Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 minutę temu, Krzysiek3110 napisał:

@ Tomasz78 nie mam zamiaru prostestować, świnie to ani nie moja bajka, ani nie źródło utrzymania, ale dziwi mnie to, zawsze bałery takie wyrywne do protestów, bo im bardzo źle, ze dokładają jeszcze, a tu znowu przychodzi okres co naprawde trzeba by dołożyć i cisza, nikt nic nie robi

Bo ten baor nie wyjdzie znam to jak protestowalismy za Lepera a to paliwa szkoda a to nie ma czasu akurat pasze robi .itd aja k... miałem czas Najlepjej mądrować się w domu.

3 minuty temu, Przem00 napisał:

Po prostu już ci co mają mniej świń zaczną rezygnowac z ich trzymania. Już tak się dzieje i z małymi gospodarstwami będzie tylko gorzej niestety...

i na to miejsce wejdzie tucz kontraktowy.te chlewnie co teraz powstają tak jak było z bydłem

• Like 1
Opublikowano

obyście się na kontraktach nie przejechali ,ale zycze powodzenia ,

Trzoda nigdy nie bedzie stabilnym źródłem dochodu ,dzieki  skrupulatnej  pracy ARiMR, ocena stanu stad i popytu oraz podaży zawsze będzie wpywać na cenę

Opublikowano

problemem jest ze  sprowadzaja ten syf z zachodu znaczy miesio niby  , kiedys  bylem na jakims   wykladzie  to mowili  wlasnie  ze  nasza produkcja miesa wieprzowego  nie zapewnia  potrzeb krajowych przez sprowadzanie miesa ,   dlatego nam import miesa wieprzowego nie potrzebny 

Opublikowano
32 minuty temu, kuba55 napisał:

problemem jest ze  sprowadzaja ten syf z zachodu znaczy miesio niby  , kiedys  bylem na jakims   wykladzie  to mowili  wlasnie  ze  nasza produkcja miesa wieprzowego  nie zapewnia  potrzeb krajowych przez sprowadzanie miesa ,   dlatego nam import miesa wieprzowego nie potrzebny 

powiedz to w miescie aby nie kupowali syfu z zagranicy tylko pl gdzie syf kosztuje 10 promocja a pl  18 zloty ciekawe co wybiorą

Opublikowano

54 minuty temu, adamn999 napisał:

34 sztuki po 3,60 lokalny posrednik wlkp, 

Jak policzyłem to zostało mi  niecałe 40 zł  z sztuki cykl zamkniety. 

Może kolega w swoich  rachunkach nie liczy prosiaka i stąd ten zysk

Opublikowano (edytowane)

450 - 120 prosiak 200kg zboża - 120 worek koncentratu -60 odrobaczenie ze 2 , prąd z 5 , woda w studni to zostaje 450 - 307= 143 gdzie lepi zarobisz? A jak ze strefą asf to 100 na koszty no i 43 zostanie.

Edytowane przez Rolnik1973
Opublikowano

Każdy  liczy jak mu pasuje, a ty rolnik żeś odpuścił świcie bo żeś się asf  przestraszył a ten asf juz będzie zawsze jak ptasia grypa, za jakiś czas wszystko wróci do normy, Polska durny kraj a czemu bo i takie ludzie w nim władze trzymają a jeszcze głupi co ich wybrali, 

Opublikowano

Ludzie co Wy bierzecie  ,120 prosiak [poprzedni kwartał min 140szt] 200kg zboża może być 120 i 25kg koncentratu czyli tucznik maxx 90 kg[do tego trzeba doliczyć koncentrat do warchlaków,a na koncentracie za 60 zł to bardziej 300 zboża]

Opublikowano
przerabialem kiedyś temat prosiaka za 120-160 zł sztuka, rósł pierwsze po 4 miesiącach ostatnie po 5 się sprzedawalo, bo jednak miało to wagę 17-23 kg tak plus minus. teraz kupuje od hodowcy większego,gdzie szczepi się na choroby podstawowe i teraz płaciłem 250 zł za 28 kg i wiem że pierwsze pójdą po niecałych 3 miesiącach a ostatnie po 4. kallkucja wyglądala tak że ten za 140 zjadł na kilo przyrostu 3,1-3,3 kg, a ten drugi za 250 2,7-2,85 kg. policzcie sobie sami jakie koszty paszy przy Pierwszym a jakie przy drugim są i porównajvie to do czasu jakie rosną. suma sumarum te droższe ciut,ciut więcej kosztują, ale obroce 3 rzuty w roku, a tamtych ledwo 2,5, mało tego za te droższe prosiaki zacząłem dostawać 20 groszy więcej bo są prawdziwie mięsne to nie ma o czym mówić nawet o tuczeniu prosiakia a bardziej prosiaczka za 120-160 zeta
Opublikowano
4 godziny temu, adamn999 napisał:

34 sztuki po 3,60 lokalny posrednik wlkp, 

Jak policzyłem to zostało mi  niecałe 40 zł  z sztuki cykl zamkniety. 

Czyli słuszną linię ma nasza partia, mogą jeszcze tanieć dalej.

Opublikowano

dajcie spokój ...

5zł to jest minimum aby sie bawic w tuczenie swin

inaczej trza likwidowac i nie ma co płakac za tym dziadostwem ....

Opublikowano (edytowane)

Zastanawia mnie po co płaczą że niska cena skoro mają zysk?     :P    Zakładom mięsnym właśnie chodzi o darmową siłę roboczą.

Edytowane przez Sean
Opublikowano

trzeba likwidowac pokazujac srodkowy palec zakładom miesnym, jak zaczną zamykac zakłady to zauważą ze cos chyba zle policzyli :D

za darmo po co robic ?

Opublikowano

Zakłady mięsne już dawno wyczuły na co mogą sobie pozwolić z chłopkami, no i niestety, skrupulatnie to wykorzystują.

Opublikowano
17 minut temu, ozzborn napisał:

trzeba likwidowac pokazujac srodkowy palec zakładom miesnym, jak zaczną zamykac zakłady to zauważą ze cos chyba zle policzyli :D

za darmo po co robic ?

Róbcie, leżenie brzuchem do góry to nic dobrego, mi od jesieni od tego leżenia już 7kg sadła przybyło.:443_bath:

• Confused 1
Opublikowano

Wilkucice 3.60 Ciekawi mnie jaka cena całosamochodowe odstawy Czy ci mali tylko są wyjeb...A trzody  od groma zboza  całe auta od rana na wiosce , premixy w gore

Opublikowano
w zaglebiach takich jak Łódzkie czy Wielkopolska od zawsze było dużo świń, także tam może być świń od groma, w pozostałej części Polski na palcach ręki aż tyle świń jest. u mnie w opolskiem obecnie bardzo mało świń, nie ma problemu z odbiorem, pośrednik twierdzi że świń ogólnie za bardzo nie ma, jest trochę za mało by zaspokoić potrzeby, bo Wszystko się sprzedaje na bieżąco. Gościu wozi do Pini, Animexu, Sokołowa
Opublikowano

Tylko,że zakłady zaślepione patrzą  w giełdę niemiecką i mamy efekt. W kujawską pomorskim chlewne w tamtym roku postawiali. Jeden postawił 2 lata temu chlewnie na 700 macior.Wszystko wypasione, piec ciągle chodzi,aby temperatura była idealna,agregat z czujnikiem,jak prąd wyłączą to sam się załącza.Około 6mln to kosztowało,Może 50ha mają,resztę zboża muszą kupować,ale chyba im się opłaca.  Ci więksi to mają kontrakty roczne, oni po kieszeni nie dostaną 

Opublikowano
34 minuty temu, kiko80 napisał:

Wilkucice 3.60 Ciekawi mnie jaka cena całosamochodowe odstawy Czy ci mali tylko są wyjeb...A trzody  od groma zboza  całe auta od rana na wiosce , premixy w gore

Ta cena to netto , czy z watem już , jeżów na dzisiaj płacił 3,90 netto 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v