Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
tumiwisizm napisał:

Myślicie ze sprzedanie dwóch krów z gronkowcem(po 20l dziennie od sztuki) i kupienie za to jalowki cielnej to dobry pomysł?

a próbowałeś szczepić/leczyć ? lepsze swoje 20L niż kupne 30L doić na końcu postawić na boku

vat napisał:

Używał ktoś z Was czegoś podobnego 

https://allegro.pl/oferta/muchex-1-kg-do-polewania-bydla-koni-na-muchy-gzy-8196308879

muchy nie siadają na krowy w oborze podczas doju?

używałem mała i krotkotrwała skuteczność

• Thanks 1
Opublikowano

W sumie mam potwierdzone 3 sztuki o wydajności 8-9 tys z 305 dni i jedna 5 tys. Urodzone między 2010 a 2013. Wszystkie między 2010 a 2013 r urodzone. Już sam nie wiem czy je trzymać, boję się że rozniesie mi się to dalej po oborze, z drugiej strony strasznie pieprzą mi wyniki dla mleczarni bo mają wyniki 700tys i więcej. Leczyłem 3 szt i albo wracało albo nie było efektu. Dostanę dzisiaj nowe antybiogramy, może da się przynajmniej jedną zaleczyć żeby Chociaz rozpoczętą laktacje skończyła

Opublikowano
vat napisał:

Co polecasz na muchy w oborze? 

zwykłe lepy 😀 i ,,coś'' z piwem i cukrem

tumiwisizm napisał:

Bo tylko u jednej sztuki jest jedną cwiartka słaba. U reszty 2 i więcej 😒

a szczepiłaś starvackiem?

• Like 1
Opublikowano

Na muchy w oborze najlepsze jaskółek duża rodzina. By zabezpieczyć krowy przed muchami i innymi pasożytami latającymi od muchex,a lepsze coś na bazie deltametryny np: spotinor, spot on(podobna cena efekt lepszy, szersze spektrum  i dłuższe działanie). Niestety nie jest tak że żadna mucha nie siądzie.

• Like 1
Opublikowano

SPOT ON podobno hit 😁 na fejsbuczku tak piszOM 😁😁😁😁 

Ja pomalowałam Agitą cielętnik, do tego lepy na rolce z BROS i od ponad tygodnia spokój 🤪

Opublikowano (edytowane)

Powiedzcie mi czy po operacji przemieszczenia trawieńca możliwe  jest występowanie gorączki??

Edytowane przez Adamqq3
Opublikowano

Dał oczywiście że dał tylko kurde ma 40,5 zabiek (kulanie) byl robiony dzisiaj o 17 i martwi mnie trochę ta gorączka 😐

Opublikowano
1 godzinę temu, Adamqq3 napisał:

Powiedzcie mi czy po operacji przemieszczenia trawieńca możliwe  jest występowanie gorączki??

zapalenie otrzewnej pewnie. jak kulanie to po ki grom antybiotyk?

40 minut temu, GrzesiekAgro napisał:

Tak , trzeba sprawdzić ranę strzykawka i zobaczyć czy ropy nie ma. U nas tak było i wycisnęło się jeszcze kawałek mięsa z rany. Przemywalem ranę taka czerwona zupa strzykawka

ale to świeży zabieg był. 

@Adamqq3 tak zaraz po zabiegu nie powinno być gorączki. Może przyjsc kilka dni po jak w okolicy nakluć powstanie stan zapalny, ale to przejsciowe.

Podstawowe pytanie to czy krowa zaczeła jeść, czy jest kał w prostnicy. 

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Paulina1985 napisał:

zapalenie otrzewnej pewnie. jak kulanie to po ki grom antybiotyk?

ale to świeży zabieg był. 

@Adamqq3 tak zaraz po zabiegu nie powinno być gorączki. Może przyjsc kilka dni po jak w okolicy nakluć powstanie stan zapalny, ale to przejsciowe.

Podstawowe pytanie to czy krowa zaczeła jeść, czy jest kał w prostnicy. 

Ogólnie to jeszcze nie je... leży i sobie cywa I pryka... Więc ta gorączka mnie trochę martwi...

Edytowane przez Adamqq3
Opublikowano

U mnie po takim zabiegu dobrze wykonanym krowy jadły albo po chwili, albo po godzinie. Może już powstał jakiś mały zrost miedzy otrzewną a przemieszczonym trawieńcem i stąd powstanie stanu zapalnego po zabiegu, moj lekarz zalecilby przeciwbolowy (przeciwzapalny) o krotkiej karencji na tkanki. Chyba, że zabieg się nie udał i co innego zostało przekłute, ale najpierw bym probowala z przeciwzapalnym i dobre siano podać, sianokiszonkę.  Ona nie miała ketozy? 

Opublikowano
5 minut temu, Paulina1985 napisał:

U mnie po takim zabiegu dobrze wykonanym krowy jadły albo po chwili, albo po godzinie. Może już powstał jakiś mały zrost miedzy otrzewną a przemieszczonym trawieńcem i stąd powstanie stanu zapalnego po zabiegu, moj lekarz zalecilby przeciwbolowy (przeciwzapalny) o krotkiej karencji na tkanki. Chyba, że zabieg się nie udał i co innego zostało przekłute, ale najpierw bym probowala z przeciwzapalnym i dobre siano podać, sianokiszonkę.  Ona nie miała ketozy? 

Wątroba ok , nerki ok, pierwiastki w normie takie informacje przekazał mi weterynarz 

Opublikowano

no lekarz wie najlepiej. Jeśli masz wątpliwości to daj mu znać.

Opublikowano

Temp spadła na 38,4 Ale kurde nic nie je i stoi taka osowiała, kupy nie robi, aby pije wodę...

Opublikowano

@Adamqq3 dzwoń do lekarza

58 minut temu, GrzesiekAgro napisał:

U mnie kichy kiedyś przebił do rana była sztywna, to było ostatnie na przetyczki 😁

znam ten ból...ja już tez odeszlam od przetyczkowania, chyba, ze krowa nie rokuje to probujemy jako ostatnia deska ratunku.

Opublikowano
16 godzin temu, GrzesiekAgro napisał:

Tak , trzeba sprawdzić ranę strzykawka i zobaczyć czy ropy nie ma. U nas tak było i wycisnęło się jeszcze kawałek mięsa z rany. Przemywalem ranę taka czerwona zupa strzykawka

Wczoraj u mnie był weterynarz, stwierdził przemieszczenie trawieńca, skoro już miałeś taki przypadek to chciałbym się zapytać czy warto tydzień temu przestała jeść ale przyjechał weterynarz dał jakieś kroplówki i jadła do przedwczoraj do wieczora, powiedział że jeśli do poniedziałku jej nie przejdzie to będzie operacja. Wyjdzie z tego? Opłaca się w nią pakować kasę i męczyć operacjami czy lepiej dać sobie spokój? Dzięki za wszystkie odpowiedzi

Opublikowano

Krowa zamiast normalnego kału załatwiła  się  śluzem wet był stwierdził skrętu jelit spowodowane kulaniem podał leki rozkurczowe i antybiotyk i widać poprawę krowa zaczęła trochę jeść pić i normalnie się wypróżniać