Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
współpraca jest z biofeed. bufor amin drożdże actifeed forte. witaminer opas. zgodnie z etykietą mniej więcej. czasami trochę przytne w granicach rozsadku.
Opublikowano
5 godzin temu, romualdR napisał:

Zapraszam do lektury katalogu Konrada lub mcb. Tam ho jest odpowiednikiem hf. Od holdstein cattle. Polski czarno-biały to ZB. 

Teorie teoriami ja napisałem co dla mnie znaczny i tyle w temacie

Opublikowano
1 godzinę temu, tyran3 napisał:

a znasz kogo co sprzedaje na żywą i nie okarmia??????????? przecież to takie samo oczywiste jak to ze na wbc jedzie głodny. A jeżeli juz liczysz okarmienie które idzie do pojemnika to cene tej karmy anie cene byka. A okarmienie zalerzy od pażerności handlarza im wiecej odciaga tym w byka ładujesz sól, wode ziemniaki, i Bóg wie co jeszcze. Dlatego ja sie nigdy jeszcze niezgodziłem aby było wiecej niż 6 % bo niechce meczyć zwierzaka i opasam normalnie.  Jak chce wiecej  to niema handlu i tyle.

U mnie krowy i jałowki idą z pastwiska prosto na samochód przez rampe. Byki z luzu niby jak nakarmić solą i ziemniakami jak one cały czas mają kiszonkę w paśniku? To są metody chłopków małorolnych co 2 byki trzyma na sznurku w komórce. I tacy właśnie uwielbiają handlować. Stoją i negocjują cenę jednego byka przez pół dnia. Ja oddam na wbc, jak mam czas moge podjechać na zakład i być przy ocenie. na razie mi wycena pasuje więc nie mam ochoty nigdzie jeździć. Poza tym jak raz mnie skroją to sprzedam innemu. Teraz to kupiec szuka towaru a nie ja kupca.

Opublikowano
15 godzin temu, krzychuuuuu napisał:

barttt to nie wyszło to najlepiej. Na żywa za byki byś dostał 7.63zl netto to by było to samo a 8 lutego za byka w R klasie można było wziąść po 8.3 netto

Mozna bylo tylko ze nikt nie chcial dac,myslisz ze u mnie handlarze nie byli???:) Za te dwa w O kl mialem oferte po 7,30 za jednego 7.80 i dwa 8,30 brutto,a krowa po 6zl,nie byla jakas rewelacyjna,byki w sumie tez nie,a cena u nas maks wtedy byla 8,50 brutto,byl jeszcze jeden to po 7,80 brutto za wszystkie,gdyby dali taka cene jak mowisz to bym na zywca sprzedal bez zastonowienia:)  Moze i byly ceny te prawie 9zl brutto ale nie u mnie,moze jest to spowodowane waga pod obora,nie wiem...

Opublikowano
13 godzin temu, kali2107 napisał:

pomyłka 7,70 netto. pomylilem. się w liczeniu. 9 sztuk ważone w domu średnio 790kg. wybicie 2 szt 55 2
2 szt 59 3 57 2 58 klasy r r- o+ o+ r- o r- r- r
no hf a nie jakieś tam ncb
wiek 21.5 msc

Albo wyniki z kosmosu albo Ty jeszcze hfa nie widziałeś. I nie tłumacz o buforowaniu czy mega żywieniu,bo nie uwierzę że typowy hf wybił się na 58 czy 59 procent.nie komentuje też tego że zadzwonił skupujący i podsumował że macie mega żywienie. 

Oddaje dużo sztuk na wbc i porównanie mam,więc takie bajki nie mi. Hf na 59 % leze że smiechu 

Opublikowano

Każdy  liczy wybicie na swoj sposob. Jedni licza procentowy stosunek wagi półtuszy   do wagi żywego byka na gospodarstwie, i to według mnie jest prawidłowo  a inni do wagi zywej na ubojni która zawsze bedzie nizsza.

Opublikowano
14 minut temu, krzychuuuuu napisał:

Każdy  liczy wybicie na swoj sposob. Jedni licza procentowy stosunek wagi półtuszy   do wagi żywego byka na gospodarstwie, i to według mnie jest prawidłowo  a inni do wagi zywej na ubojni która zawsze bedzie nizsza.

ale wtedy mogą się pochwalić kapitalnym wybojem ,,, jak policzą z ubojni 

Opublikowano

liczenie procentów wybicia to czysta głupota ....

dla mnie liczy sie waga byka w gospodarstwie x cena albo waga wbc x cena, na co komu te procenty ?  

Opublikowano
42 minuty temu, AdamRo napisał:

Pan Dariusz wam napisze jak wychodzi O klasa na ubojniach z którymi współpracuje. Z tego co ja je znam , O daje max 53 i to z bólem.

bez pana Dariusza wiadomo że HFy wybijają się do 53% i to na 53 % musi już być niezły .  Chyba że jest to liczone tak jak u mojego znajomego . Swego czasu chodził cały w skowronkach że w Białymstoku Hfy wybiły się na 60% i nijak nie dał sobie wytłumaczyć że to nie realne . Pytam się go gdzie były ważone ? w Białymstoku , o której ładowane były w gospodarstwie ? koło 10, o której ważone ? koło 18 . dalej chyba nie trzeba tłumaczyć

Opublikowano

bo liczy sie to czy wiecej kasy wezmiesz na żywą wage czy na wbc a te wszystkie obliczanie procentów to można sobie wsadzic w d.........

Opublikowano
Przed chwilą, Yoda napisał:

U mnie krowy i jałowki idą z pastwiska prosto na samochód przez rampe. Byki z luzu niby jak nakarmić solą i ziemniakami jak one cały czas mają kiszonkę w paśniku? To są metody chłopków małorolnych co 2 byki trzyma na sznurku w komórce. I tacy właśnie uwielbiają handlować. Stoją i negocjują cenę jednego byka przez pół dnia. Ja oddam na wbc, jak mam czas moge podjechać na zakład i być przy ocenie. na razie mi wycena pasuje więc nie mam ochoty nigdzie jeździć. Poza tym jak raz mnie skroją to sprzedam innemu. Teraz to kupiec szuka towaru a nie ja kupca.

Polać mu dobrze mówi :D

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, bieniek_88 napisał:

Sprzedane dwie krowy 50% sm średnia waga 652 kg, 5.7 zł za kg. Waga netto cena brutto. Lokalny handlarz. 

czyzby po taniały krowy?? były max 6,5... za sm to slabo ci dali

Opublikowano
10 godzin temu, ozzborn napisał:

bo liczy sie to czy wiecej kasy wezmiesz na żywą wage czy na wbc a te wszystkie obliczanie procentów to można sobie wsadzic w d.........

widocznie lubią ,,procenty''-ja tam tez lubię od czasu do czasu-,,od czasu jak sklep otworzą do czasu aż go zamkną''Ale tak na poważnie to racja liczy się gdzie większą kase się weżmie......

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Na Top agrar czytałem że ubój rytualny na eksport zablokują !Linku nie mogę skopiować nie wiem czemu ¬¬

www.agrofoto.pl/articles/top-bydlo/uboj-rytualny-bedzie-mozliwy-nie-na-eksport/ 

zamiast agrofoto w linku wystarczy wpisać topagrar :) 

Edytowane przez Lesssiu007
Gość ozzborn
Opublikowano
4 godziny temu, Lesssiu007 napisał:

Na Top agrar czytałem że ubój rytualny na eksport zablokują !Linku nie mogę skopiować nie wiem czemu ¬¬

www.agrofoto.pl/articles/top-bydlo/uboj-rytualny-bedzie-mozliwy-nie-na-eksport/ 

zamiast agrofoto w linku wystarczy wpisać topagrar :) 

nie ma słów na tych baranów, likwidacja hodowli w PL trwa .....

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v