niby chciałeś wyłudzić pieniądze. 

Opublikowano

Jeżeli termin nie mimo od raportu możesz spróbować odwołać i napisać że była susza(jak masz raport z suszy) to masz dowód że była i jak ją oszacowali tam gdzie był Lubin. Nie mogles opryskać tego lubinu bo zadeklarowales go do efa 15. Czy pomoże. Nie wiem. Jak dla mnie to powinni z kontroli powinni pogrzebać w ziemi czy nie ma nasion lubinu. 

Małorolniczka. Nie ma sankcji bo za co? Rzepak i ugór są w tych samych płatnościach. Inaczej by było jak byś miała ponad 10 ha g.o. i Zmiana rośliny z rzepak na ugór miała by wpływ na dywersyfikację. Jak nie ma wpływu to nic się nie dzieje złego dla wnioskodawcy. Dopłaty są takie same. 

Patryk ma inną sprawę. Sankcje ma że strączkowych. Chyba że poprawia jemu ten raport.

Opublikowano

Pamiętaj, że możesz też się odwołać od decyzji. Z  tym powołaniem się na suszę różnie może być, jeżeli robił to Wykonawca Zewnętrzny (inna firma) w skrócie WZ może Ci odpisać, że oni mają skontrolować stan faktyczny i nie mają prawa do rozstrzygania w sprawach szczególnych - susza.
Bardziej szedłbym w to, że zgodnie z prawem zgłosiłeś łubin do EFA15 i go nie opryskałeś, dopełniłeś wszelkich starań by nie zarósł ale nie wyszło. Upieraj się, że łubin był wysiany ale chwasty go przygłuszyły. Susze możesz dodać jako "dodatek" to tego stanu. 
Jeżeli widziałeś zdjęcia z kontroli możesz też pisać, że jest ich zbyt mało, (może nie ma z dwóch stron działki), że są może nie wyraźne albo że nie były zrobione z bliska (blisko ziemi).
Próbuj, nie zaszkodzi w Twojej sytuacji. 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

ja bym tak samo zrobił, mnie też to wnerwia, bo tak samo posiałem łubin na dwóch kawałkach podałem do efa, nie pryskałem i zarosło chaszczami do pasa, ale jak by pochodził w tym to by coś tam na pewno znalazł,i sam nieraz myślałem co jak kontrole będę miał , no to teraz już wiem , że to pułapka by okroić dopłaty, tak więc wyjaśnij to po chłopsku, łubin zasiany , nie opryskany bo zakazali ,więc co oni tam chcieli znaleźć , no błagam, co oni myśleli że łubin chwasty zagłuszy , 

Opublikowano

robert55555 źle wpisałeś F i G dla powierzchni stwierdzonej 9,6ha. Przedeklarowanie wynosiło ponad 3 % więc dopłata należy się do 8,8ha. Przedeklarowanie powyżej 3 % - "pomoc oblicza się na podstawie obszaru zatwierdzonego pomniejszonego o dwukrotność stwierdzonej różnicy," czyli stwierdzono 0,4ha różnicy plus 2x0,4

Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, Slavo napisał:

robert55555 źle wpisałeś F i G dla powierzchni stwierdzonej 9,6ha. Przedeklarowanie wynosiło ponad 3 % więc dopłata należy się do 8,8ha. Przedeklarowanie powyżej 3 % - "pomoc oblicza się na podstawie obszaru zatwierdzonego pomniejszonego o dwukrotność stwierdzonej różnicy," czyli stwierdzono 0,4ha różnicy plus 2x0,4

Musze kolegę zmartwić ale jest dobrze wpisane. Tak  było kiedyś, chodź są wyjątki. to nie ważne. Teraz jest liczone tak jak podałem. Załóżmy że deklarowałeś w 2018 roku taka powierzchnie jak jest w 2 przykładzie. To dostaniesz dotacje do kolumny G-9,30 ha. Dlaczego tak bo pierwsze przedeklarowanie jakie ci się zdarzyło. 0,5% to ciebie zastanowiło że brakuje, to jest umorzenie "tymczasowe". jeżeli za rok we wniosku będziesz miał taka samą sytuację z przedeklamowaniem powierzchni wróci. Twoje takie przedeklarowanie nazwał bym "resocjalizacją rolnika".

Poczytaj nagłówki  tabelki. Zrobione jest tak aby było czytelne, zrozumiałe i z odniesieniem do podstawy prawnej.

Dzięki za spostrzegawczość.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

robert55555

Skąd masz taką wiedzę? Gdzie pracujesz?

Moja sąsiadka nie zadeklarowała do płatności ok 5 ha, tylko do niezgłoszonych. Pieniędzy za tą powierzchnie nie dostała, jest szansa że Agencja jej dopłaci jak się odwoła od decyzji? Aplikacja jej nie podpowiedziała że źle zrobiła! Panowie jest aplikacja co podpowiedziała by,  że coś źle jest zrobione we wniosku(ewniosku)?

• Haha 1
Opublikowano

Interesuje mnie to i wiem przez to. Nie dopłaci. Podpowiada ewniosek  na zakładce podsumowanie- podaje które działki ewidencyjne są zadeklarowane do powierzchni nie zgloszonej. Trzeba zwracać uwagę na wszytko. Bo za tym idzie kasa lub jej brak, jak w tym przypadku.

Opublikowano

Na decyzji na końcu masz podany nr konta na które ma być przelana kasa z decyzji. Sprawdź czy sie zgadza nr konta.