Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

koledzy zastuj to jest z cennikiem sokołowa i to od lat, sokołów zawsze marnie płaci a te ceny które ich przedstawiciele obiecują  to są jak  podpiszesz z nimi umowe na nakładczy albo kontraktacje z ich cielakami. u  mnie tez ze 2 lata temu byli aby umowe podpisać, pieknie gadali, obiecywali a jak poprosiłem o projekt umowy to okazało się ze jest tyle haczyków w umowie  ze szkoda gadać. za wszystko tu potracenie tam potracenie  ze  podziękowałem szlicznie za taką proponowaną współprace.. 

Opublikowano
mam świeże umowy z sokolowa do przeczytania zostawione i nic takiego tam nie ma. nie ma umów na nakladczy jest tylko zwykla lojalnościowy na min 4 szt rocznie i taka z rocznym wyprzedzeniem. mozna wziąć od nich bydło w normalnym kredycie i tyle. fakt ceny bazowe bez szału ale z dodatków i umów można ładnie dozbierac.
Opublikowano

Spójrz nanyo zdjęcie  i sobie odpowiedź ile ta sztuka wazyła.  Zawsze jest tak ze to co wygląda to warzy ale też to co nie wygląda waży ciut więcej.  Nie ma tak ze coś wygląda a nie warzy. Kup sobie wagę zobaczysz ile to wygląda a ile waży. Ta jakowka jest piękna zobacz jaki ma grzbiet moje byki co warza po ponad 700 czegoś takiego nie mają. A jaki poterzny przód. ...Ale niech będzie . Wazyła tylko 630 coś koło i cena bardzo dobra 8. I taka abstrakcja wuja ma jalowki teraz po lm czarne każda jest mniejszą niż ta tu widoczna a u nas jakoś na wadze ważą ponad 720 kg tak też był wuja i js zdziwiony że tylko tyle . Też mnie jebali na wadze tyle lat myślałem że wiem co sprzedaje i ile to waży a h*ja prawda wszystko jest większe i 100 kg

Opublikowano
3 minuty temu, kali2107 napisał:

mam świeże umowy z sokolowa do przeczytania zostawione i nic takiego tam nie ma. nie ma umów na nakladczy jest tylko zwykla lojalnościowy na min 4 szt rocznie i taka z rocznym wyprzedzeniem. mozna wziąć od nich bydło w normalnym kredycie i tyle. fakt ceny bazowe bez szału ale z dodatków i umów można ładnie dozbierac.

ok. ale ale czy te dodatki uzbierasz??????  no i kredytowane cielaki to cena sokołowa i wybór sztuk zaden, co przyjedzie to bedziesz chować

Opublikowano
a czemu niby nie mam uzbierać? są jasne jak słońce. np niedzielny załadunek. wiek do 18m. ubój koszer. dodatek za umowe. dodatek eksportowy itp. co w tym dziwnego?
a cena cielaka czy odsadka jest z gory wiadoma i pamietaj czy sokołów czy inną firmą towar nie odpowiada- nie bierzesz i tyle.
Opublikowano
1 minutę temu, kali2107 napisał:

a czemu niby nie mam uzbierać? są jasne jak słońce. np niedzielny załadunek. wiek do 18m. ubój koszer. dodatek za umowe. dodatek eksportowy itp. co w tym dziwnego?

ok. pożyjemy zobaczymy jak Ci wyjdzie

Opublikowano
dokładnie. niestety tyran nie dowiemy się jak mi wyjdzie bo nic narazie nie podpisuje i raczej nie zamierzam ale lubię być zorientowany w temacie. i niezależny.
Opublikowano

koledzy daj wam Boże zarobek z sokołowem ale wiem ze ludzie za ciekawie na ich umowach jakoś niewyszli, zresztą jakby oni tacy dobrzy byli to wielkopolsce zakasowali by konkurencje zwłaszcza Biernackiego a Biernacki płaci z opóxnieniem a ludzie wolą oddać jemu lub handlarzowi niz sprzedać do sokołowa.

Zresztą jak umnie byli 2 lata temu to chcieli na raz transport przynajmniej 10 sztuk, wiec moze teraz sie coś zminieiło

Opublikowano
raczej niewiele się zmieniło bo na umowę z kolczykami nadal min 10 szt. dla mnie Biernacki to szambo. jeden rolnik wzial od niego ten kontraktowy z miesiąc temu. to wogole prananoja jakaś warunków nie ma. paszportów też. bydło nie zwazone. połowa charlakow. tylko wet jeździ sekcje robić. dziwię się że on to pozwolił sobie zrzucić ze samochodu.
a reklama przed agrobiznesem z limuziakami. a chlopu barachło.
Opublikowano

@soltys48  napisz tu kolegom jak Sokołów płaci. Teraz z Mlekovitą się dogadami i namawiają do oddawania im bydła po "super" cenach. 

Opublikowano

Kali nie zwarzone i charlaki to stały chwyt Biernackiego, potem będą 150 zarłaki w swietnej kondycji tylko rolnik zadziadolił i mu słabo rosły, Tak wiec kolega już może powiedzieć ze dołorzył do interesu, A co do sekcji to niech zapłaci 250 zł i zrobi sekcje w zakładzie utylizacyjnym i odstąpi od umowy. Taniej go proces wyniesie jak wykonanie kontraktu.

Z tego co wiem to gorsze Cielaki  w wielkopolsce ma tylko BM Kobylin

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Thomas2135 napisał:

@soltys48  napisz tu kolegom jak Sokołów płaci. Teraz z Mlekovitą się dogadami i namawiają do oddawania im bydła po "super" cenach. 

Na wczoraj 14,05 za R netto

A z Biernacki umowę pisać to już lepiej iść na ryby

Edytowane przez bobienko
Opublikowano

Panowie bardziej doświadczeni będę miał kilkanaście krów do sprzedania, jechać na ogólną wagę po przeważeniu? Na kilkunastu jak nawet po 30kg yebnie to robi się prawie 1 sztuka w d... 

Opublikowano
11 godzin temu, kali2107 napisał:

raczej niewiele się zmieniło bo na umowę z kolczykami nadal min 10 szt. dla mnie Biernacki to szambo. jeden rolnik wzial od niego ten kontraktowy z miesiąc temu. to wogole prananoja jakaś warunków nie ma. paszportów też. bydło nie zwazone. połowa charlakow. tylko wet jeździ sekcje robić. dziwię się że on to pozwolił sobie zrzucić ze samochodu.

Bo to co w reklamie musi być jego a tak szara żeczywistść cielak ciągnięty z pól europy to nic dziwnego że charłaki na czymś trzeba zarabiać

10 godzin temu, tyran3 napisał:

Kali nie zwarzone i charlaki to stały chwyt Biernackiego, potem będą 150 zarłaki w swietnej kondycji tylko rolnik zadziadolił i mu słabo rosły, Tak wiec kolega już może powiedzieć ze dołorzył do interesu, A co do sekcji to niech zapłaci 250 zł i zrobi sekcje w zakładzie utylizacyjnym i odstąpi od umowy. Taniej go proces wyniesie jak wykonanie kontraktu.

Z tego co wiem to gorsze Cielaki  w wielkopolsce ma tylko BM Kobylin

No w końcu za coś muszą się rozwijać 🤔

Opublikowano

czerwony??a coś więcej

Dnia 28.08.2018 o 19:30, tyran3 napisał:

sołtys ile w twojich stronach moge dostać za HF/HO i NCB????? bo mi tu jeden  zaproponował średnio za 9 sztuk 7, 3 i mi sie mega nędza wydaje

Odpowiem Ci na koniec tygodnia, mają jechać w tym tygodniu do biernackich przez znajomych

23 godziny temu, kali2107 napisał:

Powiem Ci,ze Biernacki dla dużych nie jest taki zły, powiem wiecej warto z nim handlować.Znajomi pchają tam duuużo i nawet jak sie trafi mocno odpadowa sztuka jest rozliczana normalnie jak każda inna.U nich najgorzej z płatnosciami jest jednak z tego wyjście przedpłata i po sprawie

23 godziny temu, Thomas2135 napisał:

PO ch*je fest

Jakoś w kwietniu znajomy oddał im na wbc byki, jak przyszło rozliczenie usiadł i zaczął płakać.Wrzuciłbym tu rozliczenie ale są tam dane znajomego,

Tomek widziałeś je -prawda?

Opublikowano

Widziałem to rozliczenie. Po chu.. fest. Za byki 650 kg dostał tyle co za dobre krowy. Tak mniej więcej to 10 tyś rąbnęli.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez yacenty
      Cześć wszystkim!
      Kontynuujemy serię wątków na nowy rok. Tym razem temat, który wymaga trzymania ręki na pulsie – ceny prosiąt w 2026 roku.
      Wszyscy wiemy, jak chwiejny potrafi być ten rynek i jak mocno zależy od sytuacji za granicą (Dania/Niemcy) oraz stref ASF w Polsce. Abyśmy mieli jasny obraz sytuacji na starcie roku, otwieram dyskusję o aktualnych stawkach za warchlaki.
      Proszę o dzielenie się informacjami zarówno o towarze krajowym, jak i imporcie. Aby uniknąć nieporozumień, bardzo proszę o precyzowanie parametrów według poniższego wzoru:
      Województwo/Rejon:
      Pochodzenie (Kraj/Import):
      Waga:
      Cena (netto/brutto):
      Ilość (detal/hurt):
      Dodatkowe uwagi (genetyka, terminy płatności):
      Jak oceniacie opłacalność wstawień na początku 2026? Czy w Waszych okolicach widać większe zainteresowanie zakupem, czy raczej postoje?
      Tradycyjnie przypominam o zachowaniu kultury dyskusji. Wymieniajmy się wiedzą, a nie wyzwiskami.
      Dobrego roku i stabilnych cen!
  • Dodaj nową pozycję...
v