Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

są krowy zarazone np. paciorkowcem bezml lub aureus. Dzięki szczepionce można taką krowę doic i użytkować dalej z uwzględnieniem że dalej stanowi zagrożenie dla zdrowych krów. To tylko tuszowanie problemu, gdy prewencja zawiodła u pojedynczych krów . Jeżeli brak totalny higieny doju i czystości na stanowiskach- nie ma sensu szczepic 😓

Opublikowano (edytowane)

@MichalForterra1993 jeśli wszystkie takie piekne jak ze zdjęcia pierwszego to WARTE !!! Tylko kazdej sztuki kartę matki przejrzyj, zobacz po jakim buhaju cielne jalowki i jaki ojciec. chyba, ze dla.Ciebie nie ma znaczenia.

ile sztuk bierzesz ?? ja już się zakochałam w nich 🥰

W jakim wieku wypada im wycielenie ???

Edytowane przez Paulina1985
Opublikowano
9 godzin temu, slawek74 napisał:

ponad 5? lat używam wycieram tylko suchą słomą wygodne i praktyczne

A jaki płyn stosujesz do kubka speniającego? I czy rzeczywiście w przypadku zabrudzenia rozmiękcza go że wystarczy delikane przetarcie?

Opublikowano
Paulina1985 napisał:

@MichalForterra1993 jeśli wszystkie takie piekne jak ze zdjęcia pierwszego to WARTE !!! Tylko kazdej sztuki kartę matki przejrzyj, zobacz po jakim buhaju cielne jalowki i jaki ojciec. chyba, ze dla.Ciebie nie ma znaczenia.

ile sztuk bierzesz ?? ja już się zakochałam w nich 🥰

W jakim wieku wypada im wycielenie ???

dwie sztuki na probe biore :D wycielenie czerwiec/lipiec. wysle zdjecie jak mi da karty tych jalowek i ocenisz geny :))

Opublikowano

no ciekawa bylam w jakim wieku jalowki beda się cielić. Czy 24 miesiące czy mniej-wiecej? wygladają na niskie stad pytanie :)

Powodzenia. Daj znać.

Opublikowano

michalcium stosuje płyn z hypredu preofarm czy jakoś tak się nazywa natpierw przecieram suchą słomą potem piana i wytarcie znowu słomą po 60-90sekund i aparat do dojenia na strzyki bardzo ważne by założyć go w tym czasie ponieważ następuje zrzut mleka i krowa szybko oddaje mleko pozatym piana ładnie zmiękcza końcówkę strzyka a to bardzo ważne

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

@slawek74 czyli najpierw lecisz z pianą kilka krów a potem zakładasz aparaty? A gdy zostawisz ta pianę na kilka kilkanaście minut to wyschnie czy nie? Na ile wystarcza ci ten płyn i ile kosztuje.

Ja miałem pianę z ABS to była super wtedy miałem najniższa somatyke w życiu, nie wiem czy to przypadek czy faktycznie działa ekstra, coś ok 400 zł za bańkę.

Edytowane przez kr9292
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, MichalForterra1993 napisał:

dwie sztuki na probe biore :D wycielenie czerwiec/lipiec. wysle zdjecie jak mi da karty tych jalowek i ocenisz geny :))

nie polecam brać z wycieleniami na czerwiec lipiec stres cieplny zrobi swoję 

ja swoje nawet kryję albo wczesniej troche albo później zeby ominąć okres letni

Edytowane przez Takisobierolnik
  • Like 1
Opublikowano

i masz wielką dziurę w wycieleniach? 🙄🙄🙄 

Nie lepiej zapewnić krowom po prostu warunki? gorące lato i wiosna staly się normą, a ten okres bedzie sie zaczynał coraz wcześniej. Zraszacze, (skraplacze), jakis wiatrak ruszający powietrze, siatki w okna. Stres cieplny mozna ograniczyć i trzeba sie nauczyć z nim żyć a nie uciekać :) Tak myślę, ale oczywiście kazdy robi tak zeby jemu pasowało i pracuje na warunkach jakie ma.

Opublikowano
2 minuty temu, Paulina1985 napisał:

i masz wielką dziurę w wycieleniach? 🙄🙄🙄 

Nie lepiej zapewnić krowom po prostu warunki? gorące lato i wiosna staly się normą, a ten okres bedzie sie zaczynał coraz wcześniej. Zraszacze, (skraplacze), jakis wiatrak ruszający powietrze, siatki w okna. Stres cieplny mozna ograniczyć i trzeba sie nauczyć z nim żyć a nie uciekać :) Tak myślę, ale oczywiście kazdy robi tak zeby jemu pasowało i pracuje na warunkach jakie ma.

warunki mają dobre, wolę doić 40 litrów od pierwiastki niz 30 po co mają się męczyć

nawet w Anglii krowy ustawiają  żeby się cieliły gdy skarmiaja kiszonkę z pierwszego pokosu 

Opublikowano

Macie podobne problemy z inseminatorami jak ja? Dzisiaj na inseminacje postanowiłem wziąć nasienie sexowane. Jak mi zaśpiewał cenę (220 zł) to chciałem odmówić, ale jednak postanowiłem spróbować. Po późniejszym sprawdzeniu w katalogu te nasienie kosztuje 139 zł. Miarka się przebrała i jutro dzwonię do przedstawiciela Meritgenu, gdyż mam blisko do nich i słyszałem o nich bardzo dobre opinię. Dzierżawa kontenera i płacenie 20-30 zł za usługę wyjdzie o wiele taniej i nasienie powinno być lepsze. Stosuje ktoś nasienie Meritgenu?

Opublikowano
1 godzinę temu, Takisobierolnik napisał:

warunki mają dobre, wolę doić 40 litrów od pierwiastki niz 30 po co mają się męczyć

nawet w Anglii krowy ustawiają  żeby się cieliły gdy skarmiaja kiszonkę z pierwszego pokosu 

Idąc tym tokiem myslenia powinnismy wstrzymywac produkcję na 3-4 miesiące? bo jest stres cieplny?  a ten okres jak mowilam bedzie się wydłużał. Produkcja musi być równomierna moim zdaniem, a wycielenia rozlożone rownomiernie na cały rok, chyba ze ktoś wypasa krowy i bazuje na trawach w sezonie pastwiskowym to już jego bajka i ustawianie porodów. Oczywiście nie wiem ile kto ma krów, bo inaczej wycielenia planuje wlaściciel 10krów, a inaczej wlasciciel 50sztuk.

A my to ani Anglia ani Izrael ani Niemcy. Mamy specyficzne warunki pogodowe, do ktorych trzeba dostosować dobrostan. Odkąd w tamtym roku na przyklad zastosowaliśmy skraplacze dla krów na stole paszowym, pobranie tmru w gorace dni nie spada na łeb i szyję, zacielenia też są w srodku lata mało odbiegające od normy. Kwestia przestawienia się chyba, bo nie możemy sobie pozwolić na nagłe spowolnienie w gorace miesiące 🤷‍♀️.  

Opublikowano
12 minut temu, Paulina1985 napisał:

Idąc tym tokiem myslenia powinnismy wstrzymywac produkcję na 3-4 miesiące? bo jest stres cieplny?  a ten okres jak mowilam bedzie się wydłużał. Produkcja musi być równomierna moim zdaniem, a wycielenia rozlożone rownomiernie na cały rok, chyba ze ktoś wypasa krowy i bazuje na trawach w sezonie pastwiskowym to już jego bajka i ustawianie porodów. Oczywiście nie wiem ile kto ma krów, bo inaczej wycielenia planuje wlaściciel 10krów, a inaczej wlasciciel 50sztuk.

A my to ani Anglia ani Izrael ani Niemcy. Mamy specyficzne warunki pogodowe, do ktorych trzeba dostosować dobrostan. Odkąd w tamtym roku na przyklad zastosowaliśmy skraplacze dla krów na stole paszowym, pobranie tmru w gorace dni nie spada na łeb i szyję, zacielenia też są w srodku lata mało odbiegające od normy. Kwestia przestawienia się chyba, bo nie możemy sobie pozwolić na nagłe spowolnienie w gorace miesiące 🤷‍♀️.  

Wszystko piękne o czym mówisz, ale dostosowywanie się to koszty, a jak wiemy cena leci w dół i perspektywy są nie ciekawe. Ty nie jesteś właścicielem gospodarstwa więc możesz, a nawet powinnaś wymagać takich rzeczy. Jednak na końcu wszystko rozchodzi się o koszty. Gdy można ich uniknąć odpowiednio organizując rozród dlaczego z tego nie skorzystać?

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, dejmian90 napisał:

A jak z ceną? Dużo zejdą z cen katalogowych?

Jak w większości firm 30-50% mniej od ceny katalogowej

Edytowane przez kr9292