Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ma ktoś potwierdzone informacje , że termin składania wniosków na dopłaty będzie wydłużony ?

Opublikowano
2 godziny temu, Nikita_Bennet napisał:

a w drugą stronę? Wniosek robili w ODR a chcę dodać jeszcze międzyplon po pszenicy jarej bobik/łubin+rzepak bo za rok będzie tam jęczmień jary. Nie mogę jakość zdzierżyć instrukcji.

klikasz efa i masz okno z deklarowanie efa i wybierasz miedzy plon ścierniskowy ...

rysujesz powierzchnie kończysz dwuklikiem i wyskakuje okno wyboru roślin międzyplonu - wybierasz co najmniej dwie 

patrz opis str  28i 29 itd.

http://www.arimr.gov.pl/fileadmin/pliki/PB_2018/Kampania_2018/eWniosekPlus/6_Zakladka_MAPA_.pdf

Opublikowano

Czy w tym roku też jest warunek, aby dostać płatność do bydła lub krów, to musi być minimum 3 sztuki, a maksymalnie 20 ?
Czy mogę mieć 2 sztuki bydła i też dostanę na nie płatność ?

Opublikowano
47 minut temu, marko-kolo napisał:

klikasz efa i masz okno z deklarowanie efa i wybierasz miedzy plon ścierniskowy ...

rysujesz powierzchnie kończysz dwuklikiem i wyskakuje okno wyboru roślin międzyplonu - wybierasz co najmniej dwie 

patrz opis str  28i 29 itd.

http://www.arimr.gov.pl/fileadmin/pliki/PB_2018/Kampania_2018/eWniosekPlus/6_Zakladka_MAPA_.pdf

thx wieczorem podpatrzę bo muszę wniosek "ulepszyć"

Opublikowano

Złożyłem  wniosek już  wcześniej  -teraz chce wprowadzić  zmianę i nie mogę się zalogować.....  wyskakuje mi błąd   loginu-  i tu pytanie  login  to  nr.  producenta [gospodarstwa ] ? 

Opublikowano
2 godziny temu, Szymi40 napisał:

Złożyłem  wniosek już  wcześniej  -teraz chce wprowadzić  zmianę i nie mogę się zalogować.....  wyskakuje mi błąd   loginu-  i tu pytanie  login  to  nr.  producenta [gospodarstwa ] ? 

Tak to Twoj nr prod...

Opublikowano

Po wysłaniu wniosku wydrukowałam go i zauważyłam że w sekcji VI kolumna 7 "numer arkusza mapy" jest pusty przy wszystkich działkach. Czy ktoś zetknął się z takim problemem i czy coś z tym robić?

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, ONA77 napisał:

Po wysłaniu wniosku wydrukowałam go i zauważyłam że w sekcji VI kolumna 7 "numer arkusza mapy" jest pusty przy wszystkich działkach. Czy ktoś zetknął się z takim problemem i czy coś z tym robić?

również mam to tamo

8 godzin temu, kuba_cesc napisał:

Wie ktoś może jak mam na skraju pola kawałek nieużytku na którym rosnie kilka drzew to zaznaczac to jako ugór czy zagajnik srodpolny?

Na jednej z działek zostawiłem- tzn nic nie deklarowałem na tym skrawku- obszar nieuprawny to około 15 ar, teren podmokły nigdy nie uprawiany i około 10 drzew przy rowie. Na drugim kawałku 2-3 wielkie wierzby na identycznym nigdy nie uprawianych terenie, jednak to tylko kilkadziesiąt metrów kwadratowych i już zgłosiłem jako zagajnik. Zresztą jeżeli z góry (zdjęcie satelitarne, lotnicze) jest więcej powierzchni zajętej przez korony drzew niż trawę to się chyba liczy jako zagajnik (zdaje się to proporcje 2/3 lub 3/4). Zagajnik śródpolny to chyba skupisko blisko rosnących raczej nieowocowych drzew i chyba krzewów a, nie drzewa porozrzucane na większym terenie. Może ktoś to potwierdzić i naprostować? Bo też jestem ciekawy.

Czy drogę gruntową (do pola z jednej i tunelów foliowych z drogiej) szerokości od 3 do 2 m, mogę wrzucić w jakaś uprawę lub EFA? Na razie mam nie oznaczone?

I drugie pytanie. Czy drogę gruntową na skraju pola szerokości około 5 m mam zostawić bez oznaczania uprawy czy mogę to zaliczyć do jakiejś uprawy lub EFA?

Edytowane przez WiesiekTraktorzysta
Opublikowano

W niektórych obrębach geodezyjnych jest kilka arkuszy mapy i wówczas ta rubryka jest zapisana z numerem na którym należy tej działki szukać. ja mam tak na kilku działkach. Reszta pusta.

6 minut temu, WiesiekTraktorzysta napisał:

Czy drogę gruntową na skraju pola szerokości około 5 m mam zostawić bez oznaczania uprawy czy mogę to zaliczyć do jakiejś uprawy lub EFA?

Ja bym zaorał ogrodził i posadził zagajnik o krótkiej rotacji:D

Opublikowano

Czy jeśli w poplonie ścierniskowym musza być dwie rośliny to np po pszenicy można wsiać tylko gorczyce a jako druga roślinę wpisać pszenicę (samosiewy)? 

Opublikowano

No przecież że ma być. To tylko ironia.

Raczej w poplonie nie może powtórzyć się roślina z plonu głównego

Opublikowano
3 godziny temu, ONA77 napisał:

A masz jakieś wnioski obszarowe za poprzednie lata? Ewentualnie to co przysłała agencja na 2018? Sprawdź jak tam jest, pewnie też nie ma numeru arkusza mapy. Nie ma co szukać problemów gdzie ich nie ma.

Co od dróg, do płatności łapią się gruntowe do 2 metrów, do EFA nie. Wszystko jest w materiałach informacyjnych, których pewnie i tak nikt nie czyta.

Opublikowano
22 minuty temu, Freeman napisał:

Wszystko jest w materiałach informacyjnych, których pewnie i tak nikt nie czyta.

Dokładnie tak jak również filmów instruktażowych nikt nie ogląda 

Opublikowano

Wypełniłem dzisiaj wniosek w aplikacji e wniosek, nie było źle, oprócz jednego problemu jaki napotkałem a mianowicie po zaznaczeniu EFA wszystko w aplikacji jest ok jest napisane ze spełniam wymogi zazieleniania, a gdy pobieram  wydruk wniosku w pdf w oświadczeniu o zazielenianiu pomimo podanej powierzchni obszaru proekologicznego, wyskakuje 0% tego obszaru. Czy miał ktoś taki problem???

Opublikowano
3 godziny temu, przekręt napisał:

nie, to w plonie głównym w przyszłym roku nie może być roślina z poplonu !

W sumie, to w plonie głównym w przyszlym roku nie może być ta sama mieszanka co w poplonie. 

1 godzinę temu, Agrest napisał:

Dokładnie tak jak również filmów instruktażowych nikt nie ogląda 

Tak jak nikt nie czyta poprzednich postów na forum i co chwile walkowane sa te same przypadki ;)

Opublikowano
2 godziny temu, bizon1994 napisał:

Wypełniłem dzisiaj wniosek w aplikacji e wniosek, nie było źle, oprócz jednego problemu jaki napotkałem a mianowicie po zaznaczeniu EFA wszystko w aplikacji jest ok jest napisane ze spełniam wymogi zazieleniania, a gdy pobieram  wydruk wniosku w pdf w oświadczeniu o zazielenianiu pomimo podanej powierzchni obszaru proekologicznego, wyskakuje 0% tego obszaru. Czy miał ktoś taki problem???

ale to 0 % odnosi się raczej do wspólnej realizacji/ praktyki utrzymania obszarów proekologicznych, o ile się nie mylę to twoje efa masz Kolumna II a to 0 % to masz Kolumna III. Zobacz sobie to dokładnie.

Opublikowano

Czy wydłużono termin składania wniosków , czy to tylko plotki ?