Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, Troker1979 napisał:

Może to rasa RW - czytać: Rogulec Wykrzywiony?

nie no, dzisiaj jednak chcecie mnie chyba dobić 😪 🥴🥴🥴🥴

Opublikowano
2 godziny temu, macius11157 napisał:

Jestem z okolic Łosic odbierają losice korczew Węgrów I jeszcze na pewno jakieś ale z tego co wiem to chyba Węgrów najlepiej płaci w.okolicy.

Michalcium byków mam tak 30 średnio czasami więcej.  No jestem tego świadomy że więcej tylko przy byku to takie puste chodzenie trochę A nie zapowiada się żeby coś.sie zmieniło.  No pewnie od razu nie było by 20 sztuk ale myślę że od 10 można było by zacząć jesli juz 

Dziś bez konkretnej mleczarni typu Piątnica to bym sobie głowy nawet nie zawracał krowami. Pójdziesz do takiego Mlekpolu Mlekovity, albo jeszcze gorzej, do jakiejś regionalnej to Ci życia braknie żeby się dorobić. 

Opublikowano

Ale po co doganiać ?... To nie o to chodzi żeby kogoś gonić ... Tylko robić coś z czego są pieniądze. 

Opublikowano
10 minut temu, damianzetor9540 napisał:

Stoją ładnie bo z dawna zaczęli, a jak ktoś teraz chce zacząć i ich doganiać to bezsens

jakby tak myślał każdy kto zaczynał 10 lat temu to dzis już by nie było produkcji mleka.

Opublikowano
1 godzinę temu, dabrowskit napisał:

Nie przesadzajcie już z tą Piątnica. Cały czas przyjmuja teraz dostawców. Powiat zambrowski mały procent oddaje do Piątnicy i ładnie stoją finansowo gospodarstwa.

Musze wykorzystać swoją szanse 😂

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, damianzetor9540 napisał:

Tak się madrujesz a nie wiesz? To masz zagwozdke na wieczór. 

Daje do prywatnej mleczarni i nie narzekam.... Żadne tam piatnice  mi nie potrzebne i tyle..... Uwolniłem się od kołchozu jaKim jest spółdzielnia, wycofałem 150tys udziału parę lat temu .... Niczego mi nie brak  .... Zdaje te 0,5 miliona litrów rocznie i nikogo nie gonię... 😋 Wręcz przeciwnie likwiduje powoli hodowlę 😎

Edytowane przez ogarek
Opublikowano

Stosuje, bądź stosował, ktoś z Was melasę buraczaną? Niestety ten rok był strasznie mokry i nie wszędzie udało mi się zebrać kiszonke w odpowiednim czasie i nie wszystko im smakuje. Może jakby im tym polewał to by lepiej zjadały.?

Opublikowano (edytowane)

@norbert098  

wiem ze łosice słabo płaca ale kolega tylko pytał jakie sa w okolicy to ta tez wymieniłem.

dokładnie nie chce nikogo gonic po prostu po co robic cos z czego nie ma kasy trzeba cos zmienic moze akurat sie uda

@sławek74 nie moge wysałac do Cb pw

Edytowane przez macius11157
Opublikowano
25 minut temu, xmen napisał:

Paulina, na niedrozny strzyk dawac Pollene JK?

w jakim sensie niedrożny? jest cos w srodku? "kulka"? czy stopniowo nastepowała keratynizacja (zwężenie), aż do zarośnięcia? czy wkladałeś tam kaniulę? czy jest tam zapalenie? 

Jeśli już probowałeś coś robić z ttm strzykiem i nie wyszło i jest tam jakis armagedon to TAK, pollena to będzie ulga dla krowy. Jeśli tylko zwęża się kanał strzykowy to ja wkladalam kaniulę na stałe tylko ze spuszczaniem mleka z niej i zatykaniem załączoną zatyczką na czas miedzy dojami. 

Opublikowano
4 godziny temu, ogarek napisał:

Sam wyzywasz i się  dopierdalasz a nie ma do czego i tyle.... 😋 

wiesz ogarek. może i @slawek_74 nie ma tyle co ty (chociaż nic nie widać w galerii) ale pod względem bycia normalnym i miłym za żadną kasę mu  nie dorównasz. szczęśliwszy od Niego też nie będziesz nigdy.

Opublikowano

Jalowka 3 dni po porodzie, strzyk ok, miekki, zwieracz ok, problem jest gdzies w zatoce, przed dojeniem 2-3 strugi leca dalej nic. Rano dalem Mastijet, weszlo 1,5 tubki i cisnienie sie zrobilo w strzyku, teraz nic nie leci a krowa nie zre😐

Opublikowano
4 godziny temu, norbert098 napisał:

Łosice Ci odradzam sam będę od nich odchodzić. Cena mleka bardzo słaba , inne mleczarnie podnoszą a u nich tylko 5 groszy od wiosny jak obniżka na wiosnę to była 15 groszy .

Zapomniałeś jeszcze dodać że płacą kiedy chcą z tego co słyszałem chyba że coś się zmieniło. 

Opublikowano
5 minut temu, xmen napisał:

Jalowka 3 dni po porodzie, strzyk ok, miekki, zwieracz ok, problem jest gdzies w zatoce, przed dojeniem 2-3 strugi leca dalej nic. Rano dalem Mastijet, weszlo 1,5 tubki i cisnienie sie zrobilo w strzyku, teraz nic nie leci a krowa nie zre😐

w 1.dniu po porodzie normalnie się doiła z niego?

Opublikowano

Jeśli pierwszego dnia było dobrze, lub dała podejrzanie małą ilość mleka to po prostu dostała zapalenie. Jeśli nie je to ma bolesną (pewnie też goracą i twardą) cwiartkę, gorączkę pewnie, musi dostać leki przeciwzapalne (przeciwgoraczkowe) plus antybiotyk domięśniowo i tyle. Mozliwie jak najszybciej żeby nie dostała przemieszczenia trawieńca z braku wypełnienia żwacza. Działaj działaj. Mastijet sam tu nic nie pomoże.

Opublikowano

Nie wiem, zestrzyknelem 2 razy to cos bylo, pozniej nie kontrolowalem, a wszystkie cwiartki byly rowno obrzekniete, wiec sie nie zorientowalem...