Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, staszek131415 napisał:

Ta jasne jak na klientach mu nie zależy to rza kupi i po nim

co ty mówisz facet od 2 lat tak jedzie , kiedys ubijał 150 sztuk swiń 3 razy w tygodniu i zatrudniał ok 15 rzeźników teraz kupuje przez cały tydzień 60 sztuk swiń i  zatrudnia 5 rzeźników i paru uczniów  rzeźnicy o 13 ida do domów a 2 razy w tydzień jedzie skania chłodnia z półtuszami z  Danii  tyle ze jakbys poszedł do jego sklepu ( poza miejscem zamieszkania) np. w jarocinie to ci powie ze on tylko ma mieso od   polskieo rolnika bo on w padline sie niebawi, efekt jest taki ze odkad zaczol syf wozic to rozbudowal restalracje aby 3 wesela jednoczesnie obslugiwac i 5 sklepów otworzył, a termin płatnosci u niego minimum 60 dni.

Opublikowano

To czemu ludzie mu sprzedają? U mnie byle pośrednik daje 4zł i gotówka na rękę małe akładyy 4,60 ale tam nawet duńczyka utuczonego w Posce nikt nie kupi bo mówią tak jak piszesz że jak by chcieli duna to by za pól ceny z zagranicy przyjechał

9 godzin temu, kiko80 napisał:

16 tysi szło w 10 godz  wTonnies Fleisch Rheda-Wiedenbrück

Wice minister wypowiedział sie dzis ze ma byc bioasekuracja  na cały kraj i wygaszanie małych gosp z trzoda oj sie przejada jak beda tak gadac w wyborach  i nic nie robic z asf.

A jakie to są małe gospodarstwa?

Opublikowano

kiedyś gdzieś słyszałem że od 1500 sztuk rocznie w cyklu zamkniętym to gospodarstwo "perspektywiczne"

Opublikowano
13 minut temu, szczypka napisał:

kiedyś gdzieś słyszałem że od 1500 sztuk rocznie w cyklu zamkniętym to gospodarstwo "perspektywiczne"

Kiedyś wypowiadał się fachowiec to mówił od 150 loch ,czyli coś ok 3-3,5 tyś,chociaż p Pejsak twierdzi że przy tej ilości to mało opłacalne[mam weterynarza który średnio co3 lata jezdzi do USA na staż w fermie liczącej 50 tyś loch i to ponoć jedna z najmniejszych]

Opublikowano
2 godziny temu, szczypka napisał:

To z 50 loch więc nie tak duzo

Opublikowano
w piątek dostałem 4.2+vat. Klasa S i E. Woj. łódzkie. Ostanie 20 sprzedaje i koniec tuczu. Paranoja. Brak jakiegokolwiek zainteresowania ze strony rządu. Tylko ASF i producenci mleka. Gadają żeby sie przebranzowic. Chyba sami nie wiedza jakie sa koszty modernizacji. Dziadostwo.!!! Morawiecki(premier) odwiedza producentow mleka a o nas zapomnieli.
Opublikowano

jak dziecko-jak nie wie co zrobić to udaje że nie słyszy i nie widzi-a jeszcze jesienią Jurgiel tak sie chwalił jakie nam rząd ceny dał dzięki DOBREJ ZMIANIE!!!!

Opublikowano
13 godzin temu, kiko80 napisał:

16 tysi szło w 10 godz  wTonnies Fleisch Rheda-Wiedenbrück

Wice minister wypowiedział sie dzis ze ma byc bioasekuracja  na cały kraj i wygaszanie małych gosp z trzoda oj sie przejada jak beda tak gadac w wyborach  i nic nie robic z asf.

bioasekuracje to ja zrobie przy najbliższych wyborach przy urnie...

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, staszek131415 napisał:

To czemu ludzie mu sprzedają? U mnie byle pośrednik daje 4zł i gotówka na rękę małe akładyy 4,60 ale tam nawet duńczyka utuczonego w Posce nikt nie kupi bo mówią tak jak piszesz że jak by chcieli duna to by za pól ceny z zagranicy przyjechał

A jakie to są małe gospodarstwa?

czemu sprzedaja  a syłyszałeś o zmowie cenowej w okolicy sa 3 małe masarnie i dla jedno ogonowców ceny sa takie same bez wzgledu na ubojnie. zresztom ten mój znajomy to cham pierwszej wody i mówi wprost ze on płaci tak niskie ceny i tyle a jak gównojadom sie niepodoba niech jada z 2-5 swinkami zdezelowanymi  30-tkami do innej masarni pare kilometrów a koncu policja ma nowy sprzet  i ktos to musi mandatami zapłacić.

co do posredników to zapłaci 20 gr wiecej i pare kg ukradnie wiec i tak wyjdzie na to samo.

oczywiscie ci co maja normalne ilosci powyzej np. minimum 15 sztuk na transport to dostana wyzsza cene  ale tacy w mojej okolicy  niesprzedaja malym ubojnia tylko przez grupe producencka sokołowowi lub dudzie. male ubojnie jada na jednoogonowcach ( których w brew pozorom nie brakuje)  i syfie z danii

Opublikowano

To czemu ludzie trzyają jednoogonowce jak po wojnie czasy się zmieniają i niech nikt nie myśli że uchowa 5 świń i będzie z tego się utrzymywał dla takich to jedynie sprzedarz bezpośrednia

1 godzinę temu, mariusz5554 napisał:

bioasekuracje to ja zrobie przy najbliższych wyborach przy urnie...

I na kogo agłosujesz na następnych co złote góry obiecują

Opublikowano

koledzy jak jest trzody to i przy 100 sztukach tylko 5.10 za E  H...z patatajnią.Czyli maja tych co na PROW nabudowali w rekach i teraz doją ile sie da.Lepiej w tej chwili nie budowac i spac spokojnie.

Opublikowano
kiko80 ja nadal uważam że świń jest bardzo mało, przykład swój: dzwonie w czwartek żeby zapisać świnie do zakładu, który ubija 50-80 sztuk tygodniowo, obok mojej wioski jest, mówię że końcówka stycznia początek lutego miałbym już z 30 sztuk na sprzedaż, on na że końcówka stycznia to nie, ale między 5 a 9 lutego da mi znać dokładnie kiedy będą bić mogę śmiało przywozic. Czyli de facto taka mała ubojnia, a świń tylko zapisanych na ledwo dwa tygodnie, co jest u nich zresztą normą, ba wiele razy dzwoni czy mogę mu coś prędzej przywieźć już aby kilka. prawda jest taka że kto miał świnie na święta naszykowane do sprzedaży to tak czy siak musiał je sprzedać już z dwa tygodnie temu nawet jakby przytrzymal licząc na cenę, a pozostali w styczniu raczej mało kto lubi sprzedawać i liczę że do trzech tygodni coś zacznie odbijać cena i wróci na te 4,30-4,40 i spedowka na te 4 zł
Opublikowano
1 godzinę temu, turtojs napisał:

kiko80 ja nadal uważam że świń jest bardzo mało, przykład swój: dzwonie w czwartek żeby zapisać świnie do zakładu, który ubija 50-80 sztuk tygodniowo, obok mojej wioski jest, mówię że końcówka stycznia początek lutego miałbym już z 30 sztuk na sprzedaż, on na że końcówka stycznia to nie, ale między 5 a 9 lutego da mi znać dokładnie kiedy będą bić mogę śmiało przywozic. Czyli de facto taka mała ubojnia, a świń tylko zapisanych na ledwo dwa tygodnie, co jest u nich zresztą normą, ba wiele razy dzwoni czy mogę mu coś prędzej przywieźć już aby kilka. prawda jest taka że kto miał świnie na święta naszykowane do sprzedaży to tak czy siak musiał je sprzedać już z dwa tygodnie temu nawet jakby przytrzymal licząc na cenę, a pozostali w styczniu raczej mało kto lubi sprzedawać i liczę że do trzech tygodni coś zacznie odbijać cena i wróci na te 4,30-4,40 i spedowka na te 4 zł

To i tak wielka lipa jak taka cena bedzie na 2 tyg do przodu przewaznie tylko pisza tak jest tez u nas.Teraz to maja zniwa bija ile tylko mogą .

Opublikowano
7 godzin temu, tyran3 napisał:

czemu sprzedaja  a syłyszałeś o zmowie cenowej w okolicy sa 3 małe masarnie i dla jedno ogonowców ceny sa takie same bez wzgledu na ubojnie. zresztom ten mój znajomy to cham pierwszej wody i mówi wprost ze on płaci tak niskie ceny i tyle a jak gównojadom sie niepodoba niech jada z 2-5 swinkami zdezelowanymi  30-tkami do innej masarni pare kilometrów a koncu policja ma nowy sprzet  i ktos to musi mandatami zapłacić.

co do posredników to zapłaci 20 gr wiecej i pare kg ukradnie wiec i tak wyjdzie na to samo.

oczywiscie ci co maja normalne ilosci powyzej np. minimum 15 sztuk na transport to dostana wyzsza cene  ale tacy w mojej okolicy  niesprzedaja malym ubojnia tylko przez grupe producencka sokołowowi lub dudzie. male ubojnie jada na jednoogonowcach ( których w brew pozorom nie brakuje)  i syfie z danii

Toż to gorsza świnia niż te które ubija, no właśnie takie chamy wygryzły się na rolnikach i teraz rżnie biznesmena menda jedna.

Opublikowano
1 godzinę temu, Sean napisał:

Toż to gorsza świnia niż te które ubija, no właśnie takie chamy wygryzły się na rolnikach i teraz rżnie biznesmena menda jedna.

taką to tylko na karmę dla psów przerobic ;-)

Opublikowano
Dnia 21.01.2018 o 19:29, karolci13 napisał:

Ty poważnie  mówisz z tym brakiem!

tak mało na skupie 5 km ode mnie wczoraj było 25 szt!!!jak brał stokłosa było min jedno auto duże

cena z wczoraj 3,5 netto

Opublikowano (edytowane)

Z tym brakiem świń to trochę zastanawiające, jak byłem u siebie zapisać w lokalnej ubojni to chcieli mnie zapisać na następny tydzień ( dotąd niespotykane), że tak szybko, pomimo braku świń cena niska. Niestety brak trzody nie oznacza wysokiej ceny bo Niemcy ubytki u Nas bardzo szybko zapełnią, czemu ciągłe obniżki? Doskonale sobie zdają sprawę, że Nasi małpują giełdę DE, tuczniki spadają Nas trafia przysłowiowy szlak i likwidujemy stada jedno po drugim a Niemcy zacierają łapki bo luki czymś w sklepach prędzej czy później trzeba zapełnić. Można wprowadzić kontrole na pewno coś by wykryli w tym syfie wiele transportów wróciłoby za Odrę jednak komuś zależy by tak jednak nie było...  Jakby tego było mało to jeszcze wykańcza Nas ASF nie tyle sama choroba co nie udolna walka z tą chorobą. Kiedy minister niedojda planuje zbudować płot na granicy z Łukaszenką jak dzika świnia będzie miała zamiar sforsować Odrę??? To wtedy po co Nam zasieki przy granicy z BLR? Dzików pełno a przy wiejskiej zastanawiają się kto ma do tego strzelać, niech dalej dumają to ASF w całej PL. Bo U Nas wojska niema tylko trzeba ,,panów z zielonymi kapelusikami" prosić łaskawie by nas ASF całkowicie nie zalało. Degrengolada tego całego kramu zaczęła się od Balcerka poprzez wszystkie ugrupowania polityczne no może z wyjątkiem śp. A. Leppera, likwidacja rodzimego majątku, oddanie w obce łapy naszych rynków zbytu, spowodowało że jest jak jest niestety... Na nic nie mamy wpływu...

Edytowane przez jaco25
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Bo niemcy zrealizowali plan Hitlera rządzą całą Europą w białych rękawiczkach za te krzywdy co wyrzadzili Europie powinni siedzieć cichutko a oni likwidują nasze świnie buraki itd  ,nie ma rzepaku a od żniw stanial stowe chore to wszystko

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v