Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

A tak naprawdę ktoś wie dlaczego teraz spadła cena bydła? 

"Według informacji przekazywanej przez niektóre skupy, za spadek cen mogą odpowiadać zawirowania w handlu wołowiną z Turcją. Z tego kraju rzekomo wrócił transport kilkudziesięciu tirów z mięsem, co spowodowało chwilową nadwyżkę towaru na krajowym rynku."

Źródło 

http://www.agrofoto.pl/produkcja-zwierzeca/bydlo-i-mleko/ceny-bydla-lekko-spadly,81903.html?fbclid=IwAR32hM09toC00FycaiM4kFPVA14maiu85Qcv0WZlQvJLml6QqYRHVv9-fxE

Edytowane przez Mistrzu2
Opublikowano
4 godziny temu, Ursus11 napisał:

Ceny bydła spadły 2 tyg temu chyba deszczowa pogoda zmusiła gospodarzy do sprzedaży. Krowa pow 360kg wbc 11.80 klasa R

Daj mi krów w R-ce powyżej 360 kg mięsa. Gdzie je kupić ?

Opublikowano
2 godziny temu, Mistrzu2 napisał:

A tak naprawdę ktoś wie dlaczego teraz spadła cena bydła? 

"Według informacji przekazywanej przez niektóre skupy, za spadek cen mogą odpowiadać zawirowania w handlu wołowiną z Turcją. Z tego kraju rzekomo wrócił transport kilkudziesięciu tirów z mięsem, co spowodowało chwilową nadwyżkę towaru na krajowym rynku."

Źródło 

http://www.agrofoto.pl/produkcja-zwierzeca/bydlo-i-mleko/ceny-bydla-lekko-spadly,81903.html

Tez to slyszalem ze 40 tirow wrocilo z Turcji.

3 godziny temu, soltys48 napisał:

a jeden mi tu wmawia że za krowę dostał po 7.5🤣

Chyba na wbc

Wiem o kim mowisz😃 wczoraj wmawial mi wlasnie te bajki a dzisiaj powiedzial ze kolega odbiera i taka ma cene. Takiego miec kolege co tyle placi za krowy to skarb co doklada do interesu😀

Opublikowano
26 minut temu, krzysztof1987 napisał:

turki nie chcą brać bo waluta turecka bardzo tania i mięso ich drogo kosztuje 

To co będą jeść ziele jak królik, czy przejdą na chrześcijaństwo i wieprzowinę wsuwać będą? 

Opublikowano

soltys48 napisał:

a jeden mi tu wmawia że za krowę dostał po 7.5🤣

Chyba na wbc

AdamRo napisał:

4 godziny temu, Ursus11 napisał:

Ceny bydła spadły 2 tyg temu chyba deszczowa pogoda zmusiła gospodarzy do sprzedaży. Krowa pow 360kg wbc 11.80 klasa R

Daj mi krów w R-ce powyżej 360 kg mięsa. Gdzie je kupić ?

Powiedzcie mi jak w apce dodać zdjęcie do posta to wstawię rozliczenie gdzie oba powyższe warunki są spełnione.

Opublikowano
49 minut temu, withanight napisał:

Jak długo czeka się na papier po sprzedaży bydła na wbc ?

Na papier różnie ale zazwyczaj około tygodnia,niech Ci na maila puszczą. Dzień po uboju zawsze wszystko mam

Opublikowano
19 godzin temu, Mistrzu2 napisał:

To co będą jeść ziele jak królik, czy przejdą na chrześcijaństwo i wieprzowinę wsuwać będą? 

najlepiej jakby cały swiat przeszedł na chrzescijanstwo to może wkoncu swinie by sie zaczeło opłacac trzymac

Opublikowano (edytowane)

-7% na okarmienie to wychodzi 9.2 za kg brutto 😆a wybicie 63% .

z krowy mlecznej.a ja dziękuję za takie forum

Jutro wezmę od teściowej bloczek fv. I zobaczycie jaką cenę za byka dostanę 😆

Edytowane przez bobienko
Opublikowano

bobienko napisał:

Okarmienie jest już odliczone żeby łatwiej było liczyć. Tak ubojnia rozlicza już i o tym informuje. Krowa a właściwie przystara jalowka LM na podwórku ważyła 890 a na ubojni za około 4 godziny 870 więc 870-7%= 809 ale trzeba przyznać że taka krowa to fenomen i ciężko spotkać drugą taką.

Opublikowano
16 minut temu, koper88 napisał:

Okarmienie jest już odliczone żeby łatwiej było liczyć. Tak ubojnia rozlicza już i o tym informuje. Krowa a właściwie przystara jalowka LM na podwórku ważyła 890 a na ubojni za około 4 godziny 870 więc 870-7%= 809 ale trzeba przyznać że taka krowa to fenomen i ciężko spotkać drugą taką.

Trza było tak od razu😆kiedyś widziałem taka jałówkę przystarą jak to nazywasz i warzyła 1200kg. Cały pokład na aucie zajmowała.wielką jak łoś napasiony

Opublikowano
40 minut temu, bobienko napisał:

zwróć honor koledze 

Opublikowano

Sąsiad sprzedał do ubojni dwie starsze krowy rw , które nie chciały się zacielić po 6.5 zł/kg wagi żywej , strączka 8 % . Każda ważyła ok . 650 kg . Dobrze dostał ?. I co to znaczy ten  VAT , czy rolnik , który nie jest na vacie też dostanie te 8 % więcej ? .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v