Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, mesi napisał:

Od kiedy ma weiśc ta  biasekuracja na , caly kraj czy to już pewne jest , gdzies czytałem że musi byc podwuiny plot albo podmorwka , ja mam z płyt betonowych ale bez , podmowki dzwoniłem zapytać oreitacyinie , na maty ok wyszło by 2200zł , ale zastanawiam sie czy warto przy mojej skali , robic to wszystko

mesi podwójny płot jak trzymasz świnie w systemie otwartym czyli na wybiegu, ilu poważnych hodowców trzyma świnie pod gołym niebem ???? jak masz chlewnie zamykana to ci starczy ewentualnie wolniesz do okoła chlewni jakąś siatke i po problemie, maty to pare desek połorzysz stary dywan i polejesz płynem dezyfekcyjnym mnie martwi cała ta biurokracja, rejestr wejsc wyjsc, rejestr wjezdzajacych pojazdów, rejestr dezyfekcji, rejestr deratyzacji i inne pierdoły dłuzej bedziesz pisał kwity jak oprzatał swinie

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, Y635 napisał:

To grodzenie chlewni to absurd bo dziki i tak nie podchodza pod zabodowania  wystarcza dobre psy i dzik nie podejdzie

skoro puszczasz psy to masz ogrodzenie wiec niema sie czym martwić, bo jak inaczej psy maja biegać????? te podwójne płoty do dla tzw hodowców jednoogonowców  gdzie ma jakąś wiate czy stary budynek a swinie biegaja na wybiegu  zrobionym z desek tzw. wolny wybieg  w rozporzadzeniu niewidziałem zeby był obowiazek grodzenia zamknietej chlewni a przecież kazdy na tym forum ma chyba taką, a skoro masz mozliwosc spuszczenia psa to znaczy ze masz tez ogrodzenie dodatkowo posesje. choć jak znam zycie jeden weterynarz powie ze zamknieta chlewnia gdzie nawet kot niewejdzie do niej spełnia wymogi a drugi bedzie twierdził ze ma być podwójny płot jeszcze

Edytowane przez tyran3
Opublikowano

Czyli wystatczy jak gospodarstwo jest ogrodzone , myslałem właśnie z tymi dywanami i płyn polewać ale nie wiedziałem , że to przeidzie a z tym zpisem o co chodzi , co trzeba wpisac kazdy samochod ktory wiezdza 

Opublikowano (edytowane)

Nie do końca z tym grodzeniem jest tak jak piszecie, najwięcej do powiedzenia będzie miała inspekcja wet. i na tym poziomie będą cyrki różna interpretacja przepisów i pierwszy przykład z brzegu :czy mur chlewni stanowi ogrodzenie ,czy musi być dodatkowo ogrodzony siatką,czy posiada okna czy też nie i tak w niektórych trzeba grodzić jeżeli są okna i gdy niema okien a w innych jeżeli nie ma okien nie trzeba a ma to to duże znaczenie w przypadku  granic gospodarstwa , nie mówiąc o grodzeniu stogów,przetrzymywaniu słomy 90 dni po żniwach i dopiero po tym okresie można ścielić,zakaz zbioru słomy w pobliżu obszarów leśnych do ścielenia to są pomysly naszej Inspekcji ,wszelkie duńskie fermy u nas mają podwójne płoty i naszej inspekcji to bardzo się podoba i ma chęci ten standard w razie czego wprowadzić dla wszystkich:D

Edytowane przez ws71
Opublikowano

ws 71 wiadomo ze inspekcja weterynaryjna ale pamietaj ze jak zrobia cay kraj to lekarze inspekcji chyba narobia w gacie jak beda wszystkie gospodarstwa sprawdzać wiec pewnie zlecom to lekarzaom którzy obecnie wypisuja swiadectwa i tyle w temacie. innymi słowy jak cie sasiad nie zakapuje to nikt sie realnie nieskontroluje, tak jak zawsze w tym kraju. a nawet jak dostaniesz nakaz do czegośc to sie odwołasz i sprawa sie bedzie cianąć po sadach  2 lata i tez Ci będa mogli naskoczyć albo dasz poprostu włape jakiemus cielakowi z weterynarii i dostaniesz interpretacje jaka chcesz. To wiecej strachu niż realnych działań , dopalacze likwiduja 5 lat w Polsce i beda likwidować kolejne 50. Ty sie martw o cene lepiej bo to nas szybciej wykonczy niz bioasekuracja smieszna i minister idiota.

Opublikowano

Mamy nawiedzoną szefową Inspekcji nie życzę takiej największemu wrogowi zawsze wyłazi ze swoimi pomysłami przed szereg i blado to widzę,prawdopodobnie może zrobić wzorcowy model powiatu zabezpieczonego przez ASF w skali kraju,oj będzie się u nas działo, cena to pikuś 4 jeszcze wyciągam,ale prawdopodobnie zrezygnuję szkoda moich nerwów na d..la

Opublikowano
1 godzinę temu, ws71 napisał:

Mamy nawiedzoną szefową Inspekcji nie życzę takiej największemu wrogowi zawsze wyłazi ze swoimi pomysłami przed szereg i blado to widzę,prawdopodobnie może zrobić wzorcowy model powiatu zabezpieczonego przez ASF w skali kraju,oj będzie się u nas działo, cena to pikuś 4 jeszcze wyciągam,ale prawdopodobnie zrezygnuję szkoda moich nerwów na d..la

Pamietaj ze ona sobie moze być nawiedzona a gówno w zasadzie moze, bo wiadomo ze jakies drobne rzeczy co Ci nakarze zrobisz chodzby dla swietego spokoju, ale jak Ci bedzie kazać iść w koszta to prosisz( składasz wniosek) szanowna Pania o decyzje administracyjna gdzie ci musi okreslić konkretnie co masz wykonać i podać podstawe prawną   i znajac zycie po odwołaniu do Wojewódzkiego Inspektora  zostanie ona uchylona a jak nie przez niego to przez Sad Administracyjny. Wiec jak niebedziesz miał razacych naruszen np. Cielaki dytkaja maciore))))))))))) albo na swinia spi kura )))))))))) to sie niema czego bać. W ostatecznosci decyzja administracyjna stanie sie prawomocna za rok lub dwa to juz bedzie po asefie, hehehe bo albo wytłuka swinie w całym kraju albo ASF dojdzie do niemiec i wtedy znajdzie sie kasa unijna na jego zwalczanie albo odszkodowania dla rolników

Opublikowano

W każdej chwili może wprowadzić zakaz sprzedaży z gospodarstwa i to naprawdę z różnych bzdurnych powodów i wtedy dopiero robi się bałagan przy cyklu zamkniętym,byli tacy u nas szybko robili się potulni jak baranki

Opublikowano
12 godzin temu, ws71 napisał:

Nie do końca z tym grodzeniem jest tak jak piszecie, najwięcej do powiedzenia będzie miała inspekcja wet. i na tym poziomie będą cyrki różna interpretacja przepisów i pierwszy przykład z brzegu :czy mur chlewni stanowi ogrodzenie ,czy musi być dodatkowo ogrodzony siatką,czy posiada okna czy też nie i tak w niektórych trzeba grodzić jeżeli są okna i gdy niema okien a w innych jeżeli nie ma okien nie trzeba a ma to to duże znaczenie w przypadku  granic gospodarstwa , nie mówiąc o grodzeniu stogów,przetrzymywaniu słomy 90 dni po żniwach i dopiero po tym okresie można ścielić,zakaz zbioru słomy w pobliżu obszarów leśnych do ścielenia to są pomysly naszej Inspekcji ,wszelkie duńskie fermy u nas mają podwójne płoty i naszej inspekcji to bardzo się podoba i ma chęci ten standard w razie czego wprowadzić dla wszystkich:D

2 ploty maja bo jak Polak tam pracuje to  i swinie mogą wyparować.Kolego w jakim rejonie te chlewnie

Opublikowano
2 godziny temu, staszek131415 napisał:

Bzdura nie można czegoś takiego z byle powodu wprowadzić

Kiedyś miałem badanie pasz konkretnie koncentratu próbka pobrana z  worka przez niego otworzonego po kilkunastu dniach tel że stwierdzono białko pochodzenia zwierzęcego i szlaban po kilku godzinach okazało się że pomyłka,zgubione kolczyki przez warchlaki z zakupu i zauważone podczas kontroli kwalifikacja jako sztuki niewiadomego pochodzenia,duże rozbieżności między stanem w ARiMR a moją książką gdzie miałem zgodnie wszystko z fakturami

Opublikowano
2 minuty temu, ws71 napisał:

Kiedyś miałem badanie pasz konkretnie koncentratu próbka pobrana z  worka przez niego otworzonego po kilkunastu dniach tel że stwierdzono białko pochodzenia zwierzęcego i szlaban po kilku godzinach okazało się że pomyłka,zgubione kolczyki przez warchlaki z zakupu i zauważone podczas kontroli kwalifikacja jako sztuki niewiadomego pochodzenia,duże rozbieżności między stanem w ARiMR a moją książką gdzie miałem zgodnie wszystko z fakturami

dlatego  trzeba wszystko zgłaszać samemu kazde zmiane w stanie stada ja tez mam róznice bo ja zgłaszam sprzedaz swin do grupy( grupa daje fakture wiec ona kupuje) grupa niezgłasza wcale a  sokołów  ze kupuje odemnie. efekt taki ze w agencji ja mam nieprawidłowości i sokołów ma nieprawidłowosci jak mam kontrole to ksiazka sie zgadza ze stanem a reszte mam gdzieś, co do telefonu ze szlabanem to wybacz ale niema papieru niema sprawy telefonem to sobie weterynarz moze burdel zaknać jedynie. a co do zgłoszenia swin z zakupu to po cholere zglaszasz ( no chyba ze to duny) umów sie z kupujacym ze on ci niesprzedał a ty zgłos ze ci sie urodziły i po problemie. to samo z cielakami jak padnie uciąć ucho do goracej wody i masz kolczyk do ponownego urzycia. Mi oficjalnie zaden cielak niezdechło od 5 lat mimo  ze ze pare sztuk przez ten okres padło. ws71 trzeba kombinować albo sie ostro stawiać a nie trzść pordkami. jakby mi jakis weterynarz takie cuda wywijał to by niewszedł na podwórek nigdy wiecej najwyzej 500 zł mandatu bym po roku zapłacił za niewpuszczenie go do gospodarstwa, albo złorzył bym doniesienie ze sie odemnie łapówki domagał , zanim by sie sprawa wyjasniła to za gosciem by sie taki smród ciagnoł ze robote by stracił

Opublikowano
3 godziny temu, tyran3 napisał:

dlatego  trzeba wszystko zgłaszać samemu kazde zmiane w stanie stada ja tez mam róznice bo ja zgłaszam sprzedaz swin do grupy( grupa daje fakture wiec ona kupuje) grupa niezgłasza wcale a  sokołów  ze kupuje odemnie. efekt taki ze w agencji ja mam nieprawidłowości i sokołów ma nieprawidłowosci jak mam kontrole to ksiazka sie zgadza ze stanem a reszte mam gdzieś, co do telefonu ze szlabanem to wybacz ale niema papieru niema sprawy telefonem to sobie weterynarz moze burdel zaknać jedynie. a co do zgłoszenia swin z zakupu to po cholere zglaszasz ( no chyba ze to duny) umów sie z kupujacym ze on ci niesprzedał a ty zgłos ze ci sie urodziły i po problemie. to samo z cielakami jak padnie uciąć ucho do goracej wody i masz kolczyk do ponownego urzycia. Mi oficjalnie zaden cielak niezdechło od 5 lat mimo  ze ze pare sztuk przez ten okres padło. ws71 trzeba kombinować albo sie ostro stawiać a nie trzść pordkami. jakby mi jakis weterynarz takie cuda wywijał to by niewszedł na podwórek nigdy wiecej najwyzej 500 zł mandatu bym po roku zapłacił za niewpuszczenie go do gospodarstwa, albo złorzył bym doniesienie ze sie odemnie łapówki domagał , zanim by sie sprawa wyjasniła to za gosciem by sie taki smród ciagnoł ze robote by stracił

Po ch*j Ci te kombinacje? co za problem zgłosić padnięta sztukę albo przemieszczeni? czym różni się dla Ciebie zgłoszenie przemieszczenia od zgłoszenia urodzenia? to i to trzeba zgłosić. Jak lubisz zakopywać zwłoki zwierząt rób to, ja wole jak mi zabiorą i mam wy*ebane, dziwne masz podejście...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v