Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, simson2812 napisał:

Właśnie robię wagę do ważenia, żeby mieć kontrole nad kupującym i kontrolę nad przyrostami. A jak ktoś jest z okolic południowego mazowsza to gdzie sprzedajecie bydło? Maciejowice, Łuków, Sokołów?

niby jak ty wage zrobisz

Opublikowano
Dnia 15.06.2018 o 11:23, oktawia1988 napisał:

Ludziska, jakby ktos nie wiedzial, to ten, kto  jest z obszaru zapowietrzonego asf, musi miec zgode weterynarii na sprzedaz bydla. Czeka sie do 7 dni na decyzje, a kto sprzeda bez pozwolenia, to kara grzywny plus prokurator :S 

Coś p.......sz  głupoty Może w gospodarstwach gdzie trzoda i bydło ! Doczytaj a potem pisz

Opublikowano
32 minuty temu, simson2812 napisał:

Ceny wagi na olx a zabudowa w moim przypadku to wszystko to co znajdę w domu, inaczej bym kupował na złomie material

Nie chce Cię martwić ale sam wagi zeby ważyła dobrze nie zrobisz to sie liczą naciski napręzenia konstrukcji itd. Skończy sie tym ze na jednym rogu czujnik bedzie wazył inaczej niż na drugim. Zresztą  jak ja zrobisz to i tak musisz wziąść firme remontujacą wagi to się przekonasz jak twoja waga działa.

Opublikowano
32 minuty temu, simson2812 napisał:

Wage się kalibruje stawiając po rogach odważniki I ustawiając I wtedy powinno być dobrze. W firmie gość od wag mi tak powiedział. I czy postawie towar po srodku czy w rogu to waży dobrze.

zgoda ale kalibrowanie to koncowy etap aby sprawdzić czy waga jest sprawana. A jak coś spiepszysz przy konstrukcji to sie nigdy nieskalibruje. Niemówiąc ze masz elektroniczne czujnik dostosowane do stacjonarnych wag np. pod mieszalniki. A co bedzie jak Ci byk walnie kopytem , rogiem w konstrukcje cała kalibracja w kanał.

Ja robiłem wage z czujników pod mieszalnik i robił mi to kumpel za półlitra dawny pracownik firmy produkujacej wagi i ustawiał mi to prawie 5 godzin. O inwentarzowa tez sie pytałem wtedy to powiedział mi ze od podstaw to sie niepodejmie bo nieda gwarancji ze dobrze wazy co innego jakbym kupił jakąs starą zdezelowaną konstrukcje i uspawał klatke wtedy on jest stanie to zrobić.. 

Oczywiście zycze ci sukcesu może ci sie uda, ale mojim zdaniem lepiej kup dezelowana wage i niech ci jakaś firma ja odremontuje( mówie o mechanizmie wagowym bo klatke to sobie sam mozesz uspawać) może bedzie drożej ale pewniej ze waga dobrze bedzie warzyć . Na olx pełno jest starych wag do remontu tylko trzeba poszukac. Lub jak masz duzą hodowle to nówka ok 10 tys zł a waga w poszanowaniu przerzyje Ciebie.

Opublikowano

Hodowle mam narazie małą I mam nadzieję, że taka waga powinna mi wystarczyć żeby znać wagę. U mnie na firmie to kalibrowali może 15min a waga codziennie dostaje ostro po d*pie bo nikt powoli nie kładzie... te pieniądze które zainwestuje napewno zawsze odzyskam

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, marijusz napisał:

Coś p.......sz  głupoty Może w gospodarstwach gdzie trzoda i bydło ! Doczytaj a potem pisz

G,,, no prawda,  ja nie mam świń i nigdy nie mialam i sprzedac nie moge bydla,  skladalam wniosek o pozwolenie i musze czekac na pozytywna decyzje

Edytowane przez oktawia1988
Opublikowano

I ch*j z takiego pozwolenia :D niech przyjada,zbadają zboże, ściułkę żeby byk na kooytach nie powiózł wirusa w Polskę.

Opublikowano

Człowieku , o czym ty bredzisz ? Pokaż jakikolwiek przepis który tak nakazuje . Ludziom z tych upałów , albo raczej dzieciarni od zbliżających się wakacji w główkach się lasuje .o.Oo.O

Opublikowano

w pkt 2  -  2 strony pisze jasno i wyraznie ze zakazuje sie przywozenia i wywozenia z gospodarstwa swin i innych zwierzat, fakt ze ja nie mam swin, no ale moje gospodarstwo znajduje sie w obszarze zapowietrzonym

Opublikowano (edytowane)

Orzesz ku... lson . No ja też w takiej strefie . Nawet słowem powiatowy i inne takie na zebraniu nie wspomnieli . Może to co powiat to obyczaj . To .... , a nie bede gadał . Może niech jeszcze wprowadzą zakaz opuszczania własnego podwórka właścicielowi . no brak słów !

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano

ja bylam na piatek umowiona na sprzedaz, a tu rano mi sasiad dzwoni, ze trzeba pozwolenie, pytalam u powiatowego  co by bylo i mowil jakbym sprzedala bez pozwolenia, to powiedziala babka ze duza kara finansowa i prokurator

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Dodaj nową pozycję...
v