Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wybór ograniczony jest tylko dla jednej rośliny. Klikając ponownie i wybierając inną roślinę  wyrzuca poprzednio zapisaną.

Kiedyś wszystko szło jako JPO bez rozbicia na porzeczkę, agrest wiśnię śliwę. Wychodzi, że teraz będzie od .uja roboty

Odnośnie ogrodu przydomowego to odhacza się uprawę mieszaną.

Z tą powierzchnią poniżej 0,1ha to faktycznie odwala  cyrki, bo jak ja zdążyłem kiedyś coś wypełnić we wniosku to zrobiłem działkę szkółka o pow. 7 arów. Wystąpił błąd że za mała i nie przysługują jej płatności. Pracownik powiedział że może w ostatecznym podsumowaniu po mimo błedu będzie dobrze. 

Tylko morze jest szerokie i głębokie.

W zeszłym roku działki 3 ary przechodziły na tej samej działce rolnej 

Opublikowano
3 minuty temu, Agrest napisał:

Wybór ograniczony jest tylko dla jednej rośliny. Klikając ponownie i wybierając inną roślinę  wyrzuca poprzednio zapisaną.

Kiedyś wszystko szło jako JPO bez rozbicia na porzeczkę, agrest wiśnię śliwę. Wychodzi, że teraz będzie od .uja roboty

Odnośnie ogrodu przydomowego to odhacza się uprawę mieszaną.

Z tą powierzchnią poniżej 0,1ha to faktycznie odwala  cyrki, bo jak ja zdążyłem kiedyś coś wypełnić we wniosku to zrobiłem działkę szkółka o pow. 7 arów. Wystąpił błąd że za mała i nie przysługują jej płatności. Pracownik powiedział że może w ostatecznym podsumowaniu po mimo błedu będzie dobrze. 

Tylko morze jest szerokie i głębokie.

W zeszłym roku działki 3 ary przechodziły na tej samej działce rolnej 

Tak było kiedyś, tzn do tamtego roku włącznie.

1 minutę temu, xxxyyy napisał:

Widze kolego masz wiedzę. Zrobi byś mi wniosek?

Pisz do mnie na pocztę prywatną.

Opublikowano (edytowane)

Kolego @robert55555 jest "sad".

Mam inne pytanie. Problem dotyczy działek rolnych, których powierzchnia wynosi mniej niż 0,1 ha. Pewnie wielu może mieć ten problem, gdy ma przydomowe ogródki, maliny, drzewa itd. Chciałbym (a jest to u mnie możliwe) połączyć te działki w jedną. Wówczas osiągnie ona ponad 0,1 ha. Ale obejmie ona wówczas kawałek obszaru wyłączonego (na mapie to jest na szaro w białe pasy) więc pojawi się niezgodność z MKO. W to wejdzie również uprawa pod osłoną (tunel).  No i pytanie jaki rodzaj uprawy wybrać (np:. uprawa mieszana)? Miał ktoś taką komplikacje?

Edytowane przez Pszkot
Opublikowano
2 minuty temu, Zordi napisał:

ale jak nie ma 10ha GO to nie może wpisać uprawa JPO i po robocie?

No nie. Jak jestes w SMG, to piszesz "uprawa_JPO", jak jestes poza SMG, piszesz jaką rosline masz na działce.

3 minuty temu, Pszkot napisał:

Mam inne pytanie. Problem dotyczy działek rolnych, których powierzchnia wynosi mniej niż 0,1 ha. Pewnie wielu może mieć ten problem, gdy ma przydomowe ogródki, maliny, drzewa itd. Chciałbym, a jest to u mnie możliwe) połączyć te działki w jedną. Wówczas osiągnie ona ponad 0,1 ha. Ale obejmie ona wówczas kawałek obszaru wyłączonego (na mapie to jest na szaro w białe pasy) więc pojawi się niezgodność z MKO. W to wejdzie również uprawa pod osłoną (tunel).  No i pytanie jaki rodzaj uprawy wybrać (np:. uprawa mieszana)? Miał ktoś taką komplikacje?

Ma kolega rację, mój wielki błąd, jest sad. Przepraszam za to że wprowadziłem w bład kolegów i kolażanki.

Opublikowano
3 minuty temu, Pszkot napisał:

O dzięki bo ja nie mogę sprawdzić. jak jest sad to super.

Jak powierzchnia była nie zgłoszona a teraz ją użytkujesz to modyfikujesz granice, zgłaszasz rozbieżność opisując że np zlikwidowałeś zakrzaczenia czy co tam chcesz i zwiększasz w ten sposób powierzchnię działki. A z wielkością poniżej 10 arów jest problem. Może to rozwiążą.

Opublikowano

Koledzy a jak to jest z systemem małych gospodarstw. Też trzeba rozbijać na poszczególne uprawy czy tak jak było wcześniej w JPO wszystko szło. A drugie pytanko jest takie że trzeba podać wpłatę na konto jaka wpłynęła tylko u mnie jest tak że jest jedna wpłata zatytułowana że zaliczka dopłat a puzniej jest druga wpłata z agenci bez tytułu. 

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, stempos1980 napisał:

Koledzy a jak to jest z systemem małych gospodarstw. Też trzeba rozbijać na poszczególne uprawy czy tak jak było wcześniej w JPO wszystko szło. A drugie pytanko jest takie że trzeba podać wpłatę na konto jaka wpłynęła tylko u mnie jest tak że jest jedna wpłata zatytułowana że zaliczka dopłat a puzniej jest druga wpłata z agenci bez tytułu. 

jak masz podstawowe platnosci to wybierasz uprawa jpo, chyba ze masz truskawke to rysujeaz truskawke a potem wybierasz uprawe jpo

. Zobacz
z ktra kwote ciebie wpusici ewnioaek.ciezko powoedziec ktoa prawdziwa.obstawiam zaliczke

Edytowane przez Gość
.
Opublikowano

A jak wygląda sprawa krzaków, jakiś rowów czy też pagórów które nie są obrabiane. Bo mam jedną działkę na której MKO jest właśnie wciągnięte pod pagór przez co jak zaznaczam działkę wpisuję roślinę np. pszenica ozima to wciąga mi tą pszenicę właśnie jeszcze na ten pagór a on nie jest obsiany. Co roku zaznaczałem na mapce że jest zasiane pod pagór wpisywałem powierzchnię i było ok, a teraz jak odetnę ten pagór od uprawy to wyskakuje błąd bo jest brak rośliny uprawnej na pagórze i co w takim przypadku zrobić? Odciąć i wywalić całkiem czy jak to zrobić żeby było poprawnie? Dodam ze nie wpiszę tego pagóra jak ugór bo też jest go mnie niż 0.10ha

Opublikowano
4 minuty temu, mj1201 napisał:

witam

czy system sam podaje numery bydła tak jak to było w zeszłym roku czy trzeba wpisać ręcznie bo nie ma listy stada??

na obecną chwile trzeba wklepać samemu... od kwietnia podobno będą listy do ściągnięcia...

Opublikowano
Przed chwilą, mario29 napisał:

na obecną chwile trzeba wklepać samemu... od kwietnia podobno będą listy do ściągnięcia...

dzieki. to zaczynam ręcznie klepać

Opublikowano
20 minut temu, robert55555 napisał:

jak masz podstawowe platnosci to wybierasz uprawa jpo, chyba ze masz truskawke to rysujeaz truskawke a potem wybierasz uprawe jpo

. Zobacz
z ktra kwote ciebie wpusici ewnioaek.ciezko powoedziec ktoa prawdziwa.obstawiam zaliczke

W zasiewach mam łubin i dlatego nie mogłem na oświadczenie. Wieczorem sprawdzę oczywiście jak zadziała bo ostatnio to tylko było ładuje i tak bez końca

Opublikowano (edytowane)

Zacząłem Robić wniosek w Operze, Bo demo nie szło na firefoxie, teraz jest na odwrót, w firefoxie się ładuje, a na operze nie :)

Jeszcze jedno święto Wpisałem Sad mieszany uprawa wielogatunkowa... nie wywaliło błędu, a jeszcze godzinę temu był błąd

Edytowane przez rafff24
Opublikowano
3 minuty temu, stempos1980 napisał:

W zasiewach mam łubin i dlatego nie mogłem na oświadczenie. Wieczorem sprawdzę oczywiście jak zadziała bo ostatnio to tylko było ładuje i tak bez końca

Rysujesz łubin na działce a potem jak masz inne na działce uprawy to obrsysowujesz reszte i wybierasz uprawa jpo. powodzenia 

Opublikowano

Witam. A czy są jakieś kary za to że podam mniej niż MKO? Mam działkę z wypisów 4.87ha a MKO 4.95ha to co podać w tym roku? Do tej pory podawałem nie więcej niż mam w wypisać. 

Opublikowano
4 godziny temu, robert55555 napisał:

To nie chodzi o to co masz na akcie, czy podajesz mniej czy więcej. Nie widzę twego wniosku to ciężko odpisać poprawnie. Domyślam się że powierzchnia podana we wniosku z 2017 roku a powierzchnia wyrysowana na załączniku/-ach jest większa niż powierzchnia podana we wniosku z 2017 roku. Pewnie dlatego masz powierzchnie nie zgłoszoną. Chyba że masz działkę ewidencyjna na której jest mniejsza powierzchnia niż 0,10 ha(min powierzchnia działki rolnej), wtedy taka powierzchnia powinno zadeklarować do powierzchni niezgłoszonej, do odpowiedniej kolumny(11- jako tuz, 12 jako trawy na g.o, 13 wpisujemy roślinę na gruncie ornym-owies, a tym samym w kolumnie 14 powierzchnie, np 0,08 ha). Oczywiście piszę o wniosku z 2017 roku.

Możesz zrobić zrzut z ekranu, jak to wygląda?

Ok dzięki za pomoc ale już sprawę wyjaśniłem jednak miałem trzy malutkie  działki nie zgłoszone i z tąd te różnice , wcześniej rodzice składali i nie podali bo były po 9 arów. Ale mam pytanie kuzyna który ma 9 hektarów i chce dołożyć dwa hektary TUZ i pytanie czy będzie jeszcze jako małe gospodarstwo do 10 h?

Opublikowano
57 minut temu, Ursus932 napisał:

j Ok dzięki za pomoc ale już sprawę wyjaśniłem jednak miałem trzy malutkie  działki nie zgłoszone i z tąd te różnice , wcześniej rodzice składali i nie podali bo były po 9 arów. Ale mam pytanie kuzyna który ma 9 hektarów i chce dołożyć dwa hektary TUZ i pytanie czy będzie jeszcze jako małe gospodarstwo do 10 h?

dokladasz działki kuzyna. Jak leżą obok twoich poprostu obrysowujesz je dodatkowo,wyskoczy okienko czy chcesz je dodac do wniosku lub odajesz je do swoich juz wyrysiwanych

. Jak nie leżą obok twoich szukasz je po teryci(np 061003_03.Itp).

Opublikowano

Źle mnie zrozumiałeś ja nie chce dokładać do swoich .  Kuzyn chce wydzierżawić i złożyć na dopłaty te TUZ i będzie miał 11h mówi że będzie w systemie dla małych bo ma mniej niż 10 ornych i tu pytanie to TUZ nie wliczają się do ornych?

Opublikowano

Mam pytanie. Razem z tatą przeglądaliśmy ostatnio wersje demo i mamy jeden dylemat.

Na jednym polu będzie zasiana mieszanka żyta z seladerą. Tutaj powstaje dylemat do czego to zaliczyć ?

Opublikowano

do 2017 roku byl podział na do 10ha go i powyżej. Podział kazał wpisywać JPO lub roślinę . Teraz podział jest na SMG-wybierasz roślinę (uprawa_JPO) lub poza SMG(wybierasz konkretna roślinę). Po poza smg musisz wybrac roślinę. Aa od kiedy TUZ byl deklaracja na G.O. (np trwa na gruncie ornym). TUZ jest wtedy kiedy trwawa przez 5 lat nie uczestniczy w płodozmianie.

2 minuty temu, kNalk napisał:

Mam pytanie. Razem z tatą przeglądaliśmy ostatnio wersje demo i mamy jeden dylemat.

Na jednym polu będzie zasiana mieszanka żyta z seladerą. Tutaj powstaje dylemat do czego to zaliczyć ?

poczytaj o terminie majowym bedziesz wiedzial co wpisac.

Opublikowano (edytowane)

SMG (system małych gospodarstw) jest do kwoty 1250 euro płatności, a nie do 10 ha. Rolnicy do 10 ha GO (gruntów ornych) są zwolnieni z dywersyfikacji. Jeśli będzie gospodarstwo 11ha, w tym 9 ha GO i 2 ha TUZ to nadal jest zwolnione z dywersyfikacji (o ile na pewno jest to TUZ a nie trawa na GO). 

Co do deklaracji upraw: "Uprawa JPO" wybierają tylko rolnicy z SMG. Natomiast w gospodarstwach do 10 ha GO można wybrać uprawę mieszaną jeśli na jednej działce jest kilka różnych upraw.  Dotyczy to tylko upraw na gruntach ornych i bez dodatkowych płatności (jak STR, PAS czy truskawka). Sady, TUZy i Trawy na GO nie deklaruje się jako uprawa mieszana (np na działce jest kawałeczek sadu trochę pszenicy, trochę jęczmienia i groch to pszenica i jęczmień można rysować razem jako uprawa mieszana, groch trzeba wyrysować oddzielnie żeby zgłosić do STR, i sad też oddzielnie deklarujemy jako sad, oczywiście tylko jeśli jest gospodarstwo zwolnione z dywersyfikacji czyli do 10 ha GO, powyżej 10ha GO trzeba każdą uprawę wyrysować oddzielnie). To info z dzisiaj.

Inna ważna kwestia - przy zapisywaniu wniosku (kliknięcie na dyskietkę), trzeba chwilę poczekać aż wniosek się zapisze. Powinien się pojawić pasek z postępem zapisu no ale na razie go nie ma... Jeśli wyjdziemy z aplikacji albo coś klikniemy zanim wniosek się zapisze to nie dość, że stracimy wszystko co już zrobiliśmy, to potem nie da się nawet od nowa zacząć wypełniać wniosku. Mają to naprawić..

Edytowane przez k00789