Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

ws 71 jak ty odstawiasz 10 tys  to ty jestes partnerem dla kazdej ubojni w polsce i nikt sobie niepozwoli aby cie przekrecić ale 95 % trzodziarzy  sprzedaje ponizej 600 sztuk rocznie  a takich to kazdy ma gdzieś bo jak nie ty to ktoś inny te pare sztuk mu sprzeda. Moja grupa w zeszłym roku 12 szt wykreciła  a ty jeden sprzedajesz tyle

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, turtojs napisał:

Grey6 Ty chyba jednego nie rozumiesz, gosciu sprzedal calego tira swin, czyli 180-200 sztuk i dostal te 4,90 co w tym dziwnego, widocznie sie obracasz w towarzystwie sprzedajacych po kilkanascie,  kilkadziesiat sztuk i przez to nie wierzysz koledze. 

Uwierz mi ja mam kolege, ktory sprzedaja ilosci 180-200 sztuk naraz i ostatnio miesiac temu on sprzedal po 4,90 netto, ja sprzedalem po 4,70 za 40 sztuk, a cena skupow tzw. krecila sie wtedy po 4,20-4,30 za kilka sztuk i co Ty na powiesz?  U mnie ta sytuacja juz sie tak powtarza od dobrych kilku lat, dlatego ja w przyszlosxi daze zeby sprzedawac tylko ilosci calosamochowe i zgarniac bede wtedy najlepszego ceny, nie ma wyjscia albo ilosc albo rezygnowac. Poki co odstawiam po 40-70 naraz, rzadko pod 100. Jakby nie Asf to juz bym chlewnie mial postawiona na te 1000 sztuk, ale narazie sie wacham czy warto podjac takie ryzyko w dobie Asf 

Toście sie chłopaki rozbujali jeden samochody drugi tysiącami sztuk szasta. A jak mawia klasyk: jest tu jakiś cwaniak?

Bo jak jest to cwaniak płaci trzydziści a nie cwaniak pięć zeta.

Znacie ten film i te scene a może niektórzy za młodzi.... I co było jak sie cwaniak trafił?

Zaraz dojdziemy w dyskusji kto ma większego. Taka jest prawda, że rozmiar nie ma znaczenia. Wszystko zależy jak leży.

Edytowane przez grey6
Opublikowano

Osobiście sprzedaje do 300 szt rocznie,i jestem tylko na+2%,szwagier jest na +3%,hodowlę w takiej skali traktuję jako hobby ,jak kiedyś napisałem żeby był sensowny dochod z produkcji trzody na każdego członka rodziny rocznie trzeba sprzedać 200szt cykl zamknięty

Opublikowano

Uzasadnij dlaczego akurat 200 bo ja logiki w tym żadnej nie widzę B|

Opublikowano

Żeby wyciągnąć na członka rodziny min 1000zl miesięcznie i wtedy to ma sens, według mnie obecnie  produkcja trzody żeby przynosiła satysfaktujący dochód  to trzeba zaczynać od min 500 szt rocznie  cykl zamknięty,poniżej tego to się żyje tylko złudzeniami ,że kiedyś będzie lepiej i zaiwaniamy na kochanych pośredników. W 2002 roku na 30 dostawców z moimi 300 szt byłem 4 z wielkością produkcji,dziś na 30 jestem ostatni,pierwszy ma powyżej 1,5 tyś szt rocznie

Opublikowano

Ale czy on żyje na lepszym poziomie jakm Ty ?

Jak z tucznika w zamkniętym ma mi zostawać 50 pn to dzięki za taki cykl zamknięty

Opublikowano
6 godzin temu, staszek131415 napisał:

Ale czy on żyje na lepszym poziomie jakm Ty ?

Jak z tucznika w zamkniętym ma mi zostawać 50 pn to dzięki za taki cykl zamknięty

a z duńczyka masz więcej?????

staszek  zastanawia mnie twoja obecność na tym forum świń nie masz bo  asf ci je zlikwidował a bydła opasowego nie trzymasz bo ci się nie opłaci. Ale udzielasz  się i na tym forum i na tamtym i każdemu wyliczasz, dajesz złote rady i wychwalasz pis i straszysz UE.

z czego Ty właściwie żyjesz???? z 500+ dopłat i trollowania za pieniądze z Nowogrockiej????

Opublikowano

koledzy świnie to od lat to chodowla na pograniczu niewolnictwa. Puki nie  bedzie możliwości uboju domowego i sprzedazy bezpośredniej miesa i wyrobów nie  bedzie lepiej.  do tego zewnetrzni klasyfikatorzy w ubojniach oraz ustawowe okreslenie zasad uboju wbc. oraz ostrzejsze przepisy sanitarne aby syfu z Dani nie wozic i sytuacja na rynku zrobi sie normalna.

Tu brakuje woli politycznej do zmian i tylko tego

Opublikowano
6 godzin temu, tyran3 napisał:

a z duńczyka masz więcej?????

staszek  zastanawia mnie twoja obecność na tym forum świń nie masz bo  asf ci je zlikwidował a bydła opasowego nie trzymasz bo ci się nie opłaci. Ale udzielasz  się i na tym forum i na tamtym i każdemu wyliczasz, dajesz złote rady i wychwalasz pis i straszysz UE.

z czego Ty właściwie żyjesz???? z 500+ dopłat i trollowania za pieniądze z Nowogrockiej????

Czegoś Ty się naćpał ? Gdzie mi ASF świnie zlikwidował ? Gdzie wychwalam PiS ?  Ue TO SAMI SIĘ BOICIE BOOBOSTRZENIA I WYMOGI WPROWADZA A WIN PRUBUJECIE pIS obarczać

Opublikowano
3 minuty temu, staszek131415 napisał:

Czegoś Ty się naćpał ? Gdzie mi ASF świnie zlikwidował ? Gdzie wychwalam PiS ?  Ue TO SAMI SIĘ BOICIE BOOBOSTRZENIA I WYMOGI WPROWADZA A WIN PRUBUJECIE pIS obarczać

staszek  masz swinie- nie!!!  masz bydło- nie!!!!  dlaczego nie masz forumowiczów  wogóle nie obchodzi

ponawiam pytanie z czego Ty zyjesz???????   bo mam poważne watpliwości ze wogóle jestes rolnikiem. Twoje wypowiedzi nigdy nie są merytoryczne są zawsze takie aby wk***ić rozmówce, przegladałem forum i od ciebie zadnej ceny na forum niema ani na świniach ani na bydle, a czy w innych nie wiem bo wszystkich nie przeglądam

Opublikowano

Człowieku Ty chyba nienormalny jesteś gdzie pisałem że nie mam świni świnie  hoduję od 30 lat

Opublikowano

wiesz co staszek juz nie trolluj w zeszłym roku sam pisałes ze swiń nie masz,  nie kombinuj i nie  klucz juz wiecej.  i w końcu sie przyznaj zes troll opłacany przez PIS

zamykam dyskusje

Opublikowano
23 godziny temu, tyran3 napisał:

wiesz co staszek juz nie trolluj w zeszłym roku sam pisałes ze swiń nie masz,  nie kombinuj i nie  klucz juz wiecej.  i w końcu sie przyznaj zes troll opłacany przez PIS

zamykam dyskusje

Chłopie zacytuj mój post że świń nie mam co niby pisałem Ty jakiś nawiedzony jesteś wszyscy w koło Twoim zdaniem są opłacani przez PiS ciekawe skąd oni te pieniądze biorą co wszystkim płacą i całe zło w tym kraju to przez PiS  9_9

Opublikowano
1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

Chłopie zacytuj mój post że świń nie mam co niby pisałem Ty jakiś nawiedzony jesteś wszyscy w koło Twoim zdaniem są opłacani przez PiS ciekawe skąd oni te pieniądze biorą co wszystkim płacą i całe zło w tym kraju to przez PiS  9_9

nie mówiłem ze całe zło ze pis ale ze w rolnictwie pis i minister Jurgiel nic nie robią a pomysły sa szkodliwe. a co do opłacania to na tym forum jest 2 trolli staszek131415  oraz marekfarmer.

Opublikowano
Dnia 9.04.2018 o 20:02, tyran3 napisał:

koledzy świnie to od lat to chodowla na pograniczu niewolnictwa. Puki nie  bedzie możliwości uboju domowego i sprzedazy bezpośredniej miesa i wyrobów nie  bedzie lepiej.  do tego zewnetrzni klasyfikatorzy w ubojniach oraz ustawowe okreslenie zasad uboju wbc. oraz ostrzejsze przepisy sanitarne aby syfu z Dani nie wozic i sytuacja na rynku zrobi sie normalna.

Tu brakuje woli politycznej do zmian i tylko tego

ale przecież jest taka ustawa od 01. 2017 https://www.agrofakt.pl/sprzedaz-bezposrednia-od-2017/

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v