Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

gospodarka ma się tak wspaniale że z kolan na twarz spadliśmy świnie po 4 zł jak 20 lat temu ale w tv mogą powiedzieć że każdego stać na schab  

Opublikowano
5 minut temu, szczypka napisał:

gospodarka ma się tak wspaniale że z kolan na twarz spadliśmy świnie po 4 zł jak 20 lat temu ale w tv mogą powiedzieć że każdego stać na schab  

no bo to prawda......  za 500+ ze 30 kg schabu miesiecznie kupiom czyli cały 1 kg dzienie schabu do podziału na rodzine

Opublikowano
2 minuty temu, tyran3 napisał:

no bo to prawda......  za 500+ ze 30 kg schabu miesiecznie kupiom czyli cały 1 kg dzienie schabu do podziału na rodzine

ja zostałem z dziećmi sam jak miałem 36 lat,dałem sobię radę na małym gospodarstwie bez łapówy 500+

i nie muszę nikomu z wdzięczności d*py lizać

• Like 1
Opublikowano

4,10 netto  gmina Wągrowiec, wlkp ciekawe ponoć 20 gr w górę poszły, I jak przyszłe 2 tyg? Cała ta bioasekuracja o dupe rozbić, przykładowo dziki buchtują w pszenicy, srają ty kombjnem jedziesz chcesz jak najwięcej pozbierać i w ziarnie i w słomie wszystko zbierasz patogeny tak samo jak ktoś pasze lub zboże kupuje  skąd ma wiedzieć czy przypadkiem dziki  w tam nie były ?? Nauczyliśmy się życ z  Aujeszkyego i tak będzie z tym pomorem fakt że nie było takiej śmiertelności ale dla mnie populacja dzików zmniejszona do minimum, bo Bioasekuracje spełnić to jest nie taki problem gospodarstwo opłotowane, a brudnego samochodu nikt nie wpuści na podwórze 

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, kopin napisał:

coś Butlonosy pitolił że od 15 lutego kontrole w gospodarstwach i ewentualne zalecenia do zrealizowania 

Przecież z tą całą bio zaczyna sie robić czeski film,początkowa wersja była ,że pojawi się ktoś z Inspekcji i wystawi protokół z zaleceniami jak i co ma być zrobione i czy w ogóle hodowla się kwalifikuje do dalszego chowu trzody,dziś miały pokazać się przepisy wykonawcze do ustawy o bioaseuracji a tu cisza

Opublikowano
1 minutę temu, kopin napisał:

ja zostałem z dziećmi sam jak miałem 36 lat,dałem sobię radę na małym gospodarstwie bez łapówy 500+

i nie muszę nikomu z wdzięczności d*py lizać

ale sa ludzie i ludziska, u mnie taki jeden mieszka który ma 10 ha gospodarstwo które dzierzawi komuś od 8 lat  i bierze całe dopłaty i jest taki bystry  zę.......... kazdego roku jak odbiera dołaty to za nie kupuje sprzet rolniczy bo bedzie po zniwach ziemie odbierał. a we wrzesniu zmienia zdanie:P ma 4 dzieci  i niepracuje ani on ani onna bo ona sie dziecmi opiekuje a on niepujdzie do pracy bo zaraz bedzie ziemie odbierał i brak czasu. Ten stan trwa od 8 lat a dzieci głode chodza, a gościa niestać nawet na lizaka jak dzieci wołają. Normalnie bida aż piszczy, wiecz wpadł sobie  gość na pomoc jak temu zaradzić  i uwaga..... jego zona w ciązy z 5 chodzi!!!!! wiec jakby jemu zabrali 500 plus to by zdechł z głodu

Opublikowano

nie ma co się łudzić wszystko to jest nagonka na nas gospodarzy żeby zlikwidować w Polsce pogłowie zwłaszcza stada rodzime, ewentulanie tucz duńczyków albo kontrakt, ciekawe co będzie z tymi co teraz Na modernizacje budują porodówki chlewnie postawią obowiązek prowadzenia produkcji przez 5 lat, a tu nie wolno mieć świń i z czego kredyt spłacać? 

Opublikowano

bo socjal to najwieksze kure......two

każdy powinien pracować i za tą pracę dostać godziwą zapłatę

tak samo z naszymi świniami,w duszy mam ich zapomogi,niech pilnują uczciwych cen za moją uczciwą prace i o nic więcej nie będę prosił

Opublikowano
4 minuty temu, dawid3p napisał:

nie ma co się łudzić wszystko to jest nagonka na nas gospodarzy żeby zlikwidować w Polsce pogłowie zwłaszcza stada rodzime, ewentulanie tucz duńczyków albo kontrakt, ciekawe co będzie z tymi co teraz Na modernizacje budują porodówki chlewnie postawią obowiązek prowadzenia produkcji przez 5 lat, a tu nie wolno mieć świń i z czego kredyt spłacać? 

co do agencji to niema kłopotu bo to tzw. siła wyższa  ale kredytu bank ci niepodaruje

Opublikowano
12 godzin temu, tyran3 napisał:

co do agencji to niema kłopotu bo to tzw. siła wyższa  ale kredytu bank ci niepodaruje

Ogłoszą pomoc i umorzą kredyty ja też stawiam na 200 loch

Opublikowano

Cała bioasekuracja po to żeby małe hodowle pozamykać a co w mróz -20 mata albo niecka za 5000 zł. Zadziała? To samo z bakteriozą w ziemniaku tylko podejrzenie zakazali sadzić a na własny użytek to wsadziłem z biedy jeszcze rok ale to był kwalifikat taka  podejrzana partia. Ja 30 lat w toku hodowli mam świnki duże mioty dobra mięsność. Jak zejde do 0 to potem co hodowlane z dużej fermy wezme. Raz już miałem takie duży niewypał jak z tym ziemniakiem.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Koledzy co do kredytw to nie PRL nic ci nikt nie umorzy tylko bank cie zlicytuje.

a co do mat kto maty za 5 tys kładzie??? wykopujasz dołek w ziemi gdzie koła idą zalewasz betonem albo wkładasz swojiste koryto zbite  z desek i kładziesz w to jakiś dywan albo worek po kartoflach parciany i polewasz  jakimś srodkiem dezyfekcyjnym i cały koszt  ja na maty przewidziałem  ze srodkiem  dezyfekujacym  jakies 100 zł a potem to bede zwilzał maty wodą a butelke ze środkiem bede trzymał na parapecie dla kontrolera)))))) gorsze sa te rejestry bo kupe papierków. Bioasekuracja bedzie problemem dla tych co gdzieś w polu mieszkaja i maja podwórek nieogrodzony dla reszty bioasekuracja będzie tak potrzebna i skuteczna jak swiadectwa zdrowia.

Edytowane przez tyran3
Opublikowano
9 minut temu, tyran3 napisał:

Koledzy co do kredytw to nie PRL nic ci nikt nie umorzy tylko bank cie zlicytuje.

a co do mat kto maty za 5 tys kładzie??? wykopujasz dołek w ziemi gdzie koła idą zalewasz betonem albo wkładasz swojiste koryto zbite  z desek i kładziesz w to jakiś dywan albo worek po kartoflach parciany i polewasz  jakimś srodkiem dezyfekcyjnym i cały koszt  ja na maty przewidziałem  ze srodkiem  dezyfekujacym  jakies 100 zł a potem to bede zwilzał maty wodą a butelke ze środkiem bede trzymał na parapecie dla kontrolera)))))) gorsze sa te rejestry bo kupe papierków. Bioasekuracja bedzie problemem dla tych co gdzieś w polu mieszkaja i maja podwórek nieogrodzony dla reszty bioasekuracja będzie tak potrzebna i skuteczna jak swiadectwa zdrowia.

To siła wyższa więc pomoc pewna a i kasy niewiele na to podszba slak mnie trafia jak cytam Tygodnik Rolniczy jacy tooni obrońcy Polskiego rolnika  adwie strony dalej reklama Agri na pół strony no có kasa rądzi  ja ju a prenumeratę im podziękuję

Opublikowano

zgłoszone do sokołowa- oddział Gądki 15 sztuk  cena na dziś 5,5 zł za klase E

Opublikowano
53 minuty temu, staszek131415 napisał:

to ja na 600 loch i 3000 tucznika zobaczymy co to bedzie

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, sumek666 napisał:

Gadki k. Poznania? 

tydzien temu za e dostałem przy tylu SZTUKACH 

5 za E

Edytowane przez kiko80
Opublikowano
1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

:D   Potraktuję to jako dobry żart.            xD

Opublikowano
49 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Do tej wody kapnij szamponu by piana była bo tak nie przejdzie, płyn pieni się. 

ludwik

1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

z jakich stron jesteś ,to pomyśle może jak Cię bedą licytować to trochę ziemi kupię ;-))))

Opublikowano

Okolice Lipki pow Złotów znaleziono w pobliżu drogi 3 dziki może zrobić się ciekawie jeżeli potwierdziły by się badania na obecność ASF,tylko 150km do Odry,dziś sprzedane 8szt 4,16 netto

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v