Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ocieliła mi się krowa 10 dni temu i nie może ustać na tylnych nogach.Poród był ciężki,ciele się zatrzymało w biodrach.Krowa się przewraca na boki sama staje na tylnych nogach i zaraz upada tak jakby nie mogła utrzymać równowagi. Weterynarz był dał kroplówki z wapnem ,zastrzyki z witaminami i magnezem i kazał czekać .Może miał ktoś taki przypadek i  by mi coś doradził.

Opublikowano

Krowę   minimum 2 razy dziennie podnosić. Nic ci nie pomożemy zmień weterynarza,Zrób badania krwi na wapno i magnez. Czy krowa je. Ile tych kroplówek z wapnem dostała.Podanie jednej kroplówki nic nie da trzeba było dawać co dwa dni. Niech zbadana dokładnie czy nie uszkodziła sobie czegoś.Jak próbuje  stać to się nie ślizga ?? 

Opublikowano

nom to jak 10 dni mineło to już późno , u mnie wet zawsze dawał kroplówki z wapnem na pewno , ale tak z 2 moze 3 razy co 12 h , ale to odrazu po wycieleniu i podnośnik jedną krowę to z 7 dni się męczyłem podnosic pod koniec sama stała jak się podniosło ją . Ale nie odwrotnie że sama wstanie i padnie może jak kolega wyżej wspomniał czegoś jej brakuje albo ma coś połamane

Opublikowano
Jeżeli daje dużo mleka, to kup propical lub inny preparat zawierający wapń i doustnie dawaj krowie, bo z mlekiem wypłukujesz wapń... Wiem bo to samo przechodziłem i propical pomógł...
Opublikowano
U mnie 2 tygodnie krowa leżała, że zastygły ścięgna to podnosiłem turem codziennie i smarowałem balsamem pieprzowo- miętowym, że w końcu powoli zaczęła wstawać ale czegoś brakowało. Wtedy zacząłem właśnie wapń dawać przez 3 tygodnie z witaminami i pomogło, a każdy doradzał mi sprzedaż bo się nie da... Parę dni podawaj wapń i energiavit...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Młody1997
      Jakie macie sprawdzone sposoby na nauczenie dojenia jałówki? Najlepiej w jedną osobę, bo niestety nie mam nikogo innego do pomocy w domu.
    • Przez POLKOP
      Jak widzicie przyszłość swoją w dzisiejszym swiecie pełnym wymogów i innych przeszkod jako hodowcy bydła mlecznego. Czy dacie rade sprostac wyzwanią.
    • Przez Qugus
      Witam modernizuje starą oborę uwięziona na wolnostanowiskowa na robota udojowego i zastanawiam się jak macie rozwiązany problem inseminacji czy badania USG zeby nie łapać krów po kolei aby wszystko odbywało się dosyć sprawnie 
    • Przez kotek321
      Witam krowa ma mocno zimne uszy na brzegach co to może być tak to je i pije i wstaje 
    • Przez BartoX
      Witam
      Jak ktoś nie zgłosił do tej pory Zgłoszenia dotyczącego odroczenia terminu na dostosowanie miejsc do przechowywania nawozów naturalnych. Termin minął 28 listopada to już nie ma na to szans ?
  • Dodaj nową pozycję...
v